Za primerjavo: v Sloveniji je bila povprečna neto plača v mesecu avgustu 985,55 evra. Foto: EPA
Za primerjavo: v Sloveniji je bila povprečna neto plača v mesecu avgustu 985,55 evra. Foto: EPA

Septembra se je bruto plača v 12 od 15 analiziranih gospodarskih dejavnosti na mesečni ravni znižala za okoli 34 evrov. Podjetja v BiH-u močno občutijo posledice krize, na težave, ki jim jih prinaša, pa se odzivajo z zniževanjem plač, je sporočil statistični urad Bosne in Hercegovine.

Znižanju plač so se izognili le redki: višje plače so denimo prejeli zaposleni v dejavnosti ribištva, in sicer za 5,6 evra. Povprečna bruto plača v septembru je v državi tako znašala 648 evrov, podatek za povprečna neto izplačila v septembru pa bo znan prihodnji mesec.

Znižanje plač ali pa odpuščanje
Predsednik združenja delodajalcev v BiH-u Alija Remzo Bakšić je podatke pospremil z besedami, da podjetniki v težavah nimajo veliko alternativ - ali se odločijo za znižanje plač ali pa za odpuščanje.

Kot je poudaril Bakšić, BiH opaža krčenje izvoza na evropsko tržišče, zaradi padca kupne moči na domačem trgu pa se manjša obseg predelovalne dejavnosti. Poleg tega v BiH priteka tudi manj tujih investicij. V prvih devetih mesecih letos so se skrčile za 81 odstotkov. Do konca septembra jih je bilo tako samo za 29 milijonov evrov.