Clintonova je poudarila zanimanje Washingtona, da pri reševanju konflikta v Afganistanu sodeluje z vsemi državami v regiji. Foto: EPA
Clintonova je poudarila zanimanje Washingtona, da pri reševanju konflikta v Afganistanu sodeluje z vsemi državami v regiji. Foto: EPA
Ban Ki Mun, Hamid Karzaj in Jan Peter Balkenende
Generalni sekretar Ban Ki Mun in nizozemski premier Jan Peter Balkenende. V ozadju afganistanski predsednik Hamid Karzaj. Foto: EPA
Konferenca o Afganistanu

Ameriška zunanja ministrica je v Haagu, kjer je potekala enodnevna konferenca, dejala, da mednarodna skupnost v zadnjih letih v Afganistanu ni bila tako zavzeta, in pozvala predstavnike 72 držav, naj okrepijo svoja prizadevanja za obnovo te nemirne države, ki je nedavno zaznamovala sedmo obletnico padca talibanskega režima.

Konference ZN-a se je udeležilo 72 držav, povabilo je zavrnil le Uzbekistan. Konference se je udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zunanje zadeve Dragoljuba Benčina.
Med sodelujočimi na konferenci je bil tudi namestnik iranskega zunanjega ministrstva Mohamed Mehdi Akundzadeh, ki ga je ameriška delegacija pozdravila z aplavzom. "Iran je pripravljen sodelovati v projektih boja proti trgovini z mamili in načrtih o razvoju in obnovi Afganistana." Ob tem pa je tudi opozoril, da prisotnost tujih sil ne more prinesti miru, varnosti in stabilnosti v državi.

Clintonova je v Hagu dejala, da "bomo pri vzpostavitvi miru in obnovi Afganistana potrebovali pomoč vseh tukaj prisotnih držav", in poudarila pomen napredka v Afganistanu z napredkom v boju proti ekstremizmu v Pakistanu. "V Afganistanu in Pakistanu se soočamo s skupno nevarnostjo, skupnim sovražnikom in skupno nalogo."

Odprtja se je udeležil tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je ob tem napovedal, da bo država v prihodnjih petih letih potrebovala okrepljeno podporo mednarodne skupnosti tako v boju proti teroristom kot pri obnovi gospodarstva in obljubil ostrejše ukrepe proti korupciji v državi in okrepitev prizadevanj za vzpostavitev afganistanskih varnostnih sil. Odnosi med Karzajem in ameriško administracijo so se v zadnjem času precej ohladili, potem ko so mu nekateri visoki ameriški uradniki očitali neučinkovitost.

Obama krepi enote v Afganistanu
Ameriški predsednik Barack Obama je nedavno napovedal, da bo okrepil vojaško prisotnost v Afganistanu, ki je v zadnjih mesecih znova padel v vrtinec naraščajočega nasilja. Za zdaj je gotovo, da bo v to nemirno državo odšlo 4.000 članov vojaškega in policijskega osebja, ki bodo pomagali pri urjenju kolegov, Obama pa je napovedal tudi posebno podporo družbenemu razvoju države.

K. T.

Konferenca o Afganistanu