Številni bolniki so ostali ujeti v goreči stavbi. Foto: EPA
Številni bolniki so ostali ujeti v goreči stavbi. Foto: EPA

Po podatkih pristojnih oblasti je večina žrtev umrla zaradi zastrupitve s strupenim plinom.

Gasilcem je uspelo pogasiti ognjene zublje, še pred njihovim prihodom pa so bolnike iz goreče bolnišnice reševali domačini. Zaradi ozkih ulic v okolici bolnišnice so imeli gasilci veliko težav, da so se prebili do prizorišča požara.
Zaradi suma uboja so prijeli šest predstavnikov bolnišnice AMRI. Oblasti so bolnišnično osebje obtožile, da so mnoge bolnike med požarom zapustili. Minister zvezne države Zahodna Bengalija za upravljanje javnega zdravstva Subrata Mukherjee je tako izrazil zgroženost nad dejstvom, da je vodstvo bolnišnice ob požaru pobegnilo, ne da bi skušalo pomagati bolnikom, ki so bili ujeti v požaru.

Večina bolnikov je umrla zaradi zadušitve z gostim dimom, med smrtnimi žrtvami pa so tudi trije člani osebja. Vzrok požara še ni znan, po prvih ugotovitvah gasilcev pa je izbruhnil v kleti.

Požar je izbruhnil okoli 3. ure zjutraj po lokalnem času, ko je večina od okoli 160 pacientov v tej petnadstropni bolnišnici spala. Do 9. ure je gasilcem uspelo pogasiti požar, še ure pa se je iz poslopja vil gost dim. Reševalci so nadaljevali reševanje ljudi, ki so ostali ujeti v bolnišnici.

To je bil že drugi požar v zadnjih treh letih v tej zasebni bolnišnici. Premierka Zahodne Bengalije Mamata Banerjee je ob obisku bolnišnice požar označila za "strašno tragedijo", napovedala preiskavo in obljubila, da bodo odgovorni kaznovani.

Naročila je, da morajo bolnišnici takoj odvzeti licenco, in napovedala ostre ukrepe, če bodo ugotovili, da varnostni standardi niso bili ustrezni.

Gre za enega najhujših požarov v zadnjih letih v Kalkuti, kjer sicer pogosto zagori v večnadstropnih stavbah. Od leta 2008 je bilo tako več kot deset večjih požarov.