Svet
Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že dejal, da Izrael ne bo spoštoval resolucije Varnostnega sveta, ki od Izraela zahteva, da spoštuje mednarodno pravo in preneha graditi naselbine na palestinskem ozemlju, ki ga je okupiral leta 1967. Foto: Reuters
       Resolucija vključuje ključno zahtevo, da izraelske oblasti nemudoma prenehajo graditi naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih. Tovrstne dejavnosti predstavljajo grobo kršitev mednarodnega humanitarnega prava in v skladu z Rimskim statutom Mednarodnega kazenskega sodišča predstavljajo vojni zločin.       
 Amnesty International
Netanjahu, Obama
Proti resoluciji ni glasovala niti ena stalna članica Varnostnega sveta, bes Izraela pa je uperjen predvsem proti ZDA, ki so se vzdržale. ZDA so sicer tradicionalne zaveznice Izraela v ZN-u, kjer ga branijo pred resolucijami, ki opozarjajo na izraelske kršitve mednarodnega prava, tokrat pa je Obamova administracija naredila izjemo. To je tako prva resolucija VS-ja, ki poziva Izrael k spoštovanju mednarodnega prava, ki je Obama ni blokiral. Pod njegovim predhodnikom, republikancem Georgeem Bushem mlajšim, je bilo sprejetih šest resolucij, kritičnih do Izraela, pod Bushem starejšim pa devet. Obama je z Izraelom poleg tega sklenil dogovor o rekordni vojaški pomoči ZDA Izraelu. V naslednjih desetih letih bodo ZDA Izraelu tako namenile za 38 milijard dolarjev vojaške pomoči. Foto: Reuters
Plakat v podporo Trumpu v Tel Avivu
Kaže, da bo Donald Trump še bolj naklonjen Izraelu kot Obama. Za prihodnjega ameriškega veleposlanika v Izraelu je tako izbral Davida Friedmana, ki nasprotuje rešitvi spora med Izraelci in Palestinci po načelu dveh držav, obenem pa je zagovornik gradnje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih. Na plakatu je napis "Trump. Naredimo Izrael spet velik!", kar je variacija Trumpovega predvolilnega slogana "Naredimo Ameriko spet veliko!". Foto: EPA
VIDEO
Izrael obsoja resolucijo...

Dodaj v

Poziv ZN-a h koncu gradnje nezakonitih naselbin za Izrael "sramoten"

Izrael: Ne bomo spoštovali resolucije
24. december 2016 ob 09:40,
zadnji poseg: 24. december 2016 ob 09:59
New York, Tel Aviv - MMC RTV SLO

Potem ko je Varnostni svet ZN-a izglasoval resolucijo, ki od Izraela zahteva konec gradnje nezakonitih naselbin na palestinskem ozemlju, je izraelski premier Benjamin Netanjahu resolucijo označil za "sramotno".

Kot je po glasovanju dejal Netanjahu, Izrael resolucije, ki jo je Varnostni svet sprejel s 14 glasovi za in nobenim proti, pri čemer so se ZDA vzdržale, ne bo spoštoval. "Izrael zavrača to sramotno protiizraelsko resolucijo ZN-a in je ne bo spoštoval," je po poročanju BBC-ja dejal Netanjahu. Al Džazira medtem poroča, da se glede na ustanovno listino ZN-a članice ZN-a (tudi Izrael) "strinjajo s tem, da sprejmejo in izvajajo odločitve Varnostnega sveta".

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, resolucija od Izraela zahteva, da "nemudoma in popolnoma ustavi vse dejavnosti v zvezi z gradnjo naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, tudi v vzhodnem Jeruzalemu". Resolucija še poudarja, da izraelske naselbine nimajo pravne veljave ter ogrožajo načelo dveh držav kot možno rešitev bližnjevzhodnega konflikta.

"V času, ko Varnostni svet ne stori ničesar, da bi ustavil pokol pol milijona ljudi v Siriji, sramotno napade edino pravo demokracijo na Bližnjem vzhodu, Izrael, in označi Zahodni zid za 'okupirano ozemlje', je dejal izraelski premier. Zahodni zid je eden najsvetejših krajev za Jude, nahaja pa se v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga je Izrael okupiral leta 1967 in ga pozneje pripojil, česar mednarodna skupnost ni priznala.

630.000 naseljencev kot kršitev Ženevske konvencije
Izrael je po okupaciji palestinskih ozemelj leta 1967 (Zahodni breg, Gaza, Vzhodni Jeruzalem) na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu zgradil okoli 140 naselbin, poroča BBC, pri čemer so nekatere naselbine pravzaprav mesta z več deset tisoč prebivalci. V naselbinah, ki ločujejo palestinski Zahodni breg na številne nepovezane otoke, živi skupno več kot 600.000 izraelskih judovskih naseljencev, okoli 430.000 na Zahodnem bregu, dodatnih 200.000 pa v vzhodnem Jeruzalemu, ki ga Palestinci vidijo kot glavno mesto svoje države.

Naselbine predstavljajo kršitev 4. Ženevske konvencije, česar pa Izrael ne priznava. Da so izraelske naselbine na palestinskem ozemlju nezakonite in ovira miru, je sicer uradno stališče tako ZDA kot EU-ja in ZN-a.

Netanjahu: Obama sodeloval pri napadu na Izrael
Netanjahu je še dejal, da administracija ameriškega predsednika Baracka Obame "ne le da ni zaščitila Izraela pred množičnim napadom v ZN-u, ampak je pri tem v ozadju celo sodelovala". Dodal je, da se veseli sodelovanja z Donaldom Trumpom, ki bo predsednikovanje ZDA prevzel 20. januarja. Trump je namreč Izraelu naklonjen še bolj kot Obama.

Ravno na Trumpa se je Izrael obrnil, ko se je pred glasovanjem razvedelo, da naj bi se ZDA vzdržale. Trump je nato govoril z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem in ga prepričal, "naj popusti". Egipt, ki je bil predlagatelj resolucije, je predlog umaknil tik pred glasovanjem, a so resolucijo nato v petek predlagali Malezija, Nova Zelandija, Senegal in Venezuela.

Izrael kaznoval Senegal
Izrael se je na izglasovanje resolucije odzval tudi tako, da je svoja veleposlanika v Novi Zelandiji in Senegalu poklical na posvetovanje, ob tem pa je še prekinil vse svoje programe pomoči Senegalu. Netanjahu je ob tem odpovedal predvideni obisk senegalskega zunanjega ministra v Izraelu, poroča STA. Z Malezijo in Venezuelo pa Izrael nima diplomatskih vezi.

ZDA: Resolucija odseva stanje na terenu
Ameriška veleposlanica pri ZN-u Samantha Power je dejala, da resolucija odseva "dejstva na terenu", in sicer da se je gradnja naselbin pospeševala. "Problem naselbin se je tako poslabšal, da ogroža rešitev v obliki dveh držav," je dejala. Netanjahujevo podporo širitvi naselbin na zasedenih ozemljih je kritizirala in dodala, da se "ne da biti hkrati zagovornik širitve naselbin in rešitve v obliki dveh držav, ki bi končala konflikt".

Kot poroča STA, je ameriška veleposlanica novinarjem citirala izjavo ameriškega predsednika Ronalda Reagana, ki je leta 1982 dejal, da Washington ne bo podpiral uporabe nobenih dodatnih zemljišč za naselbine. "To je bila politika vsake administracije, republikanske in demokratske še pred Reaganom in do danes," je dejala.

ZDA pa niso glasovale za resolucijo, ker je bila po besedah Samanthe Power "preozko osredotočena" na naselbine. Tudi če bi bile vse naselbine odstranjene, bi morali obe strani še vedno priznati "neprijetne resnice" in sprejeti "težke odločitve" za dosego miru, je dejala.

Trump je v odzivu na izid glasovanja na družbene omrežju Twitter že napovedal, da bodo "glede ZN-a stvari drugačne po 20. januarju". Takrat bo namreč Trump prevzel oblast.

Palestina: Resolucija nujna
Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je dejal, da je resolucija "velik udarec za izraelsko politiko". Gre za "soglasno mednarodno obsodbo naselbin in močno podporo rešitvi v obliki dveh držav," je dejal Abasov predstavnik, poroča BBC. Palestinski veleposlanik pri ZN-u Rijad Mansur je odločitev Varnostnega sveta označil za "nujno in pomembno".

Ni prvič, da je Varnostni svet sprejel resolucijo, ki je kritična do izraelskih naselbin. Nazadnje je resolucijo, ki od Izraela zahteva prenehanje gradnje na zasedenih ozemljih, sprejel leta 1979, a je Izrael ni spoštoval, Obamova administracija pa je leta 2011 z vetom blokirala sprejetje podobne resolucije.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
KPRAA
# 24.12.2016 ob 10:02
Izrael se obnaša vedno bolj ošabno. Njihovi vojaki za storjene zločine ne odgovarjajo. V bistvu že vse meji na fašizem. Končno, da je svetovna skupnost Izraelu pokazala, da je sam v tem. Če je zahod sankcioniral Rusijo zaradi Krima, bi moral enako storiti tudi z Izraelom.
KPRAA
# 24.12.2016 ob 10:16
@sirus

Nekdo je ukradel zemljo, da je ustvaril Izrael.
komsomolec
# 24.12.2016 ob 10:03
Takoj sankcije izraelu in jedersko razorožitev, ker izvaja rasistično politiko do Palestincev, ki so zaoniti lastniki ozemlja,ki ga krade hazarska kabala.
MZ
# 24.12.2016 ob 10:18
Tresla se bo gora in rodila se bo miš. ZN in Varnostni svet sta itak samo še papirnata tigra, ki sta že zdavnaj zapravila ves svoj ugled. In to, da po vsem tem času obrneta ploščo, je milo rečeno smešno.
Bivši uporabnik
# 24.12.2016 ob 10:37
Provokacije? A to, da ti državo ukradejo? Da si izgnanec v lastni deželi?
Bombek
# 24.12.2016 ob 10:20
Peter F.

A res kaj trdiš na zasedenem delu Palestine...? Pol Hrvati tudi lahko pol na Slovenskem zaseden delu meje..?
Alchemist
# 24.12.2016 ob 10:26
Končno neka pametna stvar s strani OZN
hexen
# 24.12.2016 ob 11:12
Triglavski zmaj
# 24.12.2016 ob 10:24
Zgodovina se ponavlja. Antisemitizem se zopet prebuja oziroma je že prebujen.


Itak, dovoljena je le islamofobija in metanje bomb po BV. Sicer pol iz tega nastane še več terorizma in ISIL in globalni problem ampak nič ne de, važno da sledimo sionizmu in da je vsaka kritika le-tega označena za antisemitizem.
KPRAA
# 24.12.2016 ob 10:52
@fantasycamp Torej praviš, da lahko pridem h tebi domov in ti zasedem dve sobi.
Bivši uporabnik
# 24.12.2016 ob 10:26
Ko pogledaš te bele izraelske obraze in potem še na zemljevid sveta... hmmm, nekaj ne štima... Pribiližno tako kot beli obrazi, denimo v Avstraliji. Echtes domorodci.
k500
# 24.12.2016 ob 10:01
kaj je abrahamovi potomci, se ne morte zmenit ?

žlahta, žlahta, pa smo spet tam.
k500
# 24.12.2016 ob 10:26
tisti kateri ne verjamete da so v izraelci in palestinci v žlahti.

[url="http://www.haaretz.com/israel-news/science/1.681385"]Blood Brothers: Palestinians and Jews Share Genetic Roots
Jews break down into three genetic groups, all of which have Middle Eastern origins – which are shared with the Palestinians and Druze.
read more: http://www.haaretz.com/israel-news/science/1.681385[/url]

deli jih samo vera.
zzob
# 24.12.2016 ob 11:17
@k500: tisti kateri ne verjamete da so v izraelci in palestinci v žlahti ... deli jih samo vera.

Pred leti sem bral intervju z enim izraelskim profesorjem, ki je izdal knjigo na to temo. On trdi, da judovski narod v resnici ne obstaja, ampak gre za izraelski narod, ki ga je sionizem uspel umetno ločiti na judovskega in palestinskega. Prav tako trdi, da so zgodbe iz Biblije, ki se tičejo zgodovine Judov, bolj ko ne pravljica, na katero pa so se oprli sionisti, ker so potrebovali nek mit, da so v 19. stoletju lahko širili nacionalistično gibanje.
b0bby8
# 24.12.2016 ob 11:11
Peter F.
Izrael ima vso pravico graditi ta naselja. In prav je da skrbi za svoje državljane.
---------------------------

Peter F.
Izrael ima vso pravico graditi ta naselja. In prav je da skrbi za svoje državljane.
------------------------------
A ima Rusija tudi pravico graditi mesta v Ukrajini in s tem poskrbeti za svoje državljane?
K
rarrog
# 24.12.2016 ob 20:34
Gepard007
# 24.12.2016 ob 10:58
Prijavi neprimerno vsebino
Bravo Izrael! Mi smo morali okusit "begunce" da lahko nekateri pri nas razumejo v kakšnem živite vi že celo življenje. Mi vas podpiramo!!
--------------------------------------------------
Saj ne veš kaj govoriš. Izrael je tisti, ki nam pošilja begunce v Evropo. To je njihov plan.
zapatist
# 24.12.2016 ob 11:46
Zgodovina se ponavlja. Antisemitizem se zopet prebuja oziroma je že prebujen.

Antisemitizem je ozko gledano prezir oziroma sovraštvo do Židov.

Nasprotovanje izraelski politiki v točki, kjer krši mednarodno pravo, nima s sovraštvom do nekega naroda nobene veze.

Nekateri komentatorji ves čas mešate nasprotovanja nekaterim politikom s sovraštvom do naroda ali religije.

Primeri
Kritiko Janše janšisti prevajajo v antislovenstvo.
Kritiko politike Putina v rusofobijo.
Kritiko vodstva RKC v sovraštvo do kristjanov.
Kritiko politike ZDA v sovraštvo do Američanov.
Kritiko skrajnih islamistov v sovraštvo do muslimanov.
Itd..itd..

Predvidevam, da ljudje, ki tako menijo, menijo tudi, da kadar v svojem življenju dobijo kakšno kritiko, da jo prevajajo kot akt sovraštva. Če je temu res tako, nimajo lahkega življenja.

Torej veliko ljudi ne zna ločevati teh pojmov. In tisti, ki se tega zavedajo so tudi politiki, ki s tem potem manipulirajo...in kritiko, ki leti na njihovo politiko generalizirajo kot sovraštvo do vseh članov neke državne, strankarske ali verske skupnosti.

In izraelski politiki gotovo spadajo med take manipulante. Vsako kritiko njihovega početja, poskušajo predstaviti kot antisemitizem...
rarrog
# 24.12.2016 ob 20:21
Triglavski zmaj
# 24.12.2016 ob 10:24
Prijavi neprimerno vsebino
Zgodovina se ponavlja. Antisemitizem se zopet prebuja oziroma je že prebujen.
-------------------
Kazarji niso semiti. Palestinci so semiti.
KPRAA
# 24.12.2016 ob 11:36
@fantasycamp Zanimivo, da so vobeh primerih vpletene ZDA in ne cel svet. Srbijo so bombardirali brez mandata UN, na Kosovu pa postavili bazo. Torej, ne gre se za pravice posameznega naroda, temveč za interes ZDA.
sLoVaN
# 24.12.2016 ob 14:10
Zgodovina se ponavlja. Antisemitizem se zopet prebuja oziroma je že prebujen.

že mogoče,
a ne po zaslugi neonacistov,
pač pa zaradi arogance, nasilja, večvrednosti,
ki jih izvaja Izrael.
pepis
# 24.12.2016 ob 11:22
@neprilagojen

če hoče Slovenija postati druga Švica more najprej postati davčna oaza in banke prilagodit tako da lahko skrivajo denar kriminalcev, diktatorjev,...
J@st
# 24.12.2016 ob 20:21
No ja, posti izginjajo in se spet pojavljajo. Hm.
-------------

Pa tudi je debela pisava pri vsih komentarjih.
Izgleda da vsa tehnična podpora je že nažgana še pred praznikom...
Vesel Božič vam želim.))))
zapatist
# 24.12.2016 ob 12:46
@strike
Izrael je bil prvi napaden in prav je da se brani z vsemi sredstvi

Izraelu nihče ne oporeka pravice do samoobrambe. Vendar pa pod samoobrambo ne sodi kraja ozemelj drugemu in naseljevanju svojih prebivalcev na ukradeno zemljo.
Rasta75
# 24.12.2016 ob 11:48
Izrael: Ne bomo spoštovali resolucije

Takoj sankcije!
SKANDAL2015
# 24.12.2016 ob 11:21
Izrael bi potreboval malo več demokracije, saj jih pomanjkanje le te zelo zavira pri razvoju,....Nekako so ostali prikrajšani pri odprtju mej, kar tako zelo radi podpirajo v evropskih državah...v svoji državi pa jim zaradi strogega režima tega ne dovolijo;)....dajmo, zavzemimo se za Izrael, popeljimo ga v svet 21. stoletja, kjer so meje preteklost, kjer je mešanje ras edina smernica napredka, kjer prebivalstvo ni prisiljeno v služenje obveznega vojaškega roka, in kjer so kakršne koli moralne in etične norme stvar preteklosti:)...#openbordersforisrael:)
maximinus
# 24.12.2016 ob 18:52
okupatorji!
Nikolaj
# 24.12.2016 ob 18:18
Resnično povem vam . Prišel bo dan, ko bo Izrael za svoja dejanja kaznovan. Napuh in prezir, povzroči nemir.
zapatist
# 24.12.2016 ob 11:59
Nekateri komentatorji ves čas mešate nasprotovanja nekaterim politikom s sovraštvom do naroda ali religije.

In glede na to enako reagirate tudi v obratni smeri. Ne znate kritizirari neke politike ali stališč brez da bi generalizirali ...na vse pripadnike neke skupnosti.

Ne znate se zadržati pri kritiki izraelske politike brez da bi vas zaneslo v antisemitizem...ali pa ne znate ktitizirati islamskega fašizma, ne da bi vas zaneslo v prezir ali sovraštvo do vseh muslimanov ( tu je Cairns eden od specialistov ).
hexen
# 24.12.2016 ob 11:48
STRIKE
# 24.12.2016 ob 11:22
Palestinci naj se po 50 letih sprijaznijo, da so v vojni ki so jo začeli skupaj z sosedami proti Izraelu pač izgubili del ozemlja!


To še ne pomeni, da ljudje nimajo človekovih pravic, da niso lastniki lastne zemlje, da so živali, sužnji. Pa ni to 16.stoletje hej!
audiac
# 24.12.2016 ob 20:33
bayernkini,
neverjetno kako se širi tema ..

si kdaj pomislil,da jo tudi ti soustvarjaš,ker vneto podpiraš Izrael in s tem njegovo ekspanzionistično politiko?
Nikolaj
# 24.12.2016 ob 18:20
Torej čeprav razumem je Izrael nasilen in ZDA bodo Izrael napadle.
Bilo bi prav in pošteno, saj so napadle tudi Libijo in Irak.
Bivši uporabnik
# 24.12.2016 ob 15:44
Peter F.
Izrael ima vso pravico graditi ta naselja. In prav je da skrbi za svoje državljane.


Ob tejle praznini je kar zadonelo, pa oprosti. Ja... Seveda da bi v kapitalizmu lahko gradil stanovanja tudi na tujem. Prav imaš ... zakaj pa ne? :)
KLIPAN
# 24.12.2016 ob 14:10
Svet spet desetletja prepozno spoznava kdo je netilec sovraštva in glavni spodbujevalec vojn na svetu. Skupaj z njihovimi zavezniki Ameriko in šeriatsko Saudovo Arbijo.
Kolikokrat je ISIS v teh letih napadel Izrael???
Tistega, ki zdravi ranjene soborce se ne napada.
zapatist
# 24.12.2016 ob 12:18
@strike
Izrael je branik krščanske zgodovine v Jeruzalemu.

Nisem vedel, da krščanstvo zagovarja krajo tuje zemlje in aparthaid.
Jocipros
# 24.12.2016 ob 12:04
Ni noben antisemitizem, če kritiziramo Izrael oziroma sioniste (Netanjahu, Kissinger, Soros, Obama, angleška kraljica), ki morijo nedolžne ljudi v Palestini in po svetu!!! To ni nikakršen antisemitizem, ampak anti sionizem, ker ne dopuščamo pekla na zemlji!!!
hexen
# 24.12.2016 ob 11:57
fantasycamp če ne bi USA po navodilu Izraela napadla BV, če ne bi USA po navodilu Izraela podpirala in financirala šeriatske Savdske Arabije in Katarja, islamski terorizem ne bi pomenil nič.
cairns
# 24.12.2016 ob 10:49
Triglavski zmaj
Zgodovina se ponavlja. Antisemitizem se zopet prebuja oziroma je že prebujen.

Razumljivo, ker se krepi islamski fašizem podprt s petrodolarji ob pomoči večine brezjajčnih svetovnih politikov.
burruchaga1986
# 24.12.2016 ob 10:44
Fantasycamp: ne bluzi. Nismo vsi nestrpneži. Raje se poglej v ogledalo.
b0bby8
# 25.12.2016 ob 00:27
zapatist
Ruske banke naj bi posojale denar francoski desničarski Nacionalni fronti, avstrijski svobodnjaki pa so s Putinovo Združeno Rusijo podpisali sporazum o sodelovanju.
----------------------------------
Pa že spet naj bi.
Kater observatorij pa je to ugotovil? :-)
J@st
# 24.12.2016 ob 22:31
zapatist

# 24.12.2016 ob 22:09
Prijavi neprimerno vsebino @Nori Planet
V to je spadala tudi pravica do samoodločbe, brez vmešavanja ali kakršnega koli oviranja s strani Kijeva.

Spet lažeš. V nobeni ustavi ni bila zapisana pravica do samoodločbe.

Lahko pa spet daš podatke na plano in dokažeš, da ne lažeš...torej citat iz katere od ustav...
---------------------------
Spet lazes prav ti.
Sem to ze lepila enkrat. Celo povezave dajala tebi in binbonu in tudi skrinsote.
Sicer ni bila omenjena samoodlocba do otdeljitve od Ukrajine.
Ampak sama besedna zveza je bila poudarjena...pravica do samoodlocbe in to je bilo zapisano v ustavi Krima.
Iskala spet ne bom, ker upam da nimas deviski spomin.))))
b0bby8
# 24.12.2016 ob 22:22
zapatist
Spet lažeš. V nobeni ustavi ni bila zapisana pravica do samoodločbe.
--------------------------
Krimčani so šli pod prisilo leta 56 pod Ukrajino!!!!!!
Potem jih je še Jelcin prodal ob osmem kozarcu vina.

Na žalost se je šele pod Putinom uresničila želja Krimčanov kje želijo živeti.

Vem da sovražiš Ruse(pravoslavce) vendar vsaj toliko spoštovanja do nekega naroda bi pa lahko imel in bi spoštoval njihovo odločitev:
rarrog
# 24.12.2016 ob 20:42
Od ustanovitve kazarske sionistične tvorbe na palestinskem ozemlju ni več miru na BV in ga ne bo v svetu dokler bo ta tvorba obstajala.
42adb24
# 24.12.2016 ob 20:13
No ja, posti izginjajo in se spet pojavljajo. Hm.
vzhodnik
# 24.12.2016 ob 16:19
Izrael in njeni voditelji so pozabili zgodovino! Pozabili so na iztrebljanje v drugi svetovni vojni. Vsi smo obsodili genocid, obsodili njihovo preganjanje. Danes ravno oni delajo to drugim! Kje je njihova zavest, zavest, ko so enoglasno izjavljali, nikoli več in nikomur naj se ne zgodi to kar se je njim. Kje so meje in kakšno je njihovo razumevanje trpljenja in povzročanje le tega drugim?! OZN mora če je kar koli mogoče in hoče narediti, takoj Izraelu izreči povrnitev celovitost države Palestine in poplačati vse kar so uničili državi in državljanom Palestine! Mir je lahko dosegljiv, če so vsi med seboj enotni v sporazumevanju in spoštovanju. Izrael dela in izvaja diskriminacijo!
Bivši uporabnik
# 24.12.2016 ob 16:10
Peter F.
Izrael ima vso pravico graditi ta naselja. In prav je da skrbi za svoje državljane.

Ob tejle praznini je kar zadonelo, pa oprosti. Ja... Seveda da bi v kapitalizmu lahko gradil stanovanja tudi na tujem. Prav imaš ... zakaj pa ne? :)

Vem, da to bi utegnilo biti že absurdno. A zakaj pa ne: Ne ureja se npr. Slovenske ceste slučajno. Priposestvojvanje ni nujno pravilna zadeva... Ve, se, da na tej ulici so v bistvu same državne institucije, celomBanka Slovenije... OK. Toda. Tudi pa ni občina nekaj, kar bi bilo že kar drugo, kot je Država, npr. Če se nadupravitelju njegov podupravitelj upre, to še ne pomeni, da celoto kdo od njiju dveh prizna, vsajk svojega (in skupnega) tistega, ki sta mu pa oba že načelno dolžna (ne pa da mu nista, češ da sta onadva tista, kateremu naj bi bila sploh zabezana). Sicer bi bila pa to, opredeiti svojega upnika, celo njuna PRVA naloga sploh. Kar se mene tiče, se ji izmikata. Sprenevedavo. A misliš, da ga bosta, kar bi bilo pa seveda po liberalno kapitalistično, res priznala? Po radikalno 'kapitalistično' ga bosta po mojem zanikala, podobno kot sta ga zanikala tudi že prej. Združeno delo je bilo upravitelj - in ne tista celota, ki naj bi ji bil ta lastniško-kapitalsko zavezan. Te celote, tega neupravitelja, ki se mu v normalnem kapitalizmu reče upnik, mi opredeljenega v ustavi še vedno nimamo. Priposestvovanje? Seveda da ne, ker naj bi ga opredelil zasebni kapital, potem ko bi prevzel oblast nad Državo, ki bi pred tem ves javni kapital podržavila itd... Namreč potem, ko bi v sodelovanju s svojimi kao nasprotniki privatiziral vse, v sodelovanju pa pomeni politično olajšano... manipulativno. Včasih kdo zagovarja radikalnost posredno, ko samo misli, kako liberalen da je, in kapitalizem tako, ko v resnici zagovarja vse ravno obratno. Radikalni kapitalizem vdanes niti ni kapitalizem (dikratature, velekapitalizem, monopolizem ... pa to). Pa ne ravno, da bi človek to tako delal namenoma. Vćasih pa tudi to... Tudi sam se rad udeležujem komentiranja pod članki, ker se mi to zdi priložnost, da kaj izvem. Sploh ne trdim, da se mogoče ne motim. Moti me pa, če kdo trdi, da se ne, ko vztraja v nečem, kar je očitno narobe...
Bivši uporabnik
# 24.12.2016 ob 15:29
J@st
hexen
Kakšna laž, če Soros sam prizna v intervjuju da je sodeloval z nacisti.

To'j pa res. Ker laž je namenoma govriti neresnico, kljub temu, da veš, kaj resnica je. Gre za namerno dejanje. Zmota je zmota, dojkler se da spremenevedati... Podobno, kot je razlika med kaznivim dejanjem in nesrečo ali med kriminalom in kaznivim dajenjem itd. Seveda je pa na razpolago fantastično sredstvo, gluhost, hrupnost, sprenevedanje, neinteligenca ipd. Sicer pa, če kdo misli, da forumi ali pripombe pod članki da so namenjene temu, da bi to brala ali slišala oblast (pa četudi to bere, a to bere neuradno), se moti. Tu gre za obračunavanje žrtev med sabo ... Dobro, včasih kaj sliši kak medij. Za njih pa vse to spet niso novice, medtem ko jih je komentiranje in dodajanje dodanega dela nekako slabo plačano, pa tudi, katero uredništvo sploh bi pa še koga bolj jezikavega ščitilo, saj kdo sploh pa bi utegnil za to še imeti denar...
el kondor prevc
# 24.12.2016 ob 14:51
Hehe. Pri Conanu zdaj Donald Trump z Obamo govori že slovensko (Sovrazim te). Glej na 0:57
robespierre
# 24.12.2016 ob 14:43
Arabski skrajnezi verjamejo, da morajo siriti mohamedanstvo z mecom po vsem svetu.
Kekec99
# 24.12.2016 ob 13:03
Sramotno je to kar že leta počne Izrael.
zapatist
# 24.12.2016 ob 12:59
@STRIKE
Tudi mi smo izgubili ozemlje med 2 s.v. pa ne mečemo bomb po Trstu.

Med drugo svetovno vojno smo ozemlje pridobili...cca tretjino.

Še osnov naše zgodovine izpred nekaj desetletij ne poznaš...pa bi nas rad poučeval o svetovni v razmaku par tisoč let plus še o zgodovini svetovnih religij.

Kakorkoli...Meje med Jugoslavijo in Italijo so bile na koncu medsebojno in mednarodno priznane.

Izraelska okupacija palestinskih ozemel kot legitimna pa ni priznana niti s strani ene države.
hexen
# 24.12.2016 ob 12:37
Eni so živeli več tisočletij nazaj in zato razumejo državo Izrael, videli so tudi Kristusa po vodi hoditi.... Kako se kršijo človekove pravice v 21.st., kar je vse dokumentirano na kameri v ločljivosti HD, tega pa nočejo videti, glavo v pesek, vsi ste antisemiti...
Kazalo