Ameriška vojska je sporočila, da so na Kobane izvedli šest zračnih napadov in pri tem zadeli kar nekaj položajev Islamske države. Foto: Reuters
Ameriška vojska je sporočila, da so na Kobane izvedli šest zračnih napadov in pri tem zadeli kar nekaj položajev Islamske države. Foto: Reuters
Diyarbakir
Turška vojska straži glavno ulico v mestu Diyarbakir, v katerem so izbruhnili spopadi. Foto: Reuters
Srditi spopadi za mesto Kobane
Obramba središča Kurdov v Siriji

Potem ko je sirsko obmejno mesto Kobane že skoraj padlo v roke Islamske države, je koalicija držav pod vodstvom ZDA iz zraka napadla položaje IS-ja. Zračni napadi so bili v zgodnjih jutranjih urah usmerjeni predvsem na vzhodni del mesta, ameriška vojska pa je sporočila, da so ZDA izvedle šest zračnih napadov na položaje IS-ja v Kobaneju. Pri tem naj bi uničili oklepno vozilo za prevoz ljudi, vojaška vozila in topništvo.

Po navedbah kurdskih borcev, ki so se pridružili ofenzivi, so bili zračni napadi najučinkovitejši do zdaj, a bi moralo do njih priti že prej. S skupnimi močmi jim je uspelo napredovanje Islamske države ustaviti, a se spopadi za mesto nadaljujejo, saj si kurdske sile prizadevajo vzpostaviti nadzor nad mestom. Kurdske sile tako poročajo, da jim je borce IS-ja uspelo pregnati iz nekaterih mestnih četrti.

Predstavnik mestnih oblasti Idri Nahsen je za agencijo AFP povedal, da je borcem Kurdske unije za ljudsko zaščito (YPG) uspelo, da so iz ključnih območij ob pomoči zračnih napadov pod vodstvom koalicije ZDA pregnali borce IS-ja. "Razmere so se od včeraj spremenile. Sile YPG so odbile sile IS," je še povedal.

Borci IS-ja se ne predajo
Tudi Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so se borci IS-ja ponoči umaknili iz nekaterih predelov mesta in da jih tudi v zahodnem delu mesta ni več. Ob tem so dodali, da so borci IS-ja sprožili nov napad na vzhodu mesta. Kot je še sporočil sirski observatorij, je bilo v torek v Kobaneju in njegovi okolici ubitih 32 pripadnikov IS-ja, najmanj 20 v zračnih napadih. Vse od začetka spopadov za mesto v sredini septembra pa je bilo skupno ubitih okoli 400 ljudi, od tega več kot polovica džihadistov.

Kurdi bežijo v Turčijo
Islamski skrajneži so ofenzivo na Kobane ob meji s Turčijo sprožili pred tremi tedni in v ponedeljek tudi vstopili v mesto. Približno 160.000 kurdskih prebivalcev mesta se je zateklo v Turčijo. V mestu naj bi bilo sicer še vedno več tisoč civilistov, ki nočejo zapustiti domov.

V mestu pa naj bi bile razmere veliko hujše, kot si lahko predstavljamo. Eden od kurdskih borcev iz obmejne vasi Musitpinar je dejal, da so razmere izjemno hude. "Izgubili smo številne borce. Ljudje so ranjeni in ne morejo zapustiti mesta," je povedal.

V Turčiji so se Kurdi spopadli s policijo
Po vsej Turčiji pa so v torek potekali prokurdski protesti, ki so se marsikje sprevrgli v prelivanje krvi. V spopadih med protestniki in policijo ali med protestniki in islamisti je bilo po ubitih najmanj 14 ljudi, številni so bili ranjeni. V mestu Diyarbakir na jugovzhodu Turčije, "kurdski prestolnici" Turčije, je bilo v spopadih med prokurdskimi aktivisti ter policijo in islamisti ubitih osem ljudi, več kot 20 pa ranjenih, od tega dva policista. Skrajneži, ki so blizu Kurdski delavski stranki (PKK), so ponekod streljali na policijo, ki je na strele odgovorila.

Drugod so bili protestniki ubiti v spopadih s policisti. O treh smrtnih žrtvah poročajo iz mesta Mardin, o dveh iz Siirta, po eno žrtev pa so protesti zahtevali v mestih Batman in Mus. V Carigradu in Ankari je policija protestnike razgnala z vodnimi topovi in solzivcem. V Carigradu so prijeli 98 ljudi, so sporočile oblasti. V Diyarbakirju so izbruhnili tudi izgredi, v katerih so mladi ponoči zažgali policijsko vozilo, številne avtomobile in trgovine, napadli pa so tudi urade lokalnih oblasti. V Diyarbakirju so ulice prazne, na njih pa patruljira vojska z oklepnimi vozili.

V vseh mestih je bila povzročena velika gmotna škoda, saj so protestniki poškodovali, pa tudi požigali mnoga javna poslopja, vozila, pa tudi sedeže vladne stranke AKP, ki v Turčiji vlada od leta 2002.

Ankara uvedla policijsko uro
Prvič v 20 letih je Ankara uvedla policijsko uro v šestih pokrajinah z večinskim kurdskim prebivalstvom, med drugim v pokrajinah Diyarbakir, Mardin, Siirt in Van. Velja do četrtka zjutraj. Nazadnje jo je uvedla leta 1992 med oboroženim uporom PKK-ja.

Demonstracij, h katerim je pozvala glavna kurdska Ljudska demokratična stranka (HDP) zaradi neukrepanja Turčije v boju proti džihadistom, ki želijo zavzeti kurdsko mesto Kobane, se je udeležilo na tisoče ljudi.

Turški notranji minister Efkan Ala je prokurdske protestnike v torek zvečer obtožil, da "izdajajo lastno državo", in jih pozval, naj se razidejo ali pa bodo sledile "nepredvidljive posledice". "Na nasilje bomo odgovorili z nasiljem," je novinarjem v Ankari še povedal minister.

Kurdi sicer predstavljajo 20 odstotkov prebivalstva Turčije.

Srditi spopadi za mesto Kobane
Obramba središča Kurdov v Siriji