Barr je pripravil urejeno poročilo Muellerjeve preiskave. Demokrati mu očitajo pristranskost in pozivajo, naj objavi celotnih 400 strani poročila. Foto: Reuters
Barr je pripravil urejeno poročilo Muellerjeve preiskave. Demokrati mu očitajo pristranskost in pozivajo, naj objavi celotnih 400 strani poročila. Foto: Reuters

Ameriško pravosodno ministrstvo je objavilo težko pričakovano "urejeno poročilo", ki ga je Barr pripravil iz 400 strani izsledkov dvoletne preiskave, ki mu jih je konec marca posredoval posebni preiskovalec Mueller.

Barr je na tiskovni konferenci pred objavo poročila dejal, da Trump ni z nobenim dejanjem poskušal ovirati Muellerjeve preiskave.

Muellerjevo poročilo sicer navaja, da je Trump skušal junija 2017 odstaviti posebnega tožilca, ki je položaj prevzel sredi maja 2017. Trump je 17. junija 2017 poklical svetovalca Bele hiše Dona McGahna in mu naročil, naj pokliče namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina in mu reče, da je posebni tožilec v konfliktu interesov in ga je treba odstaviti. McGahn ni želel izpolniti te zahteve in je raje odstopil.

Na dan prihajajo tudi nove podrobnosti – glede na zapiske Jody Hunt, ki je bila maja 2017 vodja urada pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, naj bi se Trump, ko mu je Sessions povedal za imenovanje Muellerja, zgrudil na stol in po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal: "O, moj bog. To je grozno. To je konec mojega predsednikovanja."

Muellerjevih deset primerov morebitnega Trumpovega oviranja pravosodja

Trumpova administracije je izsledke poročila označila za zmago. Foto: Reuters
Trumpova administracije je izsledke poročila označila za zmago. Foto: Reuters

Mueller je v poročilu zapisal, da na podlagi dokazov predsednika ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja. "Če bi bili po temeljiti preiskavi dejstev prepričani, da je jasno, da predsednik ni oviral pravosodja, bi to tudi navedli," je poudaril Mueller.

Barr na drugi strani meni, da predsednik ni skušal ovirati Muellerjeve preiskave, čeprav njegovo poročilo navaja deset primerov, v katerih bi Trump lahko oviral preiskavo. "Deset primerov vključuje predsednika in razpravlja o pravnih teorijah za povezovanje njegovih dejanj z elementi kaznivega dejanja oviranja preiskave," pravi Barr, a dodaja, da se z namestnikom generalnega tožilca Rodom Rosensteinom strinjata, "da Muellerjevi dokazi ne zadostujejo za ugotovitev, da je predsednik storil kaznivo dejanja oviranja pravice", poročata Guardian in BBC.

"Bela hiša sodelovala v preiskavi" – Trump zavrnil intervju

Predsednikovi odvetniki so imeli pred objavo vpogled v Barrovo urejeno poročilo, a Bela hiša ni zahtevala zakritja nobene dodatne informacije, je na tiskovni konferenci pred objavo zatrdil pravosodni minister.

Barr še trdi, da je Bela hiša v celoti sodelovala v Muellerjevi preiskavi. Trumpovi nasprotniki ob tem poudarjajo, da ni tako, saj je predsednik zavrnil intervju z Muellerjevo preiskovalno ekipo, navaja BBC.

Trump: "Ni bilo sodelovanja ni bilo oviranja"

Mueller je v poročilu zapisal, da na podlagi dokazov predsednika ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja. Foto: EPA
Mueller je v poročilu zapisal, da na podlagi dokazov predsednika ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja. Foto: EPA

Pravosodni minister je ponovil, da ni dokazov za sodelovanje Trumpove ekipe in Rusije v času predsedniške kampanje – da bi Trumpova kampanja sodelovala pri vdorih ruske vlade v računalnike ali pri objavi ukradenih dokumentov in elektronske pošte na spletu.

"Vemo, da ruski operativci niso imeli podpore predsednika Trumpa ali njegove kampanje, niti niso imeli pomoči katerega koli Američana, za katero bi vedeli," je povedal. Za to ugotovitev bi morali po njegovih besedah biti hvaležni vsi Američani.

Trumpova administracija je vsebino objavljenega poročila označila za zmago. Ameriški predsednik je po objavi urejenega poročila o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 dejal, da ima danes dober dan. "Ni bilo sodelovanja ni bilo oviranja (pravosodja). Nikoli ga ni bilo in nikoli ga ne bo," je dejal in dodal, da se "ta prevara se ne sme zgoditi nikoli več in nobenemu drugemu predsedniku".

Pozivi k objavi celotnega poročila

Nekateri demokrati v kongresu Barru, ki ga je na položaj pravosodnega ministra imenoval prav Trump, očitajo pristranskost. Zahtevajo objavo celotnega in nespremenjenega Muellerjevega poročila ter želijo, da Mueller priča pred kongresom, še navaja BBC.

Dopisnik RTV Slovenija Edvard Žitnik je za Radio Slovenija poročal, da dobra tretjina Američanov meni, da bi se morala preiskava o Trumpovem sodelovanju z Rusijo nadaljevati.

V ZDA objavili poročilo o Muellerjevi preiskavi