Samooklicana Islamska država se je doslej le hvalila z zaseženimi letali, zdaj pa jih je po podatkih s podeželja vzhodnega Alepa tudi dvignila v zrak. Foto: Reuters
Samooklicana Islamska država se je doslej le hvalila z zaseženimi letali, zdaj pa jih je po podatkih s podeželja vzhodnega Alepa tudi dvignila v zrak. Foto: Reuters
Kobane
V obmejnem kurdskem mestu Kobane so sile YPG-ja ob pomoči ameriških letalskih napadov prevzele pobudo in ob ogorčenih bojih počasi potiskajo IS še iz zadnjih predelov mesta. Džihadisti še držijo predele na jugu in vzhodu obleganega mesta. Foto: EPA

Iz Sirije, kjer že tri leta in pol poteka krvava državljanska vojna, poročajo, da je Islamska država začela prve šolske polete. Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR), ki preverja žrtve in incidente pri vseh vpletenih in bojujočih straneh, je sporočil, da jim obveščevalci iz okolice Alepa sporočajo, da je IS operativno usposobil letališče Al Džarah, ki leži ob reki Evfrat na vzhodu province Alep.

IS prvič tudi v zraku
"Imajo učitelje letanja, nekdanje iraške pilote, ki so kot častniki služili še pod Sadamom Huseinom,"
je sporočil vodja SOHR-ja Rami Abdulrahman. "Ljudje so videli letala, ki so večkrat vzletela z letališča in se po določenem času vrnila nanj." Priče menijo, da se IS-jevi piloti urijo na treh migih modela 21 ali 23, ki jih je sirska vojska zapustila na tem letališču.

Februarja 2013 je po daljšem obleganju letalsko oporišče Al Džarah zasedla uporniška skupina Arar aš Šam, močna koalicija islamistov in salafistov, ki pa je v zadnjem letu izgubila veliko ozemlja in borcev zaradi prestopov v IS-ju, ki je s tem prevzel tudi nadzor nad enim manjših sirskih vojaških letališč, katerega osnovni namen je bil prav urjenje novih pilotov.

Hkrati prodirajo proti Alepu
Medtem ko IS izvaja prve za zdaj še šolske polete, so enote samooklicanega kalifata tik pred osvojitvijo drugega letališča Kuvejres, ki leži le dobrih 10 km vzhodno od največjega sirskega mesta Alepa. Omenjeno letališče so že zapustila vsa letala aero L-39, ki jih sirska vojska uporablja za bombardiranje uporniških in IS-jevih položajev.

Zračni napadi režima v okolici prestolnice
V zračnih napadih sil sirskega režima v bližini Damaska je bilo v petek ubitih najmanj 15 civilistov, med njimi tri mladoletne osebe. "Najmanj 15 civilistov, med njimi trije, mlajši od 18 let, je bilo ubitih v osmih napadih, ki so jih izvedla sirska vojaška letala na več okrožij mesta Doma," ki leži 13 kilometrov severovzhodno od Damaska, je sporočil SOHR.

Že v četrtek je v podobnih zračnih napadih v Jisrinu vzhodno od Damaska umrlo 20 ljudi, med njimi dva otroka in dve ženski, še dva človeka pa v bližnjem kraju Sakba. Ob približevanju Doumi, ki je v rokah upornikov in v kateri živi približno 200.000 ljudi, je vojska že prevzela nadzor nad več mesti vzhodno od prestolnice.

Na jugu boj za mejni prehod z Jordanijo
Nasprotno imajo uporniške skupine pod poveljstvom SRF-ja (Sirska revolucionarna fronta) pobudo na jugu države v provinci Dara, kjer pritiskajo na največji mejni prehod med Sirijo in Jordanijo, ki je še v rokah režima. Zavzeli so nadzorno točko na avtocesti med mestom Daro in mejnim prehodom Um Al Majadin.