Prebežniki na grško-makedonski meji v mrazu čakajo, da jih bodo spustili naprej. Foto: EPA
Prebežniki na grško-makedonski meji v mrazu čakajo, da jih bodo spustili naprej. Foto: EPA
false
V Jordaniji naj bi bilo več kot 600.000 sirskih beguncev. Vlada v Amanu sicer trdi, da gosti 1,4 milijona beguncev iz sosednje države. Na sliki sirsko begunsko taborišče v Jordaniji Zatari. Foto: EPA
false
Prebežniki se še naprej v morju ob ali v Evropi. V Egejskem morju je umrlo šest afganistanskih otrok, ob obalah Maroka pa so odkrili 11 trupel afriških prebežnikov. Foto: Reuters

ZN je medtem zaskrbljen nad usodo 12 tisoč Sircev, ujetih na meji z Jordanijo.

Prebivalci Gorskega kotarja na Hrvaškem so izrazili presenečenje, ko je Slovenska vojska v ponedeljek začela postavljati žičnato ograjo tudi ob mejnem prehodu Petrina v dolini reke Kolpe. Pravijo, da bo žica velika ovira za ribiče in živali.

Predsednik krajevne skupnosti Brod na Kolpi Davorin Klobučar je za hrvaško televizijo HRT v ponedeljek povedal, da je naravni kanjon reke Kolpe precej nedostopen za migracije, ki jih na tem delu po njegovih besedah nikoli niti ni bilo. Poudaril je, da na tem delu meje med Slovenijo in Hrvaško nikoli ni bilo nobene ograje - ne med vojno ne med uveljavitvijo schengenskega reda na slovenski strani meje. Tudi nekateri drugi prebivalci s hrvaške stranke meje menijo, da je slovenska ograja nesmiselna, ker je visoka in hitra Kolpa naravna ovira.

12.000 sirskim beguncem ne dovolijo vstopa v Jordanijo
Medtem je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce po poročanju agencije Reuters izrazil zaskrbljenost nad usodo 12.000 Sircev, ki so ujeti na meji z Jordanijo. Begunci, ki jim ne dovolijo vstopa v državo, živijo v zelo težkih razmerah, ki se bodo v prihodnjih mesecih le še poslabšale. "UNHCR poziva jordansko vlado, naj beguncem, ki so ujeti na meji, dovoli vstop v državo," je dejala predstavnica UNHCR-ja Melissa Fleming. Jordanija naj najprej sprejme najbolj ranljive skupine, starejše, dojenčke in nosečnice, sporoča UNHCR.

11.000 beguncev se nahaja v Rukbanu, okoli osem kilometrov stran od stičišča mej Jordanije, Sirije in Iraka. Okoli 1.000 beguncev pa je še v Hadalatu približno 90 kilometrov zahodneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za kraja v puščavi, kjer ni veliko sence, vode in rastlinja, zato se zdravstveno stanje beguncev, predvsem otrok, poslabšuje, opoarja UNHCR. "Če beguncev ne bodo spustili v Jordanijo in jim ne bo ponujena pomoč, bodo njihova življenja v tej zimi ogrožena," še sporoča agencija ZN-a za begunce.

Organizacija je ob tem sicer pohvalila jordanski prispevek v sirski begunski krizi, saj ta država gosti več kot 630.000 beguncev, prav tako pa je opozorila, kakšno breme te številke predstavljajo državni infrastrukturi in gospodarstvu. Jordanija sicer trdi, da gosti 1,4 milijona beguncev iz Sirije.

Utonilo šest otrok
V brodolomu čolna v Egejskem morju v bližini turške obale je utonilo šest afganistanskih otrok, med katerimi je bil tudi šestmesečni dojenček. Dva prebežnika še vedno pogrešajo, medtem ko so jih pet rešili, med njimi tudi 12-letnega dečka, je poročala turška tiskovna agencija Anatolija. Na obali grškega otoka Hios so našli tudi naplavljeno truplo petletne sirske deklice.

Ob Maroku odkrili 11 trupel
Maroška mornarica pa je odkrila trupla 11 afriških prebežnikov, katerih ladja je potonila v Atlantiku. Ladja, ki je bila namenjena na Kanarske otoke, naj bi se prevrnila zaradi slabega vremena. Španska mornarica pa je v ponedeljek rešila 47 prebežnikov na ladji, ki je bila prav tako na poti na Kanarske otoke.

To pot so nekdaj najpogosteje uporabljali prebežniki iz Afrike, njihovo število pa je zaradi okrepljenih španskih patrulj upadlo. Vrhunec so prihodi prebežnikov na Kanarske otoke dosegli leta 2006, ko jih je tja prispelo več kot 30.000. V letu 2014 jih je tja prispelo le še 296, navaja francoska tiskovna agencija AFP.