Škoda v Srbiji je ocenjena na 1,5 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Škoda v Srbiji je ocenjena na 1,5 milijarde evrov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Pol leta po katastrofalnih poplavah v Srbiji je 150 prebivalcev Obrenovca, ki svojih hiš niso mogli obnoviti, saj so bile povsem uničene, dobilo streho nad glavo. Vseh 39 hiš je z belo tehniko v celoti opremilo Gorenje. Celoten projekt v Obrenovcu je vreden milijon evrov, gradijo pa še v Valjevu in Krupnju, kjer so bile hiše prav tako popolnoma uničene.

"Otroci v Obrenovcu so imeli veliko nesrečo, saj niso imeli ne hiše ne šole," je dejal srbski predsednik Tomislav Nikolić. Nikolić in premier Aleksandar Vučić sta obiskala tudi Osnovno šolo v Obrenovcu, ki pa jo je v celoti obnovila Evropska unija. "Mi žrtvam ne bi mogli pomagati sami brez velike pomoči evropskih in drugih prijateljev."

Sledi pomoč pri preventivi
Predstavnik Evropske unije v Beogradu Michael Devenport je obljubil, da bo Unija Srbiji v prihodnje pomagala pri uvedbi potrebne zaščite pred poplavami. "Z obnovo smo zbrali 190 milijonov evrov, zdaj sledi pomoč pri preventivi," je dejal.

Skupaj je samo v Obrenovcu po majskih poplavah finančno pomoč od 1500 do 6000 evrov, odvisno od škode, dobilo skoraj 6.000 gospodinjstev, kar govori o razsežnostih majske katastrofe. Škoda je v Srbiji ocenjena na 1,5 milijarde evrov, saj je bil uničen tudi velik del energetskega sektorja na večji del finančne pomoči Evropske unije pa še čakajo.