Kitajska in Japonska se bosta skušali izogibati stopnjevanju napetosti zaradi spornega otočja v Vzhodnokitajskem morju, ki si ga lastita obe. Foto: EPA
Kitajska in Japonska se bosta skušali izogibati stopnjevanju napetosti zaradi spornega otočja v Vzhodnokitajskem morju, ki si ga lastita obe. Foto: EPA
Kitajska
Na Kitajskem je bilo v zadnjih letih več protestov proti Japonski. Foto: EPA

Formalni pogovori Vang Jidža in Fumia Kišide naj bi služili kot priprava na srečanje med kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in japonskim premierjem Šinzom Abejem ob robu dvodnevnega vrha foruma Azijsko-tihomorskega gospodarskega sodelovanja (Apec), ki se bo v ponedeljek začelo v Pekingu. Zadnji formalni pogovori na ravni zunanjih ministrov so potekali septembra leta 2012, ko so se pojavile napetosti v odnosih med državama zaradi ozemeljskega spora.

Preboj v odnosih se je zgodil v petek, ko sta državi dosegli dogovor v štirih točkah o izboljšanju odnosov. Kitajsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so se dogovorili o "postopni obnovitvi političnih, diplomatskih in varnostnih pogovorov".

Državi sta priznali različna stališča v ozemeljskem sporu o skupini nenaseljenih otokov v Vzhodnokitajskem morju in vzpostavili mehanizem kriznega upravljanja, da se ne bi stopnjevali konflikti.

Petkov dogovor obeh držav je pozdravil tudi ameriški državni sekretar John Kerry. Po njegovih besedah je vsak korak, ki ga državi storita za izboljšanje odnosov in zmanjšanje napetosti, koristen ne samo zanju, ampak tudi za celotno regijo.

V pričakovanju srečanja obeh voditeljev
Vang je na srečanju s Kišido petkov dogovor označil za "odločilen korak". Vodja japonske diplomacije pa je današnje pogovore označil za pomembne, saj so po njegovem mnenju pripomogli k temu, da je mogoče japonsko-kitajske odnose znova vrniti na normalno raven. Kišida je na pogovorih z Wangom poudaril tudi pomen srečanja med voditeljema obeh držav.

Srečanje na najvišji ravni med državama je nazadnje potekalo decembra 2011, ko je tedanji premier Jošihiko Noda obiskal Peking. Japonski mediji so sicer že pred vrhom Apeca poročali o možnosti srečanja med Abejem in Šijem. Za srečanje naj bi si že nekaj časa prizadevali v Tokiu. Peking je do zdaj srečanju nasprotoval zaradi ozemeljskih sporov in odnosa nacionalista Abeja do druge svetovne vojne.