Na številnih bencinskih postajah po Franciji primanjkuje goriva. Foto: Reuters
Na številnih bencinskih postajah po Franciji primanjkuje goriva. Foto: Reuters
Francoski predsednik Francois Hollande je zagotovil, da bodo storili vse, da bi zagotovili, da bodo prebivalci in gospodarstvo preskrbljeni. Foto: EPA
V sindikatu menijo, da nova reforma dela ne bo zmanjšala brezposelnosti, temveč bo le omogočila lažje odpuščanje delavcev. Foto: Reuters
Francijo in Belgijo hromijo stavke

Francoski predsednik Francoise Hollande je vztrajen, da ne bo odstopil od reform, s katerimi želi obuditi gospodarstvo in zmanjšati brezposelnost v državi. Tako je vedno večji strah, kakšno bo stanje v javnem prometu po državi, saj se 10. junija v Franciji začenja evropsko nogometno prvenstvo.

Sicer pa bo zaradi nadaljevanja protestov proti novi reformi trga dela tudi danes
ohromljen javni prevoz; poleg zaposlenih na železnicah stavkajo tudi vozniki podzemnih železnic in piloti Air France. Kljub vsakodnevnim zastojem na cestah proteste podpira 46 odstotkov ljudi.

Pomanjkanje goriva
Po državi prav tako primanjkuje goriva - v ponedeljek je stavkalo šest od osmih rafinerij. Delavci na naftnem terminalu v severnem pristanišču Le Havre, ki dobavlja gorivo dvema ključnima letališčema v Parizu, so napovedali, da bodo stavkali najmanj do srede.

Zaposleni v železnicah in taksisti pa že nekaj dni stavkajo v sosednji Belgiji, pri čemer se jim bodo danes pridružili policisti, učitelji in še nekateri javni uslužbenci, poroča BBC. Sindikati nasprotujejo tako manjšanju proračuna za plače kot tudi spremembam na področju dela in višanju upokojitvene meje.

Lažje odpuščanje
Nova zakonodaja v Franciji uvaja 35-urni delavnik, ki velja za nekakšno povprečje. Podjetja lahko s sindikati sicer izpogajajo daljši ali krajši delovni teden, in sicer na največ 46 ur na teden. Delodajalci imajo tudi bolj proste roke pri nižanju plač in odpuščanju.

Cilj reforme je, da bi lahko delodajalci zaposlili več ljudi, vedoč, da jih lahko kadar koli odpustijo. Na drugi strani pa imajo delavci več možnosti za dogovor glede dopusta in izrednih prostih dni, kot sta porodniški dopust ali poroka, ki sta bili trenutno zelo regulirani.

Glavni pobudnik protestov je sindikat CGT, ki ga podpirajo drugi sindikati po državi (Force Ouvriere in Unef), medtem ko sindikat CFDT podpira sprejete reforme. CGT trdi, da delovna zakonodaja ne bo imela vidnejšega učinka, poleg tega, da se bodo lahko delavci lažje odpustili, 10-odstotna brezposelnost v državi pa se ne bo zmanjšala.

Francijo in Belgijo hromijo stavke