Moški je najprej nekaj zakričal na policiste pred sodiščem, nato pa se zažgal in stekel proti varnostnikom. Foto: Reuters
Moški je najprej nekaj zakričal na policiste pred sodiščem, nato pa se zažgal in stekel proti varnostnikom. Foto: Reuters
Anders Breivik
Breivik je s svojim dejanjem močno pretresel norveško, pa tudi širšo javnost. Foto: Reuters

Marta-Johanne Svendsen, 17-letnica, ki je bila med pokolom junija lani ustreljena v roko, je med pričanjem opisala, kako se je z drugimi skrivala v stavbi in slišala pokanje, ko je Breivik skušal vstopiti. Ljudje so se skrili pod postelje, Breivik pa je na njih streljal skozi okno. Opisala je, da je, potem ko je bila ustreljena v roko, tekla skozi polje šotorov. "Bilo je verjetno najbolj grozljivo kričanje, kar sem ga kadar koli slišala," je povedala.

Breivik deloval mirno
Druga priča, zdravstveni delavec Even Andre Kleppen, je opisala, kako je skupino ljudi vodil v šolo na otoku, da bi se tam skrili. Zabarikadirali so okna in vrata, gledal je, kako je Breivik mirno prihajal do njih in skušal s streljanjem vstopiti v stavbo, nato pa se je mirno podal naprej. Vseh 47 ljudi, ki so se skrili v šolo, je preživelo. Kleppen se je na otok podal z istim trajektom kot Breivik. Takrat je opazil, da je nosil drugačno orožje, kot ga nosi policija, Breivikova uniforma, ki je bila ponaredek, pa se je tudi razlikovala od uradne. Breivik je deloval mirno in pod nadzorom, je povedal Kleppen.

"Mislila sem, da bom umrla"
Še ena priča, 22-letna Ina Rangones Libak, je bila ustreljena štirikrat. "Spomnim se vseh strelov, ki so me zadeli," je povedala na sodišču in pokazala brazgotine, ki so jo na njej pustile strelske krogle. Ranjena je bila v roke, prsni koš in v obraz, kjer je krogla poškodovala njeno čeljustno kost. Med Breivikovim morilskim pohodom se je skrivala za klavirjem v nekem prostoru, ki je bil restavracija in skupni prostor, v njem pa je bilo ubitih 13 ljudi. "Mislila sem, da bom umrla," je dejala. Pri begu ji je pomagal 18-letni fant, ki jo je odnesel do varnejšega skrivališča, kjer so oskrbeli njene rane.

Ali je sežig povezan z Breivikom, ni znano
Medtem se je pred sodiščem zažgal moški, ki je skušal vstopiti v stavbo v Oslu, a ga je policija ustavila. Moški se je poškropil s tekočino in se zažgal ter stekel proti varnostni točki pred sodiščem. Policisti so z moškega, čigar identiteta ni znana, strgali goreča oblačila. Težko poškodovanega moškega, ki naj bi bil star okoli 50 let, so prepeljali v bolnišnico. Norveška televizija TV2 poroča, da je moški po trditvah prič v švedščini kričal: "Ustreli me! Ustreli me!" Motiv sežiga ni znan, prav tako tudi ne, ali je povezan s sojenjem Breiviku.

Obtožen terorizma in naklepnih umorov
Breivik je junija lani v bombnem napadu v Oslu in strelskem pohodu na Utoyi skupaj ubil 77 ljudi. Po majhnem otoku, na katerem je potekal poletni tabor podmladka vladajočih laburistov, je moril več kot uro, preden so ga aretirali. Večino svojih žrtev, med katerimi so prevladovali najstniki, je ustrelil s strelom v glavo.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Priznal je, da je zagrešil umore, a zanika kazensko odgovornost. Če bo sodišče presodilo, da je duševno zdrav in s tem kazensko odgovoren, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti presodile, da je še vedno nevaren za družbo.