Protestniki pozivajo k drugačni gospodarski politiki in večji skrbi za okolje. Foto: Reuters
Protestniki pozivajo k drugačni gospodarski politiki in večji skrbi za okolje. Foto: Reuters
Protestniki na reki
Nekaj ljudi se je v sklopu protestov z manjšimi plovili podalo na reko Alster. Foto: Reuters
Protesti pred vrhom G20 v Hamburgu

Glede na navedbe predstavnika policije, je protest za zdaj povsem miren, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ocene števila udeležencev mirnih protestov se gibljejo med 4.000 in 10.000.

V mirnem vzdušju so se protestniki v dežju okrog poldneva zbrali pred mestno hišo v Hamburgu, kjer so najprej nastopili različni govorniki, ki so pozivali k drugačni politiki in zaščiti okolja ter kritizirali ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Vzporedno z uličnimi protesti se je nekaj protestnikov z manjšimi plovili podalo tudi po reki Alster. V pristanišču so predstavniki organizacije Greenpeace protestirali pred tovorno ladjo s premogom in zahtevali ustavitev uporabe premoga pri proizvodnji elektrike.

Vrh G20 v petek in soboto
Voditelji držav skupine G20, dvajsetih svetovno najmočnejših gospodarstev, se bodo v mestu na severu Nemčije pod strogimi varnostnimi ukrepi zbrali v petek in soboto. Tudi takrat je pričakovati številne proteste, napovedanih je okoli 30.

Vsega skupaj organizatorji pričakujejo več kot 100.000 protestnikov. Med zasedanjem bo za varnost skrbelo 21.000 nemških policistov, dodatnih 3800 zveznih policistov bo nadzorovalo letališče in vlake.

De Maziere: Svoboda združevanja le za mirne
Nemške oblasti se zaradi prisotnosti levičarskih skrajnežev bojijo izbruha nasilja. Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je v pogovoru za Bild dejal, da je treba nasilje v kali zatreti. "Svoboda združevanja velja le za mirne proteste," je poudaril.

Nemška kanclerka Angela Merkel pred srečanjem dvajsetih najmočnejših gospodarstev ni omenila protestov, napovedala je le, da bodo na tokratnem dnevnem redu zasedanj netradicionalne teme, kot so trajnostna ekonomska rast, upravljanje naravnih dobrin in delitev dobičkov.

Protesti pred vrhom G20 v Hamburgu