Palestinska zastava bo od konca septembra plapolala tudi pred Palačo narodov v New Yorku. Foto: Reuters
Palestinska zastava bo od konca septembra plapolala tudi pred Palačo narodov v New Yorku. Foto: Reuters
New York
Pred Palačo narodov v New Yorku visijo zastave vseh držav članic. Foto: Reuters

Poleg palestinske bo lahko pred poslopjem Združenih narodov plapolala tudi zastava Vatikana, saj imata status države opazovalke v Združenih narodih trenutno le Palestina in Vatikan oz. Sveti sedež. Obe državi imata svojo misijo pri Združenih narodih, njuni delegati lahko sodelujejo pri delu Generalne skupščine ZN-a, a nimajo pravice glasu.

Rdeča. črna, bela in zelena palestinska zastava naj bi pred Palačo narodov ob 1. aveniji v New Yorku prvič zaplapolala 30. septembra, ko jo bo dvignil palestinski predsednik Mahmud Abas, ki bo takrat govoril na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 70. zasedanja Generalne skupščine ZN-a.

Vatikan je sporočil, da zastave za zdaj še ne namerava dvigniti. Veleposlanik Vatikana, nadškof Bernardito Auza, ki bo 25. septembra na sedežu ZN-a kolegom predstavil papeža Frančiška, je odločitev pojasnil z besedami, da Sveti sedež svoje zastave za zdaj še ne bo dvignil, saj ne namerava spreminjati dolgoletne prakse ZN-a. Ob tem je dodal, da ni proti temu, da za to prosijo Palestinci.

Slovenija je glasovala za izobešenje zastave
Za izobešenje palestinske zastave je glasovalo 119 članic, proti jih je bilo osem, 45 se jih je glasovanja vzdržalo, nekaj držav pa sploh ni bilo na glasovanju. Slovenija je glasovala za izobešenje zastave, večina držav Evropske unije pa se je glasovanja vzdržala. Slovenski veleposlanik pri ZN-u Andrej Logar je povedal, da so imele evropske države različna mnenja, ali naj se skupaj vzdržijo glasovanja ali podprejo zastavo.

Slovenija je bila pripravljena podpreti enotno stališče, a tega ni bilo in se je skupaj z nekaterimi drugimi članicami odločila za zastavo. Enako stališče sta imeli tudi Švedska in Francija, katere veleposlanik Francois Delattre je izjavil, da je zastava mogočen simbol in žarek upanja za Palestince v času, ko ni pogajanj. Med vzdržanimi pa so bile Nizozemska, Nemčija, Avstrija in Finska.

Ameriška opozicija je bila zgolj formalna
Izrael je s pomočjo ZDA vodil kampanjo proti palestinski zastavi, a so diplomatski viri poročali, da opozicija ZDA ni bila močna, ampak zgolj formalna. ZDA trenutno niso v najboljših odnosih z Izraelom, ker je ta intenzivno lobiral proti jedrskemu dogovoru z Iranom.

Izraelski veleposlanik Ron Prostor je bil odločno proti dvigu zastave in je celo od generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna zahteval, naj posreduje, kar pa je ta gladko zavrnil. Prosor je potem vprašal, ali bodo Združeni narodi zdaj izobesili še belo zastavo, ker so izdali lastna načela.

Ameriška veleposlanica Samantha Power je po glasovanju povedala, da glas ZDA proti dvigu zastave ne pomeni zavračanja teženj Palestincev po lastni državi, ob tem pa je dodala, da dvig zastave pred Palačo narodov za ZDA ni alternativa pogajanjem in sprtih strani zagotovo ne bo približal miru.