Grki bodo nov parlament izbirali po veliki noči. Foto: EPA
Grki bodo nov parlament izbirali po veliki noči. Foto: EPA

Kot je po poročanju grške televizije pojasnil na srečanju socialistične stranke Pasok, bodo volitve potekale po veliki noči, točnega datuma pa ni omenil.

Do predčasnih volitev močno zadolženo Grčijo vodi vlada narodne enotnosti pod vodstvom Lukasa Papademosa, ki je prisegla sredi novembra. V njej so člani dveh največjih grških strank - v preteklih dveh letih vladajoče socialistične stranke Pasok in opozicijske konservativne Nove demokracije - ter manjše desnousmerjene stranke Laos.

Ključni trije tedni po 16. januarju
Poglavitni nalogi nove vlade sta hitro uresničevanje oktobrskega dogovora območja evra o celoviti rešitvi dolžniške krize, ki med drugim predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe in je pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi, ter priprava predčasnih volitev.

Venizelos je v torek dejal, da bodo za usodo Grčije odločilni trije tedni po 16. januarju, ko bodo potekala naporna pogajanja o refinanciranju grškega dolga. Sprva je bilo predvideno, da bodo predčasne volitve 19. februarja, vendar so člani prehodne vlade dali vedeti, da bodo potrebovali več časa za pripravo nujnih reform, ki bodo državi pomagale iz hude krize.