Erdoganu ne gre vse po načrtih. Foto: AP
Erdoganu ne gre vse po načrtih. Foto: AP

Erdogan je po neuspešnih poskusih sestave vlade razpisal predčasne parlamentarne volitve, ki bodo, kot je danes sporočila volilna komisija, potekale 1. novembra.

Vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) pod vodstvom Davutogluja je na junijskih volitvah prvič po 12 letih izgubila absolutno večino v parlamentu, predvsem zaradi zgodovinskega uspeha kurdske Stranke ljudske demokracije (HDP).

Zato se je moral AKP lotiti iskanja koalicijskih partnerjev. A HDP je predvsem zaradi ostrega ukrepanja vlade proti prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) izključil sodelovanje z AKP-jem. Propadli so tudi tako koalicijski pogovori AKP-ja z desničarsko Stranko nacionalnega gibanja (MHP) kot s CHP-jem, ki je na volitvah zasedel drugo mesto. Davutoglu je zato Erdoganu vrnil mandat.

A danes sta se na srečanju v predsedniški palači dogovorila, da bo prehodno vlado do novih volitev vodil Davutoglu. Ta mora v naslednjih petih dneh oblikovati začasno vlado, ki bo Turčijo popeljala na nove volitve.
Očitki taktiziranja
Erdogan, nekdanji premier in dolgoletni vodja AKP, ki naj bi ji bil kljub z ustavo zapovedani nepristranskosti predsednika še vedno naklonjen, bi lahko mandat za sestavo vlade poveril CHP-ju, a se za to ni odločil. Kritiki mu očitajo, da je že od junijskih volitev želel novo glasovanje, da bi lahko AKP izboljšala rezultat in sama vladala. Erdogan je v zadnjih tednih namignil, da ni naklonjen koalicijskim vladam, a je zavrnil kritike, da je oviral koalicijska pogajanja.
Trenutno stanje je v turški zgodovini brez primere; turškim strankam namreč nikoli prej ni spodletelo pri oblikovanju koalicije in tako jim ni bilo treba vnovič razpisati volitev.