José Eduardo dos Santos je na oblasti od leta 1979. Po stažu ga prekaša le predsednik Ekvatorialne Gvineje Teodoro Obigang Nguema, ki je prevzel oblast dober mesec pred njim. Foto: EPA
José Eduardo dos Santos je na oblasti od leta 1979. Po stažu ga prekaša le predsednik Ekvatorialne Gvineje Teodoro Obigang Nguema, ki je prevzel oblast dober mesec pred njim. Foto: EPA
José Eduardo dos Santos
Dos Santosu številni očitajo avtoritarno in predolgo vladavino. Foto: EPA

Na srečanju vladajoče stranke Ljudsko gibanje za osvoboditev Angole (MPLA) je dejal, da bo strankarski kandidat na volitvah obrambni minister João Lourenço. 62-letni nekdanji general je sicer že lani na enem izmed srečanj MPLA-ja postal verjeten kandidat za predsednika. Lourenço se je bojeval proti portugalski kolonialni vladavini, pa tudi v državljanski vojni, ki je potekala med letoma 1975 in 2002.

74-letni dos Santos, ki je eden izmed afriških voditeljev z najdaljšim stažem, pa bo ostal predsednik stranke in s tem ohranil politični vpliv. V Angoli predsednika po ustavnih spremembah leta 2010 sicer ne volijo neposredno, ampak ga izbere vladajoča stranka, poroča BBC. Glede na to, da MPLA nima resne politične opozicije, je verjetno, da bo Lourenço postal novi predsednik.

Predsednik Angole, ki je na čelu z nafto bogate države od septembra leta 1979, je sicer že večkrat napovedal svoj umik, a si je vedno premislil. Po poročanju BBC-ja mu številni prebivalci Angole priznavajo okrevanje države po koncu državljanske vojne.

Številni pa so tudi kritiki, ki dos Santosu očitajo avtoritarno in predolgo vladanje ter neuspešno širšo prerazporeditev prihodkov od nafte. Medtem ko večina prebivalcev Angole živi v revščini, je predsednikova družina v vseh teh letih močno obogatela. Lani je predsednik svojo hčerko Isabel dos Santos, ki velja za najbogatejšo žensko v Afriki, imenoval za vodjo državnega naftnega podjetja Sonangol.