Stephen Parry ob izvolitvi avgusta lani. Foto: EPA
Stephen Parry ob izvolitvi avgusta lani. Foto: EPA

Parry je ob tem dejal, da je bilo avstralsko visoko sodišče "popolnoma jasno" glede ustavnih pravil, ki preprečujejo izvolitev funkcionarjev z dvojnim državljanstvom.

V petek je sodišče razsodilo, da je bilo pet politikov, vključno z namestnikom premierja Barnabyjem Joyceom, nezakonito izvoljenih, zato so morali svoje položaje zapustiti. Nadomestne volitve bodo 2. decembra, na njih pa se lahko za sedež znova poteguje tudi Joyce, saj ima zdaj le avstralsko državljanstvo.

Parry je zatem v torek sprožil vprašanje glede lastnega državljanstva, danes pa se je "s težkim srcem" odločil, da poda svoj odstop, potem ko je britansko notranje ministrstvo potrdilo, da je po svojem očetu tudi britanski državljan, navaja BBC.

Naloga predsednika senata je predsedovanje zgornjemu domu avstralskega parlamenta.

Parry bo po Joyceu in regionalni ministrici za razvoj Fioni Nash postal že tretji član vlade, ki je izgubil stolček zaradi dvojnega državljanstva.

Ob položaj so bili zaradi istega razloga tudi trije senatorji iz manjših strank - Larissa Waters, Scott Ludlam in Malcolm Roberts. Zaradi svojega državljanstva sta bila pod drobnogledom tudi senatorja Matt Canavan in Nick Xenophon, a je sodišče nazadnje razsodilo, da sta bila izvoljena zakonito.