Spomenik Wallenbergu v Budimpešti. Foto: EPA
Spomenik Wallenbergu v Budimpešti. Foto: EPA
Kover (skrajno desno) je nad odločitvijo začuden. Foto: EPA

Za dejanje se je odločil, ker se je Kover nedavno udeležil slovesnosti ob spominu na pronacističnega pisatelja Jozsefa Nyira.

Izraelsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da Kover ni več povabljen na slovesnost, ki bo potekala julija ob 100. obletnici rojstva Wallenberga. Wallenberg je med drugo svetovno vojno deloval na Madžarskem in takrat pomagal rešiti številne Jude.

Predsednik madžarskega parlamenta Kover in številni drugi visoki predstavniki Budimpešte so se konec maja udeležili spominske slovesnosti za nacističnim simpatizerjem Jozsefom Nyirom v njegovem rojstnem mestu Odorheiu Secuiesc v Romuniji. Rivin naj bi zato 20. junija Koverju poslal pismo, v katerem je preklical povabilo na slovesnost. "V Izraelu smo ogorčeni nad šokantno novico, da ste se odločili udeležiti slovesnosti v čast protisemitskega pisatelja Jozsefa Nyira, ki je sodeloval z nemškimi nacističnimi morilci," naj bi pisalo v pismu.
Pisma sploh prejeli niso?
Predstavniki Koverjevega kabineta pa so izjavili, da pisma iz izraelskega parlamenta niso prejeli. Kot so dejali, je "čudno", da predsednik izraelskega parlamenta svojemu madžarskemu kolegu tovrstno sporočilo pošilja prek medijev. Kover naj bi tudi prek "običajnih diplomatskih poti" Izraelu sporočil, da se zaradi drugih obveznosti slovesnosti v Izraelu ne bo mogel udeležiti, namesto njega pa naj bi Madžarsko zastopal predsednik države Janos Ader.

Udeležba madžarskega političnega vrha na slovesnosti v čast Nyira je sicer že pred tem sprožila ostre kritike, med drugim Nobelovega nagrajenca za mir in preživelega holokavsta Elieja Wiesla, ki je vrnil najvišje madžarsko odlikovanje iz leta 2004.

Wiesel je v odprtem pismu, objavljenem v dnevniku Magyar Narancs, predsedniku parlamenta Koverju izrazil svoje vznemirjenje in ogorčenje, da so se Kover, državni sekretar za kulturo Geza Szöcs in predsednik desničarske stranke Jobbik Gabor Vona udeležili slovesnosti v čast nekdanjemu pronacističnemu pisatelju Nyiru.

Nyiro je bil poslanec madžarskega parlamenta med drugo svetovno vojno v času zavezništva z nacistično Nemčijo. Zbežal je ob prihodu Rdeče armade leta 1945 in se nastanil v Španiji, kjer so ga po smrti leta 1953 tudi pokopali, njegove posmrtne ostanke pa so zdaj prepeljali v Romunijo.