Pahor se je ustavil tudi v Vatikanu. Foto: Vatican Media
Pahor se je ustavil tudi v Vatikanu. Foto: Vatican Media
Vatikan
Papež Frančišek je na zasebni avdienci sprejel delegacijo iz Slovenije in Monaka. Foto: Vatican Media
Sergio Mattarella
Italijanski predsednik je v zadnjih dneh v središču pozornosti ob zapletih s sestavljanjem nove italijanske vlade. Foto: Reuters
Pahor in Mattarella o dogajanju po svetu
Pahor na obisku pri Mattarelli in papežu

O pogovorih s predsednikom Italije je Pahor v izjavi za TV Slovenija poudaril, da ima Slovenija v italijanskem predsedniku Mattarelli velikega prijatelja in zaveznika. Po njegovih navedbah sta se pogovarjala o stvareh, ki so pomembne za medsebojno sodelovanje in prijateljstvo, tako o razmerah v Italiji kot v Evropi, ter spremembah, "ki smo jim priča".

Po mnenju predsednika republike smo v položaju, ko sta na voljo dve možnosti: ali te spremembe "samo opazujemo, kar je napačen pristop, ki jih poskušamo razumeti in usmerjati v varno prihodnost večine ljudi". Poudaril je, da gre za prihodnost Italije, Slovenije in Evrope.

Pahor in Mattarella sta se pogovarjala tudi o morebitnem skupnem zaznamovanju konca prve svetovne vojne, skupaj s predsedniki držav, ki so bile pred stotimi leti udeležene na soški fronti. Predsednik Italije je tudi naklonjen morebitnemu zaznamovanju obletnice požiga Narodnega doma v Trstu leta 1920.

Predsednik države se je pred pogovori s predsednikom Italije srečal še s senatorko Tatjano Rojc, ki je bila izvoljena na marčevskih parlamentarnih volitvah v Italiji. Največ pozornosti sta namenila sodelovanju na ravni države in dežele Furlanija - Julijska krajina in tudi z manjšino na naši strani meje. Ob tem je Pahor podprl rešitev v ustanovitvi sveta za manjšino pri predsedstvu vlade.

Podpora Pedru Opeki
Pahor se je z monaškim knezom Albertom in misijonarjem Opeko že zjutraj udeležil sprejema pri papežu Frančišku. Papež je izrazil hvaležnost Monaku, ki je Pedru Opeki pomagal zgraditi 30 šol na Madagaskarju, in Sloveniji, ki je – glede na število prebivalcev – najpomembnejša podpornica Opekovega humanitarnega dela. Pahor in Frančišek sta se strinjala glede pomena narodne sprave, pri čemer je papež poudaril, da imajo pri tem veliko odgovornost državniki. Pahor je papeža znova povabil v Slovenijo. Ta je vabilo sprejel, a brez konkretnih zavez, je poročal dopisnik RTV Slovenije iz Rima Janko Petrovec.

Pahor je v Rim prispel v torek. Udeležil se je dobrodelnega dogodka v podporo delovanju misijonarja Pedra Opeke, ki so ga pripravili Misijonska kongregacija, Slovenija, Monako in Argentina. Namen dobrodelne prireditve je bil promovirati misijonsko dejavnost Opeke kot pomembnega elementa razvojne pomoči. Predsednik republike se je tudi sestal z obema gostoma dobrodelne prireditve, monaškim knezom Albertom II. in argentinskim zunanjim ministrom Jorgejem Marcelom Fauriejem.

Humanitarni monaški knez
S knezom Albertom II. sta poudarila pomen skupnih prizadevanj in dejavnosti na področju mednarodne humanitarne in razvojne pomoči. Namen srečanja je predvsem krepiti prijateljske odnose in dialog med državama, poglobiti sodelovanje pri humanitarnih projektih ter izmenjati poglede o nadaljnjih perspektivah dvostranskega in večstranskega sodelovanja na različnih področjih, so sporočili iz urada predsednika. Z argentinskim zunanjim ministrom sta spregovorila predvsem o krepitvi političnih in gospodarskih vezi in ocenila odnose med državama kot zelo dobre in razvejane.

Pahor in Mattarella o dogajanju po svetu
Pahor na obisku pri Mattarelli in papežu