Prva Parada ponosa v Ugandi je potekala leta 2012. Foto: EPA
Prva Parada ponosa v Ugandi je potekala leta 2012. Foto: EPA
Predsednik Ugande je zavrnil podpis spornega zakona. Foto: EPA

Museveni je v pismu predsednici parlamenta Rebecci Kadaga izrazil ostro nasprotovanje sprejetju zakonu brez potrebne večine. Po njegovih besedah so homoseksualci sicer "nenormalni", a jih je "mogoče rešiti". Tiskovni predstavnik predsednika je dejal, da Museveni verjame, da so homoseksualci bolni, toda to ne pomeni, da bi jih morali ubiti ali zapreti do konca življenja, poroča BBC.

Novi zakon sicer za homoseksualna dejanja predvideva dosmrtno zaporno kazen, prav tako pa zakon uvaja obvezno prijavljanje homoseksualnosti. Če se homoseksualnost ne prijavi policiji, je oseba lahko kaznovana z zaporom. Zaporna kazen je zagrožena tudi za promocijo homoseksualnosti, za kar se šteje že pogovor o njej, ki ne vsebuje ostre obsodbe.

Zelena luč zakonu utegne prekiniti denarno pomoč iz tujine
Kot poroča BBC-jeva dopisnica iz Ugande Catherine Byaruhanga, se predsednik zaveda, da bi podpis spornega zakona izzval oster odziv mednarodne skupnosti, nekatere države pa bi lahko zaradi tega celo ukinile denarno pomoč Ugandi.

Museveni naj bi zdaj skušal doseči kompromis s poslanci, ki pa lahko kljub predsednikovemu nasprotovanju zakon vseeno uveljavijo, in sicer če ga podpreta dve tretjini poslancev.

Kot še poroča BBC, je Museveni v pismu predsednici parlamenta med drugim zapisal tudi, da bi se lahko z izboljšanjem gospodarstvo "rešilo" homoseksualce, torej da bi se spreobrnili v heteroseksualce. Eden izmed razlogov za homoseksualnost pri ženskah pa je po Musevenijevem mnenju "seksualna lakota" žensk, ki se pojavi, če se jim ne uspe poročiti.