Misija Eulex je začela delovati leta 2008, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost. Foto: EPA
Misija Eulex je začela delovati leta 2008, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost. Foto: EPA

Eulexova glavna tožilka Jaroslava Novotna in predsednik sodnega sveta Francesco Florit naj bi v zameno za podkupnine ustavljala sodne postopke, o čemer je poročal kosovski časopis Koha Ditore.

Oba naj bi bila vpletena v končanje postopkov proti nekdanjemu kosovskemu prometnemu ministru Fatmirju Limaju in nekdanjemu državnemu sekretarju na zdravstvenem ministrstvu Ilirju Tolaju.

Dokaze proti Novotnijevi in Floritu naj bi zbirala Eulexova tožilka iz Velike Britanije Maria Bamieh, ki pa trdi, da so jo suspendirali, potem ko je poročala o domnevni korupciji med svojimi kolegi. Vodstvo Eulexa teh očitkov in preiskave ne želi komentirati.

Bruselj pozorno spremlja dogodke
Bamiehova med drugim Floritu očita, da je prejel 300.000 evrov podkupnine v zameno, da je prispeval h končanju postopkov proti kosovskem državljanu, ki je bil obtožen umora. Končanje postopkov proti nekaterim vidnim obtoženim v zameno za podkupnino očita tudi glavni tožilki Novotni.

EU je v sredo sporočil, da pozorno spremlja razvoj dogodkov na Kosovu in da se zaveda očitkov. Bamiehova zdaj trdi, da so jo suspendirali zaradi njenih preiskav. Poleg tega je za kosovski časnik Ekspress zatrdila, da jo Eulex napada in preganja.

A vodstvo Eulexa zanika preganjanje tožilke. Vodja misije Gabriele Meucci je zatrdil, da misija deluje zakonito, ob tem pa je zanikal očitke, da preganjajo Bamiehovo. "Ne komentiramo preiskave," je odgovoril na novinarsko vprašanje o morebitni preiskavi proti vodilnim članom misije in s tem posredno priznal, da preiskava poteka.