Spopadi onemogočajo preiskovalcem dostop do kraja strmoglavljenja malezijskega letala. Foto: EPA
Spopadi onemogočajo preiskovalcem dostop do kraja strmoglavljenja malezijskega letala. Foto: EPA
Beg iz porušenega stanovanja v Donecku
Po podatkih ZN-ja je izi svojih domov pobegnilo najmanj 200 tisoč ljudi, separatisti govorijo o pol milijona beguncev. Na sliki ženska zapušča porušeno stanovanje v Donecku. Foto: Reuters
Predmestje Donecka in granata sredi ceste
Stopnjujejo se boji okoli Donecka, od koder je tudi fotografija Reutersa. Foto: Reuters

Skupina avstralskih in nizozemskih strokovnjakov ni zapustila Donecka, ker so na poti proti prizorišču tragedije, v kateri je umrlo 298 ljudi, in okoli nje spopadi, je sporočilo nizozemsko ministrstvo. Podobno se je morala skupina 50 strokovnjakov in neoboroženih policistov tudi v ponedeljek vrniti v Doneck, potem ko so bili že na pol poti do kraja nesreče.

Davišnji spopadi so izbruhnili, potem ko so proruski separatisti priznali, da je Kijev vnovič prevzel nadzor nad obširnim območjem, kjer je strmoglavilo letalo. Da tam potekajo boji, je zgodaj davi potrdila tudi ukrajinska vojska. "Uporniki še vedno streljajo na ukrajinske položaje iz mest Snižne, Torez in Šahtarsk," je navedla ukrajinska vojska. Gre za mesta, ki ležijo v območju 30 kilometrov od kraja strmoglavljenja.

Poziv nizozemskegap premierja Kijevu
Nizozemski premier Mark Rutte je zaradi dogodkov v zadnjih dneh danes ukrajinskega premiera Petra Porošenka v telefonskem pogovoru zaprosil, naj ukrajinske sile končajo sovražnosti okoli prizorišča strmoglavljenja, je povedal tiskovni predstavnik vlade Jean Fransman.

Po njegovih besedah je Porošenko Rutteju zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bo preiskovalcem omogočil dostop. Rutte je namreč izrazil zaskrbljenost, da preiskovalcem danes vnovič ne bo uspelo priti na kraj tragedije.

Ostankov nekaterih žrtev morda sploh ne bodo našli
Posmrtni ostanki nekaterih potnikov tako tudi 12 dni po nesreči ostajajo na območju strmoglavljenja. Nizozemske oblasti se bojijo, da ostankov nekaterih žrtev morda nikoli ne bodo našli. Večina potnikov na letalu, ki je bilo najverjetneje sestreljeno, je bila Nizozemcev.

Po besedah predstavnika opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Donecku Michaela Bociurkiwa so razmere na območju trenutno zelo spremenljive. Bociurkiw je ob tem poudaril, da je popolnoma nesprejemljivo, da posmrtni ostanki žrtev še vedno ležijo na odprtem.

Več deset mrtvih na obeh straneh
Francoska agencija AFP je poročala, da je bilo v zadnjih 24 urah v obstreljevanju na območju ukrajinskega oporišča Gorlivka v samooklicani regiji Doneck ubitih 17 ljudi, od tega trije otroci. Ukrajinske oblasti so v izjavi sporočile, da je bilo obenem 43 oseb ranjenih, prav tako pa je bilo v topniškem obstreljevanju zadetih več domov.

Ukrajinske obmejne sile so medtem sporočile, da je bilo v sovražnostih na območju Luganska in Donecka skupaj ubitih 27 njihovih pripadnikov. Glede na razpoložljive podatke Združenih narodov je od začetka spopadov v Ukrajini 15. aprila umrlo najmanj 1.129 ljudi, več kot 3.000 pa jih je bilo ranjenih, navaja ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Opazovalci Ovse na ruski meji
V rusko regijo Rostov, ki meji ravno na vojno območje vzhodne Ukrajine, je prispela prva skupina opazovalcev Ovse, ki namerava preveriti razmere na meji. V misiji sodeluje 13 opazovalcev iz osmih držav, in sicer Francije, Velike Britanije, Madžarske, Moldavije, Kirgizistana, Tadžikistana, Kazahstana in Ukrajine. Opazovalci naj bi bili na jugu Rusije tri mesece in bodo spremljali dva mejna prehoda, Doneck in Gukovo.