Do poletja 2012 in vsesplošnega izbruha državljanske vojne v Siriji so petki po večini države minili v znamenju množičnih protestov. S prekinitvijo sovražnosti se je vrnilo toliko normalnosti, da so na uporniških ozemljih obudili petkove demonstracije. Foto: Reuters
Do poletja 2012 in vsesplošnega izbruha državljanske vojne v Siriji so petki po večini države minili v znamenju množičnih protestov. S prekinitvijo sovražnosti se je vrnilo toliko normalnosti, da so na uporniških ozemljih obudili petkove demonstracije. Foto: Reuters
Konvoj Rdečega polmecesa vstopa v oblegano Dumo na vzhodu Damaska
Drugi pomembni dosežek prekinitve sovražnosti je omogočanje dostopa človekoljubne pomoči za oblegana mesta in četrti v Sriji. Na sliki je konvoj Rdečega polmeseca, ki se iz vladnega Wafidina podaja v oblegano Dumo na vzhodnem obrobju Damaska. Foto: Reuters
Sirija: Prvi petek po prekinitvi sovražnosti
Obtožb o kršitvah prekinitve sovražnosti sicer ne manjka, a potrjenih je zelo malo. Umirila so se tudi bojišča v neposredni okolici Damaska - o zatišju se poroča celo iz četrti Džobar, ki je najverjetneje najbolj porušen del države. Foto: Reuters

"Spoštovanje prekinitve sovražnosti vzpostavlja pogoje za začetek političnega procesa preko dialoga med Damaskom in opozicijo pod vodstvom Združenih narodov," so sporočili iz Kremlja po video konferenci, na kateri so sodelovali nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Francois Hollande, ruski predsednik Vladimir Putin ter britanski in italijanski premier David Cameron in Matteo Renzi. Strinjali so se tudi, da se mora politični proces v Siriji čim prej začeti, ker je podlaga za spremembe, je povedala Merklova.

"Rešitev morajo najti Sirci sami"
Posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo Staffan de Mistura je za 9. marec napovedal nadaljevanje pogovorov med predstavniki Sircev v Ženevi. V intervjuju za France 24 je de Mistura poudaril: "Sircem moramo dati svobodo odločanja za najboljše rešitve v Siriji. Že večkrat smo poudarili, da morajo rešitev voditi in najti Sirci sami.

"Mar ne moremo pustiti Sircem, da sami odločijo o tem? Zakaj bi morali vnaprej zapovedovati, kaj bi morali Sirci reči, dokler imajo svobodo in možnost, da to povejo," je poudaril za televizijo France 24. "Rešitev naj bi bila v rokah in pod vodstvom Sircev," je dodal švedsko-italijanski diplomat.

Povprečno umrlo do 120 ljudi dnevno
De Mistura je tudi dejal, da kljub občasnim kršitvam ostaja optimističen glede prekinitve ognja, ki je v Siriji začela veljati v soboto. "Včeraj so bili ubiti štirje ljudje, kar je zelo žalostno. Vendar, ali veste koliko jih je umrlo še pred dvema tednoma? Do 120 na dan, v povprečju pa med 60 in 80 dnevno," je poudaril.

Kot pozitivno posledico prekinitve ognja je izpostavil tudi dostop humanitarne pomoči do obleganih območij. Po njegovih besedah je pomoč od začetka prekinitve ognja prejelo 115.000 Sircev, kar sicer, kot ocenjuje, še vedno ni dovolj.

Asadove volitve provokacija za Hollanda
Hollande je medtem po pogovorih z Merklovo v Parizu na novinarski konferenci kot "provokacijo" in "povsem nerealistično" kritiziral odločitev sirskega predsednika Bašarja al Asada, da za 13. april skliče parlamentarne volitve v Siriji. Putin, zaveznik režima v Damasku, je na drugi strani ocenil, da volitve niso v nasprotju z mirovnim procesom. Kot je dodal, jih je Damask sklical v skladu s sirsko ustavo, so sporočili iz Kremlja.
Državni voditelji so potrdili zavezanost boju proti samooklicani Islamski državi, sirski Al Kaidi in drugim terorističnim skupinam v Siriji ter pripravljenost na okrepitev sodelovanja pri reševanju humanitarnih problemov v Siriji, so še sporočili iz Kremlja, kjer so povzeli vsebino videokonference. Glavni poudarek je bil, na striktno spoštovanju prekinitve sovražnosti. Merklova in Hollande sta medtem Putina pozvala k izvajanju pritiska na sirski režim, da bi prekinitev ognja vzdržala, so sporočili iz Berlina.

"Revolucija se nadaljuje"
Medtem iz Sirije iz uporniških predelov poročajo o oživitvi protestniške tradicije. Po petkovih molitvah so mesta, ki so v rokah raznolikih uporniških skupin, po štirih letih znova zavzeli protestniki proti režimu. Udeležba na protestih sicer še zdaleč ni tako množična kot v letih 2011 in 2012, a že vrnitev revolucionarnih zastav in protestnih pesmi z geslom "Revolucija se nadaljuje" je dodaten dokaz, da se je nasilje v Siriji resnično umirilo.

Salafistični JAI ne sprejema ruskih pogojev
V petek je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je pogoje prekinitve ognja sprejel tudi del salafistične Vojske islame. Džaiš al Islam velja za drugo največjo posamično uporniško skupino v Siriji (za prav tako salafističnim Ahrar al Šamom), pri čemer prevladuje zlasti na območju Vzhodne Gute v okolici Damaska. A za Reuters so predstavniki Vojske Islama hitro zanikali, da bi njeni pripadniki podpisali dogovor z ruskim poveljstvom iz letalskega oporišča Hmejmim. Vojska Islama je sicer del na konferenci v Riadu poenotenih upornikov in opozicijskih politikov, v pogajalskem odmoru v Ženevi pa ima veliko besedo ravno predstavni skupine Mohamed Alouš.

V petih dneh 73 mrtvih civilistov
Opozicijski SOHR je zbral podatke o žrtvah iz prvih petih dnih premirja, pri čemer je v tem času po njihovih podatkih umrlo "le" 73 civilistov, a skupno tudi prek 500 borcev na vseh straneh bojišč (112 režimskih vojakov, 60 upornikov, 260 džihadistov Daeša, 57 pripadnikov SDF-a in 28 članov sirske al kaide). Boj proti Daešu in Nusri se sicer nadaljuje in po poročilih se je dejansko težišče bojev prestavilo na fronte s samooklicanim kalifatom.