Zaradi streljanja so v vseh kanadskih mestih poostrili varnostne razmere. Foto: Reuters
Zaradi streljanja so v vseh kanadskih mestih poostrili varnostne razmere. Foto: Reuters
Stephen Harper
Harper je zagotovil, da bodo naredili vse, da bo Kanada ostala varna dežela. Foto: Reuters
Dan po terorističnem napadu v Kanadi

Zagotovil je, da bo njegova vlada "okrepila prizadevanja v boju proti terorističnim skupinam in ohranila Kanado varno". V televizijskem govoru je še dodal, da krivci za te dogodke nikjer ne bodo varni, v isti sapi pa priznal, da so napadi pokazali, da tudi Kanada ni odporna proti terorizmu.

Domnevni napadalec s povezavami z džihadisti
Kanadčane je v sredo pretreslo dejanje oboroženega moškega, ki je pred vojnim spomenikom v Ottawi streljal na vojaka in ga ubil, napadalca pa je nato v bližnjem parlamentu ubila policija. Po celodnevni zmedi in kopici lažnih podatkov, ko se ni vedelo, koliko strelcev je bilo, je policija zvečer sporočila, da je bil napadalec le eden.

Kanadski mediji so strelca identificirali kot 32-letnega Kanadčana iz Quebeca Michaela Zehafa Bibeauja, ki je zaradi mamil že imel kriminalno kartoteko, pred leti pa se je spreobrnil v islam. Nedavno so ga označili kot "potnika z visokim tveganjem" in mu zaradi domnevnih povezav z džihadisti odvzeli potni list. Bibeau je pri spomeniku ustrelil 24-letnega rezervista iz Hamiltona Nathana Cirilla, nato pa je stekel v parlament, kjer se je začel strelski obračun z varnostniki. Priče poročajo, da je odjeknilo od 30 do 50 strelov, preden je napadalec obležal mrtev.

Bibeau je parlament napadel, ko so bili tam vsi zaposleni, poslanci in člani vlade s Harperjem na čelu, vendar se ni nobenemu nič zgodilo. Parlament in okolico je policija evakuirala ves dan in prav tako tudi iskala morebitnega sostorilca, vendar do večera v sredo ni našla nikogar.

Kanada je nekaj ur pred napadom stopnjo grožnje s terorističnim napadom dvignila z nizke na srednjo, v Torontu pa so po napadu odpovedali podelitev častnega državljanstva pakistanski najstnici in Nobelovi nagrajenki Malali Jusufzaj.

Dva podobna napada
Napad v sredo je sledil podobnemu napadu na vojake. Jugovzhodno od Montreala je muslimanski skrajnež povozil dva vojaka in enega ubil. Osumljencu v tem primeru, ki naj bi se pred kratkim spreobrnil v islam, so že pred napadom prepovedali potovanje na Bližnji vzhod, da bi mu preprečili pridružitev skrajnim skupinam. Policija ga je aretirala julija, ko je poskušal odpotovati proti Turčiji. Odvzeli so mu potni list, a policija ni imela dovolj dokazov za ovadbo.

Obama govoril s Harperjem
Zaradi tega je v sredo v Ottawi in celotni Kanadi vladal ogromen preplah. Napad je odmeval tudi južno od kanadske meje v Washingtonu, kjer je predsednik Barack Obama poklical Harperja po telefonu in mu izrazil sožalje zaradi ubitega vojaka in mu ponudil vso podporo.

Pomoč pri preiskavi je ponudil tudi ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI). ZDA so v času preplaha zaprle veleposlaništvo v Ottawi, pri Washingtonu pa so okrepili varovanje grobnice neznanemu vojaku na nacionalnem pokopališču v Arlingtonu, čeprav niso zaznali nobenih posebnih groženj.

Izkazalo pa se je, da previdnost ni odveč okrog Bele hiše, saj se je v sredo našel še en moški, ki je preskočil ograjo, a so ga ujeli, še preden je prišel v poslopje. Letos je oviro preskočilo ali skušalo preskočiti že najmanj sedem ljudi.

Dan po terorističnem napadu v Kanadi