V zadnjih 12 mesecih je v spopadih v Siriji umrlo najmanj 49.742 ljudi, med katerimi je bilo 13.617 civilnih žrtev, od tega 2.885 otrok. V skoraj šestih letih od začetka vojne v Siriji je bilo ubitih najmanj 300.000 ljudi. Foto: Reuters
V zadnjih 12 mesecih je v spopadih v Siriji umrlo najmanj 49.742 ljudi, med katerimi je bilo 13.617 civilnih žrtev, od tega 2.885 otrok. V skoraj šestih letih od začetka vojne v Siriji je bilo ubitih najmanj 300.000 ljudi. Foto: Reuters
Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo o prekinitvi ognja v Siriji, glede katere so sirska vlada in uporniki dogovor dosegli v četrtek. Pomembno vlogo pri tem je imel ruski veleposlanik v Varnostnem svetu Vitalij Čurkin. Foto: Reuters

Članice zahodne koalicije so Rusijo, Iran in Turčijo, ki skrbijo za spoštovanje dogovora, v soboto pozvale, naj poskrbijo, da premirje ne bo več kršeno.

Kot je poročal Sirski observatorij za človekove pravice, so bili od četrtka opolnoči, ko je začelo veljati premirje, ubiti štirje civilisti in devet upornikov. Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je presodil, da zračni napadi in spopadi najverjetneje ne bodo prekinili dogovora o prekinitvi ognja, kljub temu pa pomenijo njegovo kršitev.

Observatorij je poročal tudi o izmeničnem ognju med sirsko vojsko ter uporniki in pripadniki terorističnih skupin na Vzhodni Guti, kjer si sirska vojska več mesecev prizadeva za zavzetje opozicijske trdnjave; tam so sirski uporniki in teroristi poskrbeli za poseben prehod v novo leto, saj so praznično drevo okrasili z lučmi in fotografijami vojnih žrtev.

Premirje ne vključuje terorističnih skupin
Sirska vlada in uporniki so dogovor o premirju po celotni Siriji podpisali v četrtek, ko so privolili tudi v začetek mirovnih pogajanj, premirje pa bosta nadzorovali Rusija in Turčija. Prekinitev ne vključuje terorističnih skupin, kot sta skrajna skupina Islamska država (IS) in Fronta Fatah Al Šam, nekdanja skupina Al Nusra, ki je sodelovala s teroristično mrežo z Al Kaido.

Mirovna pogajanja januarja v Astani
Dogovor je v soboto z resolucijo soglasno podprl tudi Varnostni svet ZN-a. Resolucija, ki jo je v VS ZN-a Rusija vložila v petek, nato pa so za zaprtimi vrati oblikovali kompromisno besedilo, podpira tudi v januarju načrtovana sirska mirovna pogajanja v kazahstanski prestolnici Astana. Med drugim vsebuje tudi načrt za oblikovanje prehodne vlade. Ta bi bila lahko politična rešitev za končanje vojne v Siriji, ki traja že šesto leto. Resolucija poziva tudi k hitri dostavi humanitarne pomoči po vsej državi.