Potem ko je policija pred vladnimi zgradbami umaknila varnostne pregrade, protestniki še niso vdrli v zgradbe. Foto: BoBo
Potem ko je policija pred vladnimi zgradbami umaknila varnostne pregrade, protestniki še niso vdrli v zgradbe. Foto: BoBo
Tajska v primežu političnega nasilja

V preteklih dnevih so protestniki zavzeli pet ministrstev, preiskovalni urad in urad za boj proti kriminalu in tako vladi preprečili normalno delovanje. Svoj zadnji "obračun" z državo so napovedali za nedeljo, ko so želeli vdreti tudi v vladno palačo, kar jim je policija preprečila.
Protestniki so zato začeli v policiste metati kamenje in doma narejeno razstrelivo, policisti pa so jim odgovorili z uporabo vodnih topov in solzivcem. Do zdaj so v izgredih umrli štirje protestniki.

Barikade so odstranili, protestniki čakajo
V torek zjutraj pa so protestniki doživeli prijetno presenečenje, saj pred vladno palačo in zgradbo policije ni bilo več varnostnih pregrad. Premierka je že večkrat poudarila, da ne bo uporabila sile in da policija ter vojska le pomagata pri ohranjanju miru in stabilnosti v državi.

"Povsod, kjer so v preteklih dneh izbruhnili izgredi, smo umaknili svoje enote. Vladna politika nam narekuje, da se izognemo konfrontaciji," je dejal vodja policije Kamronvit Tupkračang in dodal, "danes ne bomo uporabili solzivca, nobenega nasilnega ukrepa, pustili jim bomo, da vstopijo v zgradbo, če bodo želeli."

Protestniki so že vstopili v vladne prostore in prostore policije.

Ne želi ponoviti zgodovine
Premierka se je za drzno potezo odločila predvsem zato, da bi se izognila izgredom, ki so se zgodili leta 2010, ko je v t. i. rdeči revoluciji umrlo 90 ljudi. "Verjamem, da si nihče ne želi, da bi se zgodovina, v kateri so ljudje trpeli in umrli, ponovila," je dejala Jingluk Šinavatra, ki je prevzela vodenje vlade leta 2011 po odstopu njenega brata Taksina Šinavatre, ki je vpleten v korupcijski škandal.

Protesti so izbruhnili zaradi nedavnega predloga senata o politični amnestiji, v skladu s katerim bi se nekdanji tajski premier lahko vrnil v domovino brez prestajanja zaporne kazni za obsodbo o korupciji iz leta 2008.

Namesto vlade ljudski svet
Protesti potekajo že od 24. novembra in so bili do zdaj popolnoma miroljubni. Protestniki zahtevajo odstop premierke Jingluk Šinavatra in zamenjavo vlade z ljudskim svetom, ki so ga izvolili v glavnem protestniškem štabu.

Prav tako trdijo, da je Jingluk Šinavatra le lutka v rokah svojega brata, ki še vedno ostaja neuradni vodja države. Zato so pred dnevi tudi izvolili t. i. ljudski svet, ki ga sestavlja 37 ljudi, med katerimi so tudi poslovneži in profesorji, vodi pa ga eden izmed voditeljev protestnikov Suthep Tugšuban.

Tajska v primežu političnega nasilja