London School of Economics so obiskovali številni slavni študentje, med njimi George Bernard Shaw, John F. Kennedy, Romano Prodi in Paul Krugman. Foto: EPA
London School of Economics so obiskovali številni slavni študentje, med njimi George Bernard Shaw, John F. Kennedy, Romano Prodi in Paul Krugman. Foto: EPA

V poročilu, ki ga je sestavil nekdanji britanski sodnik lord Woolf, je zapisano, da so napake in napačne presoje močno škodile ugledu univerze LSE.
LSE pravi, da sprejema vsa priporočila Lorda Woolfa.
Njen dekan, sir Howard Davies, je odstopil marca zaradi 1,5 milijona funtov vrednega darila iz sklada, ki ga je vodil Gadafijev sin Saif, sicer nekdanji študent londonske univerze.

LSE-jev center za globalno vodstvo je prejel 300.000 funtov donacij iz Gadafijevega mednarodnega dobrodelnega in razvojnega sklada, ko je bil lord Woolf imenovan na čelo neodvisne zunanje preiskave marca letos.

Poleg tega je LSE-jeva komercialna veja zagotovila tudi 2,2 milijona funtov vredno pogodbo za usposabljanje libijskih državnih uslužbencev.
Blairova pomoč pri doktoratu
Naloga lorda Woolfa je bila pregledati, kako je prišlo do tega, da je LSE prezrl opozorila in tvegal svoj ugled s tkanjem tesnih vezi z nekdanjim Gadafijevim režimom. Sodelovanje ustanove z Libijo je povzročilo precejšnjo zadrego med februarsko libijsko vstajo, študenti pa so zaradi tega tudi priredili demonstracije.

Sicer pa se je o LSE.ju pisalo tudi septembra, ko so na zapuščenem britanskem veleposlaništvu v Tripolisu po padcu Gadafijevega režima našli dokumente, ki so razkrili, da je nekdanji britanski premier Tony Blair Saifu Al Islamu pomagal pri doktoratu na omenjeni univerzi.