Iztirilo se je sedem vagonov. Foto: Reuters
Iztirilo se je sedem vagonov. Foto: Reuters
Ponesrečen vlak
Na tem delu proge še niso namestili avtomatičnega sistema za zaviranje. Foto: Reuters
Vlak iztiril zaradi prevelike hitrosti

Nesreča vlaka nacionalne železnice Amtrak se je zgodila na progi med Washingtonom in New Yorkom v zapuščenem industrijskem delu Philadelphie. Umrlo je sedem ljudi, številni potniki pa so bili ranjeni, od teh nekaj tudi kritično.

Po besedah preiskovalca Nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) Roberta Sumwalta je vlak v torek ob pol desetih zvečer po krajevnem času pridrvel v nevaren ovinek s hitrostjo 170 kilometrov na uro.

Glede na podatke iz črne skrinjice je vlakovodja skušal zavirati, vendar prepozno. Hitrost je zmanjšal na 164 kilometrov na uro na odseku, na katerem je dovoljena hitrost le 80 kilometrov na uro, a nesreče ni mogel preprečiti. Vlak je odletel s tirnic, z njim pa vseh sedem vagonov, v katerih je bilo 238 potnikov, ki jih je pometalo po vagonih.

Nesreča se je zgodila blizu prizorišča največje nesreče potniškega vlaka v zgodovini ZDA. To je bilo leta 1943, ko je umrlo 79 ljudi. Amtrak na tem delu proge še vedno ni namestil avtomatičnega sistema za zaviranje, ki ga uporabljajo drugje na progi.

Molk strojevodje
Strojevodjo je skušala zaslišati policija, a se je zavil v molk in poklical odvetnika. Preiskovalci mu nameravajo dati nekaj časa, da si opomore od šoka. Vseeno župan Philadelphie Michael Nutter ni bil nič kaj prizanesljiv in je dejal, da je bil strojevodja neodgovoren in da za to, kar je storil, ni opravičila.

Pred prebivalci severovzhoda ZDA je nekaj težavnih dni z vidika železniških povezav. Nutter je dejal, da proga med New Yorkom in Philadelphio zanesljivo ne bo odprta do konca tedna in tisoči potnikov bodo morali najti drug način prevoza. Na pomoč so priskočile letalske družbe in avtobusna podjetja, vendar nimajo zadostnih kapacitet.

Že v sredo so bile letalske vozovnice med New Yorkom in Washingtonom razprodane. Na tej progi vsak dan redno potujejo politiki, poslovneži in drugi. To je tudi priljubljena pot domov v Delaware za podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Kongresni demokrati so hoteli v sredo Amtraku zagotoviti nekaj več denarja za vzdrževanje prog, vendar pa so republikanci to zavrnili z utemeljitvijo, da dogovor o proračunskem varčevanju iz leta 2011 predvideva zmanjšanje sredstev za Amtrak. Temu bodo tako v proračunu za leto 2016 sredstva zmanjšali s sedanjih 1,4 na 1,13 milijarde dolarjev.

Vlak iztiril zaradi prevelike hitrosti