Približno 300 žensk in otrok, ki so bili ujeti v gozdu Sambisa, so oblasti prepeljale v mesto Yola. Foto: Reuters
Približno 300 žensk in otrok, ki so bili ujeti v gozdu Sambisa, so oblasti prepeljale v mesto Yola. Foto: Reuters
Boko Haram
Od začetka lanskega leta so skrajneži Boko Harama ugrabili že več kot 2.000 žensk in otrok. Foto: Reuters

"Številne že pregledujejo zaradi različnih bolezni in infekcij, tudi morebitnih okužb z virusom HIV," je povedal izvršni direktor Sklada Združenih narodov za Nigerijo (UNFPA) Babatunde Osotimehin. Nosečih je najmanj 214 mladih žensk in deklet.

Kot je poročal BBC, je uspelo vladi v ofenzivi proti skrajni skupini Boko Haram iz gozdnega območja Sabisa prejšnji teden rešiti približno 700 ljudi, večinoma žensk in otrok. 300 žensk in otrok so prepeljali v tabor v mestu Yola, do tja pa so potovali tri dni. Skozi pogovore z rešenimi ženskami in otroki so oblasti razbrale, da je večina ujetih iz vasice v bližini mesta Chibok, a kot kaže, med njimi ni nobene izmed lani aprila ugrabljenih deklic.

Ženske žrtve spolnih in psiholoških zlorab
Preživeli so poročali, da so uporniki, ko so jih zajeli, najprej pred drugimi člani družine pobili vse moške in starejše dečke, nato pa so ženske in otroke odpeljali v gozd. Številne ženske so prisilili v poroko, bile so podvržene prisilnemu delu, spolni in psihološki zlorabi ter prisiljene v boj ob boku skrajnežev. Ženske so poročale, da so skrajneži Boko Harama takrat, ko so izvedeli, da se jim bliža nigerijska vojska, da bi jih rešila, številne med njimi kamenjali do smrti, a natančnega števila žrtev niso poznale.

Ženske so povedale, da jih islamisti niso izpustili izpred oči, niti takrat ne, ko so šle na stranišče. "Niso nam dovolili, da bi se premaknili niti za meter," je za Reuters povedala ena izmed preživelih, Asabe Umaru. "Vsi smo bili zbrani na enem mestu, dejansko smo bili v suženjskem razmerju," je še dodala.

Druga preživela, Cecilia Abel, je povedala, da so jim namenili le en obrok na dan. "Ob popoldnevih so nam dali posušeno koruzo, ki je ljudje sploh ne jedo. To je vodilo v podhranjenost, bolezni in smrt," je povedala Abelova, mati dveh otrok, in dodala, da so bili vsak dan priča smrti in da so samo čakali, kdaj bodo tudi one prišle na vrsto.

Od začetka lanskega leta zajeli že 2.000 žensk in otrok
Po podatkih mednarodne nevladne organizacije za zaščito človekovih pravic Amnesty International naj bi skrajneži od začetka lanskega leta zajeli okoli 2.000 žensk in deklic. Odkar je Boko Haram začel svojo ofenzivo, s katero želi vzpostaviti Islamsko državo, so islamisti v Nigeriji pobili že na tisoče ljudi. Nigerijska vojska je s pomočjo sil iz sosednjih držav februarja začela protiofenzivo, kjer so od Boko Harama prevzeli ozemlja, ki so jih ti zasedli lani.