Snowden še vedno razkriva drobce iz spornih obveščevalnih dejavnosti NSA-ja. Foto: Reuters
Snowden še vedno razkriva drobce iz spornih obveščevalnih dejavnosti NSA-ja. Foto: Reuters

Gre za novo informacijo, ki jo je britanskemu časopisu Guardian razkril ameriški obveščevalec Edward Snowden, ki ima že nekaj časa začasni azil v Moskvi. Vohuni pod krinko naj bi tako v različnih vojaških videoigrah na spletu sodelovali le zato, da bi zaznali in sledili komunikaciji med drugimi uporabniki ter njihovim plačilnim metodam.

Nekdo pri Ameriški agenciji na nacionalno varnost (NSA) je leta 2008 namreč prišel na izvirno zamisel, da spletne igre pomenijo "komunikacijsko mrežo, bogato s tarčami". Teroristi naj bi se po svetu prijavili v te igre, kot je na primer World of Warcraft, v katero je bilo na vrhuncu prijavljenih kar 12 milijonov uporabnikov, in med virtualnim pobijanjem različnih sovražnikov med seboj komunicirali o morebitnih novih napadih. Podatke, ki so jih zbrali, so skušali povezati z islamskimi skrajneži in orožarskimi dogovori.

Več let naj bi britanski in ameriški vohuni proučevali tudi dogajanje in uporabnike v igri Second Life.

Igre so jih zavedle
Ameriški in britanski "spletni Jamesi Bondi" sicer niso nikogar ujeli, vendar pa so neznansko uživali v igrah, v katerih sodelujejo milijoni ljudi. Celo do te mere, da so morali obveščevalci v ZDA ustanoviti posebno skupino za nadzor nad temi vohuni igralci, ker so si skakali v zelje in vohunili drug za drugim, je še razkril Snowden.

Ustvarjalci igre World of Warcraft so dejali, da o takšnem nadzoru niso bili obveščeni in da jih oblasti nikoli niso zaprosile za dovoljenje.

"Obrzdajte obveščevalne agencije"
Ameriškim tehnološkim podjetjem obnašanje vohunskih agencij v ZDA pošteno preseda. Microsoft je tako sporočil, da bo zaradi vdorov NSA-ja okrepil kodiranje svojih spletnih storitev. Skupaj s podjetji Google, Facebook, Yahoo, Apple, Twitter in LinkedIn pa je Microsoft v ponedeljek izdal javni poziv ameriškemu predsedniku Baracku Obami, naj obrzda obveščevalne agencije. Obama je že pred tem napovedal določene reforme, ki naj bi jih izpeljali na začetku prihodnjega leta.