Slovenska vojska je Triglav dobila pred tremi leti. Foto: EPA
Slovenska vojska je Triglav dobila pred tremi leti. Foto: EPA
Roman Jakič in Mario Mauro
Jakič in Mauro sta se pogovarjala o vrsti vprašanj. Foto: www.mo.gov.si
Triglav na pomoč Italiji

Slovenski obrambni minister se je mudil na obisku v Italiji, kjer se je srečal z italijanskim obrambnim ministrom Mariem Maurom. Med pogovori sta največ pozornosti namenila oceni in nadaljnjim možnostim dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, sodelovanju v mednarodnih operacijah in misijah, varnostni situaciji v regiji, obrambnim reformam in načrtovanemu decembrskemu zasedanju Evropskega sveta.

Na srečanju ni šlo brez perečega vprašanja prebežnikov, pri katerih je za večino od njih Italija vstopna točka v Evropo. Jakič je italijanskemu kolegu prenesel tri ključna sporočila.

Mauru je predal sporočilo, da vprašanje beguncev po mnenju Slovenije ni samo vprašanje Italije, ampak celotne Evrope. Zagotovil mu je tudi, da se bo Slovenija tudi na ravni EU-ja zavzemala za sprejetje odločitev glede načina reševanja problema beguncev v Italiji in da bo pomagala zahodni sosedi.

Letta se je osebno zahvalil Jakiču
Tretje sporočilo je bilo, da je slovensko obrambno ministrstvo pripravljeno v italijanske vode poslati vojaško ladjo Triglav, ki "bi lahko pomagala pri nadzoru morja, predvsem pa pri reševanju, če bi bilo to nujno potrebno". Jakič je spomnil, da številni begunci v Evropo prihajajo na zelo slabih ladjah, zato niso redke velike tragedije.

Zadnjega sporočila je bil Mauro še posebej vesel in je tudi takoj poklical premierja Enrica Letto, ki se je v telefonskem pogovoru Jakiću zahvalil za ponujeno pomoč. "Ladja Triglav bo za tovrstno misijo pripravljena v drugi polovici decembra," je dejal Jakič.

Italijanski premier bo vprašanje naraščajočega vala beguncev odprl na prihodnjem vrhu Evropske unije, ki bo potekal 24. in 25. oktobra. Jakič mu je zagotovil, da bo slovenska premierka Alenka Bratušek podprla stališče Rima, da je treba oblikovati politični odgovor na to vprašanje. Ob tem je izrazil upanje, da bodo za pomoč našli finančna sredstva.

Jakič je Mauru prenesel tudi sporočilo podpore Slovenije kandidaturi nekdanjega italijanskega ministra Franca Frattinija za generalnega sekretarja zveze Nato.

Jakič se je nato v Rimu srečal tudi s slovensko poslanko v italijanskem parlamentu Tamaro Blažina, s katero sta govorila o stanju slovenske manjšine v Italiji, dotaknila pa sta se tudi političnega dogajanja v obeh državah.

Triglav na pomoč Italiji