Priebke je po koncu druge svetovne vojne živel v Argentini, ki ga je leta 1995 izročila Italiji, kjer so ga obsodili na dosmrtni zapor. Foto: EPA
Priebke je po koncu druge svetovne vojne živel v Argentini, ki ga je leta 1995 izročila Italiji, kjer so ga obsodili na dosmrtni zapor. Foto: EPA
Italija
Med torkovim pogrebom so izbruhnili protesti, zaradi katerih so ustavili pokop posmrtnih ostankov. Foto: EPA

Posnetek naj bi bil nekakšna "oporoka" Priebkeja, ki je umrl prejšnji teden v Rimu, kjer je v hišnem priporu preživljal dosmrtno kazen za poboj 335 civilistov v Ardeatinskih jamah med drugo svetovno vojno.

V posnetku je ponovil, da so bili za poboj krivi partizani, saj je šlo le za odgovor na smrt 33 nemških vojakov, ki so jih ti ubili predtem.

"Izvedli so napad, čeprav so vedeli, da bo sledilo maščevanje ... Mislili so, da bo naše maščevanje sprožilo revolucijo," je v italijanščini, a z močnim naglasom dejal Priebke.

Povedal je, da je njegov nadrejeni častnik v vrstah SS-a takrat dejal, "da je Hitlerjev ukaz, da se izvede usmrtitev, in kdor koli v njej ne želi sodelovati, se mora postaviti skupaj z žrtvami in bo ustreljen".

"Za nas je bilo grozljivo narediti nekaj takega," je dejal stoletnik, ki pa se ni opravičil. Na vprašanje nekoga za kamero, ali bi se lahko izognil izpolnitvi ukaza o usmrtitvi, je odgovoril: "To seveda ni bilo mogoče."

Iskanje načinov za pogreb
Njegov odvetnik in prijatelj Paolo Giachini je posnetek objavil, medtem ko italijanske oblasti še vedno iščejo način, kako pokopati pokojnika, potem ko so morali v torek zaradi protestov, ki so se sprevrgli v nasilje, odpovedati cerkveni pogreb v bližini Rima.

Rim je sicer vzpostavil stik z Berlinom, da bi omogočili pogreb v njegovi rodni Nemčiji, a odločitev še ni bila dosežena.

Nemške oblasti se predvsem bojijo, da bi se lahko Priebkejev grob spremenil v nekakšno svetišče za neonaciste, saj je zaradi svoje neomajnosti do smrti postal nekakšna ikona med neonacisti.

Krsta s posmrtnimi ostanki tako ostaja na vojaškem letališču pri Rimu, čeprav so se predtem pojavila poročila, da so jo prepeljali na neko drugo lokacijo.

Giachini je pojasnil, da ga je Priebkejev sin pooblastil, da poskrbi za pogreb v skladu z željami njegovega očeta, torej v Italiji, a tega ne more storiti, saj so truplo "ugrabile" italijanske oblasti.