Darka Šarića so aretirali v Latinski Ameriki in ga zjutraj z letalom prek Podgorice - tam se je na mednarodnem terminalu letališča na kratko sešel s svojim odvetnikom in družino - prepeljali v Srbijo. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Darka Šarića so aretirali v Latinski Ameriki in ga zjutraj z letalom prek Podgorice - tam se je na mednarodnem terminalu letališča na kratko sešel s svojim odvetnikom in družino - prepeljali v Srbijo. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Darko Šarić
Konvoj vozil vozi Darka Šarića proti posebnemu sodišču za organizirani kriminal. Foto: Reuters
Darko Šarić
Za Šarićem je bila mednarodna tiralica razpisana že od januarja leta 2010. Foto: MMC RTV SLO
Balkanski bojevnik
Višje sodišče v Ljubljani je novembra lani odredilo, da se sojenje oproščenim v zadevi Balkanski bojevnik ponovi. Foto: BoBo
Srbska vlada ponosna na aretacijo Šarića
Zloglasnega Šarića je iskala tudi Sova

Pripor traja do nadaljnje odločitve sodišča oziroma največ 60 dni. Sodišče mu je odredilo pripor iz istih razlogov kot decembra 2010, to so begosumnost in možnost ponovitve kaznivega dejanja in to, da obstaja utemeljen sum zelo hudih kaznivih dejanj, ki so vznemirila javnost in za katera zagrožena kazen presega deset let zapora, ter to, da je bil Šarić v preteklosti že obsojen.

Kot je po zaslišanju povedal Šarićev odvetnik Radoslav Baćević, je njegova stranka na sodišču povedala, da se je skrival v Latinski Ameriki in tudi v delu Južne Afrike ter da se je odločil za prostovoljno predajo, potem ko sta ga v Latinski Ameriki izsledili varnostni službi Srbije in Črne gore.

Na begu je bil več kot štiri leta, mednarodno tiralico za njim so razpisali decembra 2009. V tem času se je med drugim ugibalo, da se skriva na Češkem, Slovaškem, v Švici, Južnoafriški republiki in tudi v eni izmed držav Latinske Amerike. Mediji so tudi pisali, da naj bi imel plastično operacijo, a so današnje fotografije pokazale, da to ni res.

"Ko je begunec postal pozoren, smo dobili od njega zahtevo za vzpostavitev stika. Takrat je stekel pogajalski postopek. Sledila je ponudba za brezpogojno predajo, Šarić je želel le stik z odvetnikom, materjo in sinom," je dejal srbski pravosodni minister Nikola Selaković. Selaković je dodal, da so se pogajanja s Šarićem začela pred mesecem in pol, v Latinski Ameriki pa so ga iskali devet mesecev.

V kateri državi se je Šarić predal, minister zaradi interesa preiskave ni želel razkriti, saj je še vedno na begu 18 njegovih pomočnikov. "Mednarodna tiralica je še vedno razpisana za 15 ljudmi zaradi tihotapljenja s kokainom in za tremi zaradi pranja denarja," je pojasnil posebni tožilec za organizirani kriminal Miljko Radisavljević.

Vloženih 13 obtožnic
Proti 43-letnemu Šariću je vloženih 13 obtožnic zaradi trgovine z mamili in pranja denarja. Obtožen je, da je od leta 2009 pretihotapil 5,7 tone kokaina in samo v Srbiji opral več kot 20 milijonov evrov. Za organiziranje kriminalne združbe za tihotapljenje mamil mu grozi do 15 let zaporne kazni.

"To je velik dan za Srbijo, našo regijo, ves svet. Prijeli smo osumljenca za huda kriminalna dejanja prekupčevanja z mamili in pranja denarja," je še dejal minister Selaković.

Iz Črne gore v Beograd
Šarića, vodjo enega največjih kriminalnih klanov na Balkanu, so v skupni policijski akciji Črne gore in Srbije aretirali zjutraj. Po poročanju portala B92 se je skrival v državah Latinske Amerike in večkrat prehajal iz ene države v drugo. Tam so ga tudi našli in ga najprej prepeljali v Črno goro, zjutraj pa je v spremstvu posebne policijske enote prišel v Beograd. Z letališča so ga nato pospremili na policijsko postajo, od tam pa na posebno sodišče. Glavno vlogo pri njegovi aretaciji naj bi imela srbska obveščevalna služba BIA.

Njegovo aretacijo je pred tednom dni napovedal že podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, čigar Srbska napredna stranka je zmagala na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Postopek proti enajsterici
Šlo je za dolgo načrtovano akcijo, ki sta jo vodila pravosodna ministra obeh držav, Nikola Selaković in Duško Marković. Po poročanju Blica naj bi se Šarić na posebnem sodišču prikazal 24. marca, ko je napovedano nadaljevanje sojenja članom njegove kriminalne skupine. Med drugim jim sodijo zaradi pranja denarja, zasluženega s trgovino z mamili. Skupno je bilo obtoženih 39 ljudi, a na zatožni klopi se jih je do zdaj znašlo le enajst, saj jih je 16 na begu. Devet jih je krivdo priznalo, trije pa so dobili status sodelavcev oblasti.

Akcija Balkanski bojevnik
Šarić, vodja enega največjih narkokartelov v tem delu Evrope, se je v medijih prvič pojavil oktobra leta 2009, ko je iz Urugvaja prišla novica, da je tamkajšnja policija na jahti Maui, ki je plula pod britansko zastavo, v sklopu mednarodne akcije Balkanski bojevnik zaplenila 2,8 tone kokaina. Aretirana sta bila dva človeka, Urugvajec in Srb, ki sta skušala ogromno pošiljko z jahte pretihotapiti na čezoceansko ladjo, ki bi mamila prepeljala v zahodno Evropo. Takrat je beograjska policija aretirala tudi nekaj pripadnikov Šarićeve skupine, ki so se zatekli v Srbijo.

V januarju leta 2010 je bila za Šarićem razpisana mednarodna tiralica, takrat pa se je za njim izgubila vsaka sled. Črnogorski časopisi so poročali, da naj bi iz Črne gore pobegnil v Švico, a to ni bilo nikoli potrjeno.

Po rodu Črnogorec
Šarića iščejo tudi zaradi pranja denarja, ki ga je zaslužil s preprodajo mamil in ga je v času privatizacije vlagal v srbska podjetja. V štirih letih so njemu in njegovim sodelavcem odvzeli več nepremičnin, razkošnih vil, stanovanj, lokalov, podjetij, hotelov in avtomobilov.

Šarića, ki sicer prihaja iz Črne gore, so imenovali najbolj iskani narkokralji Srbije. Leta 2010 so prijeli tudi njegovega brata Duška, ki mu v domovini sodijo zaradi preprodaje kokaina in pranja denarja.

Slovenski del
V slovenskem delu akcije Balkanski bojevnik je bilo aretiranih 17 oseb, med njimi Dragan Tošić, ki naj bi vodil slovenski del Šarićevega narkokartela. Ljubljansko okrožno sodišče je novembra leta 2012 štiri obtožene obsodilo, druge pa oprostilo, med njimi tudi Tošića. Višje sodišče je novembra lani odredilo, da se sojenje oproščenim ponovi.
Ljubljanska okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar, ki bo drugič vodila sojenje v zadevi Balkanski bojevnik, je predobravnavne naroke v tej zadevi razpisala za 2., 3., 4., 9., 10., 11. in 16. junij. Sprva je bilo napovedano, da se bo zadeva na prvo stopnjo vrnila šele konec leta. Ker vsi obtoženi trdijo, da so nedolžni, je mogoče pričakovati, da bo po predobravnavnih narokih, ki so namenjeni priznanju krivde, steklo tudi sojenje.

Srbska vlada ponosna na aretacijo Šarića
Zloglasnega Šarića je iskala tudi Sova