Bandićevo ime se že več let omenja v številnih aferah, ki so jih mediji povezovali z njegovim položajem župana hrvaške prestolnice. 58-letni Bandić je na položaju župana Zagreba že peti mandat. Foto: EPA
Bandićevo ime se že več let omenja v številnih aferah, ki so jih mediji povezovali z njegovim položajem župana hrvaške prestolnice. 58-letni Bandić je na položaju župana Zagreba že peti mandat. Foto: EPA
Pridržali zagrebškega župana Bandića

Hrvaški urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK) je na spletni strani zapisal, da so po večmesečni kriminalistični preiskavi glede nezakonitih ravnanj v mestu Zagreb in Zagrebškega holdinga, d. o. o., aretirali še 16 ljudi. Policija naj bi policija začela tudi preiskave v objektih, ki jih uporabljajo prijete osebe.

Zapisali so še, da bodo zaradi suma več kaznivih koruptivnih dejanj, zlorabe položaja in oblasti aretirane osebe privedli pred preiskovalnega sodnika.

Nato je na spletni strani hrvaški časopis Jutarnji prvi objavil, da so aretirali zagrebškega župana Milana Bandića, solastnika skupine Cios Petra Pripuza, ki se ukvarja z zbiranjem in predelavo industrijskih odpadkov ter uvozom in izvozem, in predsednika uprave Zagrebškega holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša.

Županova predstavnica za stike z javnostmi je za hrvaški index.hr dejala, da nima "nikakršnih informacij" glede Bandićeve aretacije in da se je z njim "nazadnje slišala zjutraj, ko je bil na svojem vrtu". Novinarje je za vsa dodatna pojasnila napotila na policijo.

Trije sporni primeri
Hrvaški mediji neuradno poročajo, da so enega od osumljenih prijeli na meji s Slovenijo. Kot razloge za prijetje omenjajo tri sporne primere. Predvsem gre za 7,5 milijona kun (približno milijon evrov) vredno pogodbo med mestom Zagreb in centrom za recikliranje kosovnega odpada Cezar, ki je del podjetja Cios.

Predmet preiskave naj bi bila tudi sprememba mestnega urbanističnega načrta zaradi izgradnje sežigalnice smeti, kot tudi domnevne malverzacije z denarjem iz mestnega holdinga med Bandićevo volilno kampanjo na predsedniških volitvah leta 2009. Proračuna mesta Zagreb in mestnega holdinga sta vredna približno 15 milijard kun ali slabi dve milijardi kun, je poročala Nova TV.

Bandićevo ime je bilo že več let omenjeno v številnih aferah, ki so jih mediji povezovali z njegovim položajem župana hrvaške prestolnice. 58-letni Bandić je na položaju župana Zagreba že peti mandat. Na obtožbe je praviloma odgovarjal, naj "pravne institucije opravijo svoje delo". Kljub porazom na prejšnjih predsedniških in parlamentarnih volitvah je Bandić večkrat izrazil ambicijo, da bi postal "župan Hrvaške".

Pridržali zagrebškega župana Bandića