Al Bagdadi je zelo skrivnosten in o njem je znanega zelo malo. Foto: EPA
Al Bagdadi je zelo skrivnosten in o njem je znanega zelo malo. Foto: EPA

V torek so libanonski varnostni viri poročali, da so na mejnem prehodu s Sirijo prijeli Al Bagdadijevo ženo in njegovega otroka, a iraške oblasti so nato sporočile, da omenjena ženska ni poročena z voditeljem sunitskih skrajnežev, ki nadzorujejo obsežna ozemlja v Iraku in Siriji.

Po navedbah Bagdada naj bi bila Sadža Al Dulaimi žena pripadnika skrajne sirske uporniške skupine Fronta Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. Al Dulaimijevo naj bi že prej prijele sirske oblasti in jo nato marca letos izpustile v dogovoru o izmenjavi ujetnikov s Fronto Nusra, poroča BBC.

Libanonski notranji minister Nohad Mančuk je pojasnil, da je Al Dulaimijeva potovala skupaj z dvema sinovoma in hčerko, ko jo je libanonska vojska prijela pred dvema tednoma. Kot je dejal, ženska trenutno ni več žena Al Bagdadija.

Poročena je bila trikrat, prvič s pripadnikom nekdanjega iraškega režima, s katerim ima dva sina. Pred šestimi leti se je omožila z Al Bagdadijem in z njim ostala tri mesece, v tem času pa se jima je rodila hčerka. Trenutno je poročena s Palestincem, s katerim je tudi noseča.

Pogajalski adut
Po besedah Mančuka so opravili DNK-analizo, ki je pokazala, da je Al Dulaimijeva resnično mati skupaj z njo prijetega dekleta, ki je mlajša hči vodje Islamske države. Pri analizi so si pomagali z vzorci Al Bagdadija, ki so jih prejeli iz Iraka. Islamska država se na poročanje še ni odzvala, medtem ko je Fronta Nusra prijetje obsodila.

V Libanonu menijo, da imajo zdaj oblasti pomemben adut v pogajanjih z Islamsko državo in Fronto Nusra, ki zadržujejo več kot 20 pripadnikov libanonskih varnostnih sil in grozijo, da jih bodo ubili, če njihovi soborci ne bodo izpuščeni iz libanonskih zaporov.