Prejšnji teden je Breivik pet dni pred sodiščem pričal o pripravi na napad in o samem poteku dogodkov. Zdaj so na vrsti priče napada. Foto: Reuters
Prejšnji teden je Breivik pet dni pred sodiščem pričal o pripravi na napad in o samem poteku dogodkov. Zdaj so na vrsti priče napada. Foto: Reuters

Na sodišču v Oslu so se pred sodnikom zvrstile priče, ki so bile prisotne ob napadu Andersa Behringa Breivika na vladno poslopje. Eden izmed njih je bil tudi varnostnik Inge Kristoffersen, ki je bil v času napada na delovnem mestu in je dogodke spremljal prek videoposnetka nadzorne kamere.
''Ob eksploziji so se skoraj vsi monitorji ugasnili. Slišati je bilo močno bobnenje, celotna zgradba se je zatresla, strop pa se je upognil, kot da bi bil iz vode,'' je dejal Inge, ki je tistega dne izgubil svojega prijatelja.
Kot je še zapisal britanski medij BBC, je Breivik gledal priče brez posebnih čustvenih odzivov. Med njegovim petdnevnim pričanjem prejšnji teden je med drugim dejal, da je bil njegov prvotni načrt, da zruši celotno vladno poslopje, na otoku Utoya pa je želel ubiti najmanj 150 ljudi. Na taborjenju podmladka vladajoče laburistične stranke je usodnega 22. julija v strelskem pohodu ubil 69 ljudi.

Breivik zanika kazensko odgovornost za umore, saj trdi, da je branil Norveško pred vdorom multikulturnosti. Sodišče v Oslu mora zdaj razsoditi, ali je bil Breivik v času napada neprišteven. Državna psihiatrična komisija je, kljub že dvema opravljenima psihiatričnima poročiloma, ki trdita, da je bil Breivik v času napada prišteven, naročila še eno preiskavo. Glede na dokončno različico bo sodišče odločilo, ali bo Breivk kazen odslužil v zaporu ali v psihiatrični bolnišnici. Breivik ves čas trdi, da je bil prišteven, in sicer zato, da ne bi razvrednotili dela njegovega 500 strani dolgega manifesta.