Aktivisti in podporniki mednarodnega združenja nemških Rusov so prejšnjo soboto pred uradom Merklove protestirali proti spolnemu nadlegovanju prebežnikov. Proteste je spodbudila Lisina zgodba. Foto: Reuters
Aktivisti in podporniki mednarodnega združenja nemških Rusov so prejšnjo soboto pred uradom Merklove protestirali proti spolnemu nadlegovanju prebežnikov. Proteste je spodbudila Lisina zgodba. Foto: Reuters
Sergej Lavrov
Ruski zunanji minister Lavrov je Berlin obtožil prikrivanja informacij. Foto: Reuters
Köln
Podpora Merklovi se je zaradi njene politike odprtih vrat do prebežnikov po spolnih napadih na silvestrovo v Kölnu še znižala. Foto: Reuters

Starši dekleta, znanega le kot Lisa F, so 11. januarja na policiji prijavili njeno izginotje, saj dekle tistega dne ni prišlo v šolo v berlinskem okrožju Marzahn. 30 ur pozneje se je zopet pojavila. Imela je poškodovan obraz, staršem pa je potožila, da so jo napadli ljudje, ki so bili po videzu sodeč z Bližnjega vzhoda in iz severne Afrike. Grozljivo zgodbo o ugrabitvi in množičnem posilstvu nedolžne deklice, na katero naj bi se spravilo kar 30 moških, je ženska, ki se je predstavila kot Lisina teta, zaupala tudi medijem.

Berlin bil na nogah
Na družbenih omrežjih so se vrstili ogorčeni odzivi, velika ruska skupnost v nemški prestolnici je v protest proti priseljencem odšla na ulice in nosila transparente z napisi, kot so "Naši otroci so v nevarnosti" in "Roke stran z mojega otroka".

Prejšnji konec tedna se je 700 rusko govorečih protestnikov zbralo tudi pred uradom nemške kanclerke Angele Merkel, drugi so protestirali pred azilnimi centri v Berlinu in drugod po Nemčiji. Na ulice so v okrožju Marzahn odšli tudi privrženci skrajno desničarske Nacionalne demokratske stranke, v demonstracije se je vključilo Pegidi sorodno gibanje v Berlinu. Primer so pograbile tudi številne skrajne skupine in ga ponudile kot dokaz za širjenje sovražnega razpoloženja proti priseljencem.

Lavrov okrivil "politično korektnost"
Ogorčenje so še podžgale izjave Lisinih sorodnikov na ruski državni televiziji, ko so trdili, da nemška policija trditev dekleta ni vzela resno in jih dovolj raziskala. Pa ne le to. V primer se je vključil celo ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je v torek v Moskvi dejal, da je jasno, da deklica ni prostovoljno izginila za 30 ur, in Nemčijo obtožil prikrivanja. "Novica, da je izginila, je zaradi politične korektnosti zelo dolgo ostala skrivnost. Upam, da takšne težave ne bodo pometene pod preprogo in da se podobni primeri, kot je bil ta naše Lise, ne bodo ponovili," je dejal Lavrov.

Spolni odnos ni bil prisiljen
A ko so dekle tri dni po domnevni ugrabitvi zaslišali strokovnjaki s tega področja, je Lisa "takoj priznala, da zgodba o posilstvu ni resnična", je sporočil predstavnik zveznega tožilca Martin Steltner. Dodal je, da je bilo najstnico preprosto strah iti domov, potem ko je šola starše obvestila, da je ni bilo pri pouku. Ko so preiskovalci pogledali dnevnik klicev in SMS-sporočil na njenem prenosnem telefonu, so ugotovili, da je noč preživela pri prijatelju, ki pa ga ne obravnavajo kot osumljenca.

Nemška policija je dodala, da so po zaslišanju in preiskavi ugotovili, da je jasno, da Lisa ni bila ne ugrabljena ne posiljena. "Spolni odnos ni bil prisiljen," so dodali preiskovalci, ker pa je dekle staro komaj 13 let, so tožilci zaradi zlorabe otroka vseeno zaslišali dva moška. Po nemški zakonodaji mora biti oseba za prostovoljno privolitev v spolni odnos stara 14 let.

V pogovoru za nedeljski Der Spiegel je dekličina mati izjavila, da je "z Liso zelo slabo" in da jo zdravijo v psihiatričnem oddelku berlinske bolnišnice.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.