Francozi po ubojih pozivajo k enotnosti in proti rasizmu. Foto: EPA
Francozi po ubojih pozivajo k enotnosti in proti rasizmu. Foto: EPA
Francoske naslopvnice jutro po smrti Mohameda Meraha. Foto: EPA
Merah starejši je bil že pripeljan pred sodnika. Foto: Youtube

Medtem ko je bil 23-letni Mohamed označen za "huligana", je imel šest let starejši Abdelkader, ki je živel oprezneje v Autrevivu, predmestju Toulousa, po policijskih virih dolg sloves "džihadista in islamskega skrajneža". Prav on naj bi igral pomembno vlogo v skrajnih usmeritvah mlajšega brata.

Ko sta bila brata še otroka, je njun oče odšel v Alžirijo in Abdelkader je počasi prevzel vlogo glave družine. Medtem, ko je bil Mohamed med letoma 2007 in 2009 v zaporu, ga je brat redno obiskoval.
"Ko je vstopil njegov brat, ga je Mohamed s spuščeno glavo poslušal," se za francoski Journal du dimanche spominja neki sojetnik. Ta ocenjuje, da je prav Abdelkader bratu postavil zametke skrajnega islamizma, ki so se še razvili na obiskih Afganistana in Pakistana. "Abdelkader mu je dal zgoščenko z islamskimi molitvami in zvoki eksplozij in Mohamed je to poslušal od jutra do večera. Vsebina zgoščenke naj bi govorila o pobojih, o pokvarjenih dušah, ki bodo šle v pekel," se spominja sojetnik.
Povezava z džihadisti
Mohamed Merah, ki je trdil, da je član Al Kaide, je med 11. in 19. marcem lastnoročno ubil tri judovske otroke in njihovega učitelja ter tri vojake severnoafriškega porekla. Preden je umrl v petkovi policijski akciji, naj bi dejal, da bratu ne zaupa. A po poročanju Le Monda preiskovalci sumijo, da je starejši brat odigral posebno vlogo pri financiranju in oboroževanju Mohameda.
V nedeljo je preiskovalni sodnik proti Abdelkaderju Merahu uradno vložil obtožnico zaradi suma sokrivde pri umorih in skupinskih tatvinah s ciljem priprave terorističnih napadov. Priprli in zaslišali so tudi njegovo dekle, a so jo medtem že izpustili. Po besedah njegove odvetnice Anne Laguens Merah zanika vsakršno vpletenost v zločine in "ostro obsoja" dejanja svojega brata.

Abdelkader Merah se je na policijskih radarjih prvič pojavil leta 2007 zaradi povezave z džihadisti v Iraku. Njegovo ime se je med preiskavo pojavilo večkrat. Merah je večkrat potoval v Egipt, kjer je sodeloval z enim izmed glavnih osumljencev v tisti preiskavi, Sabrijem Essidom. Nazadnje je bilo leta 2009 na zaporne kazni obsojenih osem moških, ne pa tudi Merah.

"Vljuden, ustrežljiv mož"
Vsi so delovali na območju vasi Artigat nedaleč od Toulousa, pod vodstvom Oliviera "šejka" Corela, 65-letnega Francoza sirskega rodu, ki naj bi pripadal salafistični islamski veji. Skupaj s svojo ženo je Corel v svoji hiši v Artigatu gostil mlade Touloužane, ki jih je po lastnih besedah poučeval o islamu in Koranu.
Za AFP je povedal, da ga je na začetku leta obiskal tudi Abdelkader Merah z dekletom Yamino Mesbah. Ko sta se ženski odšli sprehajat, sta moška ostala in recitirala verze iz Korana, trdi Corel.

Potem ko je posvojil džihadistična prepričanja, se je Abdelkader Merah prenehal oblačiti v muslimansko haljo in jo zamenjal za oblačila, ki niso izdajala njegovih verskih prepričanj. V Auterivu, kamor se je pred pol leta preselil s svojim dekletom, ga sosedje opisujejo kot "diskretnega" moža, katerega partnerica je nosila islamsko tančico.
Par, ki se je leta 2006 poročil po verskih običajih, ne pa tudi civilno, je živel v preprosti hiši "brez duše", sosedje pa poročajo, da je bil na videz drugačen od brata in oblečen "po evropsko". "Zelo vljuden, ustrežljiv mož," pravi soseda.