Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 28 glasov Ocenite to novico!
Nikos Mihaloliakos
Ustanovitelja Zlate zore Nikosa Mihaloliakosa je prejšnji teden aretirala grška policija. Foto: EPA
Ilias Kasidiaris
Med prijetimi pripadniki Zlate zore je bil tudi njihov tiskovni predstavnik in poslanec Ilias Kasidiaris. Foto: EPA

Dodaj v

Pripadniki Zlate zore organizirali napade na priseljence

Politični vrh se je poenotil po umoru aktivističnega glasbenika
30. september 2013 ob 18:21,
zadnji poseg: 30. september 2013 ob 19:34
Atene - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nekdanji člani Zlate zore so razkrili, da je grška neonacistična stranka redno organizirala napade na priseljence. Grška vlada že napoveduje protirasistični zakon.

Grški mediji so objavili pričevanja nekdanjih članov Zlate zore in poročilo tožilstva, ki razkrivajo kazniva dejanja grških neonacistov.

"Večkrat sem sodeloval v napadih, v katerih je sodelovalo od 50 do 60 motorjev, pri čemer sta bila na vsakem dva človeka. Tisti, ki je sedel zadaj, je imel palico z grško zastavo, s katero je udaril vsakega Pakistanca, ki ga je videl," je na sodišču povedal nekdanji član stranke.

Namestnik tožilca vrhovnega sodišča Haralambo Vurliotis je pojasnil, da je Zlata zora "striktno hierarhična struktura, njen vodja pa vsemogočen in deluje po načelih, ki jih je uporabljal Hitler". Poročilo navaja, da so napade začeli leta 1987. Najprej so bili tarča priseljenci, nato pa tudi Grki.

Pripadniki stranke so opravljali vojaško urjenje. Zagrešili so na desetine kaznivih dejanj, tudi umore in poskuse umorov.

Prejšnji teden so prijeli ustanovitelja Zlate zore in še pet vodilnih članov. Aretacija je sledila napetostim po umoru levičarskega aktivističnega glasbenika, ki naj bi ga zagrešil podpornik Zlate zore. Policija nadaljuje preiskave, v katerih išče skrito orožje.

"Demokracija ne more financirati njenih nasprotnikov"
Grška vlada je medtem napovedala, da bo v nekaj dneh predstavila nov zakon proti sovražnemu govoru, s katerim želijo med drugim zatreti tudi Zlato zoro.

Po besedah namestnika grškega premierja Evangelosa Venizelosa bo tako grška zakonodaja usklajena z zakonodajo Evropske unije.

Protirasistični zakon je predmet razhajanja v grški vladni koaliciji. Medtem ko so se Venizelosovi socialisti zanj zavzemali, pa so bili proti njemu konservativci premierja Antonisa Samarasa, ki so trdili, da dozdajšnja zakonodaja zadostuje.

Toda umor glasbenika Pavlosa Fissasa 17. septembra je poenotil politični vrh, da skupaj nastopi proti Zlati zori, sicer tretji najbolj priljubljeni grški stranki, ki si je glasove podpore nabrala predvsem v času hude gospodarske krize.

Vlada pripravlja še en zakon, s katerim bo prepovedala financiranje Zlate zore z državnim denarjem na podlagi tega, da je njeno vodstvo obtoženo kaznivih dejanj.

"Demokracija ne more financirati njenih nasprotnikov," je dejal Venizelos.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
PONOS
# 30.09.2013 ob 18:38
Ko kapitalizem propada se rojeva fašizem in nacizem.Pravi krivci se pa smehljajo in se mastijo...grešni kozli so pa vedno priseljenci,manjšina,drugačni...
Bluesy
# 30.09.2013 ob 18:33
Sej SDS ki ima v svoji sredini Blood&Honour neonaciste ni nič drugačna. Skrajnodesničarska stranka vredna kazenskega pregona, ne samo njen šef!
kvihta
# 30.09.2013 ob 18:35
Ples
# 30.09.2013 ob 18:29
Bog pomagaj, in ta stranka je tretja najbolj priljubljena v državi! Grozljivo, sploh nimam besed.
-----------------
Žalostno je to, da imamo izmečke s takšno miselnostjo tudi v Sloveniji.
ti-ne
# 30.09.2013 ob 18:32
Ples

# 30.09.2013 ob 18:29
Prijavi neprimerno vsebino Bog pomagaj, in ta stranka je tretja najbolj priljubljena v državi! Grozljivo, sploh nimam besed.
--------------
Stranka, ki je organizirala izbris 26 000 ljudi ni nič boljša!
kar eden
# 30.09.2013 ob 18:48
Dva dni nazaj so nekateri na novici o priporu vodij te iste stranke govorili o zatiranju demokracije. Kje so tisti zdaj?

Nikogar ne sovražim bolj kot fašistov. Pa naj bodo odkriti ali prikriti. To je človeška golazen.
Ples
# 30.09.2013 ob 18:52
@janezdolzan
Odgovornost za ekstremizme
kar lepo pripišite tistim,
ki so že 70 let na oblasti
in so narod spravili v tako beden položaj.


Kakšno bedno opravičevanje nasilja. Ne veš, da je vsak človek odgovoren za svoje besede in dejanja? Ja, tudi za misli.
vonbongo
# 30.09.2013 ob 19:01
Heiliger Krieg

Ko pa pride en ki ni grk, recimo ti po hrano pa zdravila, pa te pretepejo pa še ženo in otroke pred vsemi ,ker niso grki :) ni kaj res so prijazni :p
vonbongo
# 30.09.2013 ob 18:54
Andres Rasmussen

Pa vse je Kučan kriv hahahha
vonbongo
# 30.09.2013 ob 18:53
Heiliger Krieg

Ne sam da prehiteva po levi in desni, umes še pretepa, ropa,grozi in laže na veliko.Pa je ušlo vse iz vajeti, ko je ratalo tok temperamentno da je grk ubil grka zaradi politike :)
saoirse
# 30.09.2013 ob 19:40
zlata zora je čista kriminalna tolpa zakrknjenih rasistov in nacijev.Zapisi njihovega vodje Mihaloliakosa iz osemdesetih let in nekaterih današnjih poslancev kažejo,da gre za najbolj fanatično nacistično golazen,ki odkrito slavi Hitlerja,prevlado bele rase in izraža težnje po veliki Grčiji.Danes seveda uradno zanikajo povezave z nacizmom,ker je to logičen del njihove populistične igre,da pridobijo čimveč glasov obupanih in jeznih grkov z igranjem na karto ''skrbi za prave grke'' in iskanja grešnih kozlov v priseljencih.Kot bi v živo spremljali zgodbo iz leta 1933 z gorečimi baklami,antično mitologijo,simboli in zabitimi,hipnotiziranimi množicami,ki padajo na plehke,populistične poteze kot muha na drek.Kot Heiliger Krieg na tem forumu recimo.
provni
# 30.09.2013 ob 18:58
Grška Vlada pripravlja še en zakon, s katerim bo prepovedala financiranje Zlate zore z državnim denarjem na podlagi tega, da je njeno vodstvo obtoženo kaznivih dejanj.
________________________________________
________-
Predlagam, da prav tako Slovenska Vlada pripravi zakon, s katerim bo prepovedala financiranje koruptivne SDS in katere vodstvo je obtoženo kaznivih dejanj (poleg koruptizma tudi podpiranja domobrancev, ki so sodelovali in dali zaobljubo nacizmu).
danrr
# 30.09.2013 ob 18:33
Pa kaj,SDS je talal protestnikom pa kocke (pri nas)
vonbongo
# 30.09.2013 ob 19:03
Heiliger Krieg

Nekaj dobrih dejan ni opravičilo za nasilje,ali pač?
vonbongo
# 30.09.2013 ob 19:33
janezdolzan

Bi lahko prosim že nehal krivit samo eno stran :) pls

ps; pa sliki ki si pripopal sta različni eno je shod drugo pa protest :)
vonbongo
# 30.09.2013 ob 19:14
Heiliger Krieg

Mislim da boš počas moral opustiti ta bolana prastara prepričanja, da so za vse krivi tujci :) In se počas privadit na ta commie-multi bullshit pakovanje ;)Naši politiki,tajkuni, itd... so krivi in ne tujci, Svet propada zaradi vas starejših ,ki imate vsi po vrsti NEOFOBIJO :p
zekinho
# 30.09.2013 ob 19:08
Zato pa je treba reagirat že takrat, ko je vse skupaj samo še pri besedah. Pa svoboda govora gor ali dol.
Ples
# 30.09.2013 ob 18:41
Čudno, nobenega komentarja, ki bi zagovarjal to stranko.
rubin
# 30.09.2013 ob 19:17
PONOS
# 30.09.2013 ob 18:38
Prijavi neprimerno vsebino
Ko kapitalizem propada se rojeva fašizem in nacizem.Pravi krivci se pa smehljajo in se mastijo...grešni kozli so pa vedno priseljenci,manjšina,drugačn
i...
zanimivo, ane? da bi organizirali napad na kakega skorumpiranega politika..ne, to pa ne...drhal pač..
Ples
# 30.09.2013 ob 19:41
@janezdolzan
Se mi zdi, da malo obračaš besede, ampak kakorkoli - opozarjaš, preden bo prepozno, kaj točno? Opozarjaš celotno volilno telo, da naj izvoli JJ, da bo v državi red in razkošje? In da ne bo ekstremizma? Hm.
Pa tole z Nemčijo ... nikoli ne bomo vedeli, kaj bi bilo, če ne bi zmagali nacisti, vemo pa, kako je bilo, ker so zmagali. In žalostno je, da so bili izvoljeni. In žalostno je, da eni iščete neka opravičila, pojasnila, razlage, vse živo za to nasilno grško stranko. Praviš da so bili oboji, nacisti in komunisti populisti - ja, in? Meni se populizem na splošno, pri komerkoli, zdi odvraten. Ampak populizem je še vedno manjše zlo kot pobijanje.
vonbongo
# 30.09.2013 ob 18:48
Pa tok so bili prijazni SAMO do grkov :)
Milkijevizakladi
# 30.09.2013 ob 19:51
Janezdolzan

Zanimiva fotografije.
Priznaj pa so dokaj selektivne, oziroma bolje rečeno premalo jih je, da bi potrdile tvojo tezo.
Zakaj ne prilimaš fotografije iz letošnje rovtarske proslave, kjer je upodobljen gospod obitoglavi s simpatičnim 88 printom na majici(veliko debate je bilo o tem), ali pa denimo oprave varnostnikov na Kongresnem trgu lani na prešernov dan…varovanje je opravljala služba g-unigard iz Grosuplja, ki ima denimo karantanskega panterja na uniformi. Ne diskretno ampak lepo a4 format. Taisti simbol uporablja še kdo drug, verjetno ne rabimo razlage. Tudi SDM še vedno predseduje Andrej Čuš, ki nekako nikoli ni pojasnil namigov o članstvu v B&H. Stvar je poniknila ampak ok. Lahko bi prilimal fotke razbitega pročelja parlamenta, ko smo že pri kockah. Saj veš, malo delo, gospodična ŠOS, ki je malo zatem dobila službo vemo kje in podobno.

Pa še par besed o entitetah, ki nam vladajo že 70 let.
Čeprav je nekako spolzko, saj bi človek, četudi se s politiko ukvarja od 18. leta, po sedemdesetih letih delovanja bil že 88 let. Sicer pa, če smo bolj realni, so posamezniki, ki Sloveniji vladajo od samega nastanka Slovenije državo konkretno zafurali. Kdo je vladal je razmeroma enostaven kvezit. Wikipedija bo temu zagotovo kos, če je slučajno spomin opešal.

Pri nas pa, na srečo, ne moremo govoriti o ekstremizmu. No, odvisno od razlaganja besede ekstremizem in kaj pojmuješ kot ekstremno. Po mojem mnenju, če gledamo globalno, pri nas ni niti senc ekstremizma. K večjemu lahko govorimo o izgredih različnih jakosti. Hočem reči, žrtev na srečo ni bilo.

Za konec pa ne morem mimo tega:
"Tudi v Nemčiji so nacisti prišli na oblast zaradi krize (če ne bi nacisti, bi pa komunisti, oboji so bili populisti)"
Ne boš verjel ampak Hitler si PREDVSEM ni želel komunizma. Holokavst pride toliko kasneje, da so celo Judje sami sponzorirali Hitlerjeve podvige - ker bi jim v SFRJ premoženje zasegli. Poleg tega je SFRJ predstavljala geografsko prepreko pri uresničitvi velike Nemčije.
Nekaj je globoko narobe s tvojo trditvijo, vsaj zgodovinsko gledano. Že ok da govorimo o totalitarizmih, postavljati enačaj mednje zgolj za potrjevanje lastne teze enostavno ni zgodovinsko korektno. Pravtako sta omenjena sistema vzniknila iz popolnoma drugačnih okoliščin. Zelo na kratko: medtem ko so se na vzhodu združeni v uporu rešili carske nadvlade, so na zahodu združeno zahtevali močno nadvlado, ki bi jim kot narodu povrnilo zgodovinski relief in digniteto.
rubin
# 30.09.2013 ob 19:48

NoriPlanet
# 30.09.2013 ob 19:42
Prijavi neprimerno vsebino
Na žalost se bo podobno dogajalo po celi Evropi, saj gospodarska kriza raste in ljudje vse bolj podlegajo propagandi nacističnih in fašističnih skupin. Zraven je prisotno še nezadovoljstvo s politiki in pravno državo. Število ljudi, ki se pridružuje skrajnostnim skupinam je tako vse večje in lahko kulminira celo v državljanske vojne.
Evropo ne čaka nič dobrega.

a ni zanimivo, namesto da bi združeno zahtevali veliko obdavčitev enormnih bogastev in tako tudi poplačilo dolgov ter nehanje stiskanja običajnega človeka, nasedajo tako? kratek je spomin drhali in logika jim ne dela lih dobro..
Ples
# 30.09.2013 ob 19:46
Sploh pa, če ljudje ne bi bili naivni, če bi razmišljali z lastno glavo - populizma sploh ne bi bilo.
NoriPlanet
# 30.09.2013 ob 19:34
Mislim da boste morali tole commie - multi kulti bullshit pakovanje ki se ga greste počasa opustiti ker če verjamete v neko enakopravnost ste največji revež na svetu.

Multi kulti je zamisel kapitalizma, ki s tem omogoča bogatenje na račun slabše plačanih uvoženih tujih delavcev. To je samo dober izgovor za bogatenje lastnikov podjetij.
Bluesy
# 30.09.2013 ob 19:46
Heiliger Krieg, ti niti ne skrivaš svojih neonacističnih korenin. Čudno da nimaš 28 ali 88 še v nadimku. Tok ste prozorni kot so B&Hjevci v SDS :))))
vonbongo
# 30.09.2013 ob 19:41
janezdolzan

Sem mogoče rekel da je imel SDS protest?

Mal pluralizma ne škodi, sam nabijat skos samo pol resnice tud ni v redu :)
vonbongo
# 30.09.2013 ob 19:34
timoti

Zakaj lažeš in zavajaš? Kučan je kriv za vse :p
NoriPlanet
# 30.09.2013 ob 20:22
Ekstremistične skupine so dostikrat produkt političnih strank, ki bi rade prišle na oblast. Običajno so to v javnosti umirjene in demokratične stranke, ki v ozadju izvajajo umazane prijeme preko ekstremističnih skupin, ki naj bi ponazorile slabo vladanje trenutnih oblasti.
NoriPlanet
# 30.09.2013 ob 19:42
Na žalost se bo podobno dogajalo po celi Evropi, saj gospodarska kriza raste in ljudje vse bolj podlegajo propagandi nacističnih in fašističnih skupin. Zraven je prisotno še nezadovoljstvo s politiki in pravno državo. Število ljudi, ki se pridružuje skrajnostnim skupinam je tako vse večje in lahko kulminira celo v državljanske vojne.
Evropo ne čaka nič dobrega.
Daedalus
# 30.09.2013 ob 20:24
Osebno poznam par mladih gorečih privržencev Janše. Proglašajo se za naciste, brez sramu. S tega stališča imam raje levico, kljub temu, da mi gredo tudi oni na bruhanje.
KLIPAN
# 30.09.2013 ob 19:52
Desničarji pač.
Niso vredni besed.
zapatist
# 30.09.2013 ob 21:52
@Mirnčan
Spet si zamudil ta trenutek:)

Ker taki trenutki namreč dejansko obstajajo...:)
zapatist
# 30.09.2013 ob 21:36
@Mirnčan
Bolj se bo pretiravalo s priseljevanjem več bo tega. To je dejstvo.

Obstajajo trenutki v življenju, ko je bolje biti tiho.
zapatist
# 30.09.2013 ob 21:34
@klipan
Desničarji pač.
Niso vredni besed.


Imaš normalne desničarske stranke, ki se strogo distancirajo od nacizma in fašizma.
oliva
# 30.09.2013 ob 20:51
Groza! :#

In imenuje se - "Zlata zora".

Svet je res zblaznel.
Nikec3
# 30.09.2013 ob 22:21
Desničarji pač.
Niso vredni besed.


Takšno posploševanje meji na fašizem.
zapatist
# 30.09.2013 ob 21:32
Nedavno nazaj so janševiki pod članek, ki je govoril o Zlati zori o tej stranki peli slavospeve...
Pač janšizem, orbanizem, zlatozorizem...vse profašistične stranke.
Ples
# 30.09.2013 ob 21:50
A kdo mogoče razume, zakaj so izbrisali moj prvi komentar? Potem ga pa v dveh odgovorih pustili objavljenega ... Zagonetno :)
Bluesy
# 30.09.2013 ob 21:19
Priseljevanja so dovolili ravno toliko kolikor so rabili delovne sile. Ampak eni bi imeli delovno silo (ki opravlja vsa tista dela ki jih domačini nikoli niso hteli, kot je pucanje dreka, težka fizična dela v gradbeništvu ipd), ne bi pa imeli drugačnih kultur, nacionalnosti, ras in ostalega drugačnega v svojih vrstah. Slab izgovor za fašizem te sorte....
Naš Tito
# 01.10.2013 ob 04:37
Je komunist Janša tudi levi?
Je Kučan, ki je kot šef nasilno razpustil ZKS, tudi komunist?
Je Pahor, kot najmlajši član CK ZKS, zdaj pa ovit v partizansko zastavo, tudi
komunist?

Desne stranke so buržuazne stranke, zagovarjajo interese bogatih.
Leve stranke so stranke delavcev.

Le kje vi vidite kakšno delavsko stranko, ki bi se borila za interese delavcev
Še sindikati niso delavski!
Nobena stranka ni leva, le imena so si nadeli takšna. Kot da bi si navadna kurba spremenila priimek v Devica, pa bi vsi osli mislili, da je devica!

Zdaj mi pa povejte, kako lahko normalno duševo razvit človek, delavec, voli desno stranko, stranko, ki delavca spreminja v novodobnega sužnja?
nejc900
# 30.09.2013 ob 22:40
Jap tako stranko bi prenas rabli da bi vse živali isgnali .
Nikec3
# 30.09.2013 ob 22:28
Drugače pa so krize vedno problematične, ter pripeljejo do ekstremizmov. Upam da se to ne bo stopnjevalo.
timoti
# 30.09.2013 ob 21:21
vonbongo
# 30.09.2013 ob 19:34
Prijavi neprimerno vsebino
timoti

Zakaj lažeš in zavajaš? Kučan je kriv za vse :p

zakaj ti lažeš in MANIPULIRAŠ???? kučan je kriv za dosti sranja v Sloveniji...
indelebilis
# 30.09.2013 ob 21:05
zibelka demokracije pa takšne stvari. žalostno.
bojanvasiljevic
# 30.09.2013 ob 21:00
Osnovna struktura elite je tudi dopovedovanje masi, da moramo biti empatični do njihove oblasti. Ker oni vedno najbolje vedo kaj je najboljše za rajo.

Killing me softly
bratomir
# 30.09.2013 ob 20:05
kmalu so se zbudili ...
yoda
# 30.09.2013 ob 23:21
Desničarji pač. Niso vredni besed.

Takšno posploševanje meji na fašizem.
-------------------------------------+---------------**

In to levi :)
veliki-zver
# 30.09.2013 ob 22:37
Jah kapitalisti so itak krivi, ker jim niso plačali da tega ne naredijo ... nje.
zuco
# 30.09.2013 ob 21:54
Se sploh ne čudim. Glede na dinamiko uvažanja pri nas, bomo tudi mi kmalu bili priča temu.
1976
# 30.09.2013 ob 21:44
sem mislila ,da smo že 2013....
Kazalo