Po treh dneh razprave je vendarle prisegla preoblikovana vlada premierja Ivice Dačića. Foto: EPA
Po treh dneh razprave je vendarle prisegla preoblikovana vlada premierja Ivice Dačića. Foto: EPA
Srbija potrdila novo vlado

Srbija se spopada s kar 25-odstotno brezposelnostjo, ki je ena izmed ključnih težav, s katerimi se bo morala spopasti preoblikovana vlada, predvsem novi minister za gospodarstvo Saša Radulović. Med novimi ministri je že pred glasovanjem veliko pozornosti vzbudilo imenovanje 29-letnega Lazarja Krstića, sodelavca svetovalne družbe McKinsey, za finančnega ministra.

Dačić je med cilji in nalogami nove ministrske ekipe izpostavil modernizacijo države, pravično reševanje kosovskega vprašanja, zaustavitev gospodarske krize in zaposlovanje. Kot je poudaril, so javne finance in gospodarski sistem v zelo slabem stanju.

Opozicija je bila med tridnevno razpravo kritična, češ da Dačić ni odgovoril na glavno vprašanje - zakaj je sploh potrebne preoblikovanja vlade, ali se bo spremenila politika in zakaj je bil zamenjan minister za finance in gospodarstvo Mladjan Dinkić. Vladne stranke so se namreč že več mesecev prerekale o ministrskih položajih, nestrinjanje glede tega pa je vodilo tudi v odhod stranke Združenih regij Srbije (URS), ki jo vodi Dinkić, iz koalicije.

V vladi le dve ministrici
Poleg 18 ministrov, med njimi sta le dve ministrici, za zdravstvo in energetiko, sta v vladi še dva ministra brez listnice. Nove ministre je dobilo devet resorjev. Kandidati iz vrst Dačićeve Socialistične stranke Srbije (SRS) bodo vodili ministrstva za promet, izobraževanje in tehnološki razvoj ter kulturo. Iz njihovih vrst prihaja tudi minister brez listnice za evropske integracije.

Srbski napredni stranki (SNS) podpredsednika vlade Aleksandra Vučića so pripadli ministrstvo za kmetijstvo, regionalni razvoj in državno upravo ter obrambo, ministrstvo za mlade in šport pa bo vodil skupni kandidat SNS-ja in SRS-ja.

Nove ministre je potrdil tudi srbski parlament.

Srbija potrdila novo vlado