Wulff se je v Ankari srečal s turškim predsednikom Abdulahom Gülom, ki se mu je zahvalil za podporo nemškim muslimanom. Foto: EPA
Wulff se je v Ankari srečal s turškim predsednikom Abdulahom Gülom, ki se mu je zahvalil za podporo nemškim muslimanom. Foto: EPA
Wulff nagovoril turške poslance

Nemški predsednik je Turčijo obiskal v času ostrih razprav o integraciji okoli štirih milijonov muslimanskih priseljencev v Nemčiji, od katerih jih je večina turškega rodu.

Še vedno odmevajo tudi besede kanclerke Angele Merkel, ki je konec tedna dejala, da je večkulturnost v Nemčiji popolnoma spodletela, ob tem pa priseljence pozvala k učenju nemškega jezika in k integraciji.

Wulff je v svojem govoru turškim poslancem dejal, da so turški priseljenci v Nemčiji "zelo dobrodošli", a opozoril, da imajo tudi priseljenci odgovornost do Nemčije.

"Kot njihov predsednik zahtevam, da se vsak priseljenec aktivno in z dobrimi nameni integrira v našo družbo," je poudaril Wulff in dodal, da morajo med drugim spoštovati nemške zakone in ustavo, se naučiti jezika in "sprejeti naš način življenja".

Toda zaradi tega se nikomur ni treba, niti se ne bi smel, odpovedati svoji kulturni identiteti ali zanikati svojega porekla, je pojasnil nemški predsednik, ki je v Turčiji na petdnevnem obisku.

"Pravice za kristjane"
Za Wulffa je "dober znak", da so številni turški priseljenci pridobili nemško državljanstvo. Priseljenci so namreč po njegovem mnenju državo naredili "bolj raznoliko, odprto in svetovljansko". "Številni ljudje turškega porekla so razvili korenine v Nemčiji, študirali, osnovali podjetja in ustvarili številne dragocene službe," je poudaril.

V nedavnem govoru ob 20. obletnici združitve Nemčije je Wulff dejal, da je tudi "islam zdaj del Nemčije". Tokrat je v Ankari dejal, da "krščanstvo pripada Turčiji" in pozval Turke, naj kristjanom podelijo enake pravice pri izražanju veroizpovedi in šolanju duhovnikov.

V pogovoru za turški dnevnik Hurriyet je Wulff kritiziral pozive nekaterih rojakov, da bi bilo treba ustaviti priseljevanje muslimanov. Za to se je med drugim zavzel tudi bavarski konservativni ministrski predsednik Horst Seehofer.

Govor v turškemu parlamentu je nemški predsednik izkoristil tudi za poziv Turčiji, da se sprijazni s svojo preteklostjo in doseže spravo s sosednjo Armenijo, Ob tem je Ankaro še pozval, naj podpre zaostrovanje mednarodnih sankcij proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa.

Wulff nagovoril turške poslance