V času nesreče je bila nad območjem gosta megla. Foto: Reuters
V času nesreče je bila nad območjem gosta megla. Foto: Reuters

Nove podrobnosti o strmoglavljenju letala tupoljev tu-154 v bližini ruskega mesta Smolensk je razkril poljski Radio RMF FM, ki je objavil posnetke črne skrinjice za snemanje pogovorov v pilotski kabini. V nesreči, ki se je zgodila 10. aprila 2010, je umrlo 96 ljudi, poleg predsednika tudi vodilni predstavniki poljske politike in vojske.

Z objavljenih posnetkov je razvidno, da je bil poveljnik poljskih zračnih sil general Andrzej Blasik vse do konca v pilotski kabini in pilota silil k pristanku.

O prisotnosti Blasika v pilotski kabini se je ugibalo že med prvo analizo tonskih posnetkov takoj po nesreči, a so takrat poljski strokovnjaki ugotovili, da tretjega glasu v pilotski kabini ni mogoče natančno identificirati. S pomočjo nove analize so zdaj lahko potrdili, da gre za Blasika.

Blasik je šest minut pred nesrečo letala pilotu dejal, da mora pristati za vsako ceno. Še tik pred katastrofo je pilota priganjal k pristanku, da ima dovolj prostora za pristanek. Nato je slišati glas člana posadke, ki reče: "To ne bo uspelo."

Tiskovni predstavnik poljske opozicijske stranke Zakon in pravičnost (PiS) Marcin Mastalerek je v prvem odzivu objavljenemu posnetku pripisal le malo pomena in dejal, da gre zgolj za kopije posnetkov, originali pa so v Moskvi. Kritiziral je objavo posnetkov.

"Ni naključje, da so jih objavili le nekaj dni pred peto obletnico," je še dejal. PiS že dlje časa zavrača, da bi bil pilot sokriv za nesrečo oziroma da se je pojavil pritisk od potnikov.

Poljsko vojaško tožilstvo je konec marca objavilo izsledke večletne preiskave, ki je ugotovila, da je glavni krivec za nesrečo napačno ravnanje pilota, sokrivdo pa so pripisali tudi ruskim kontrolorjem letenja, kar pa so ruski preiskovalci zanikali.