Najdena trupla so naložena na vagone, a ni jasno, kam so namenjena. Foto: Reuters
Najdena trupla so naložena na vagone, a ni jasno, kam so namenjena. Foto: Reuters
Ukrajina
Domačini so na prizorišče nesreče prinesli cvetje. Foto: Reuters
Najdenih je 196 trupel. Kaj je s preostalima 102, ni znano. Foto: EPA
Oboroženi proruski separatisti nadzorujejo prizorišče nesreče letala. Foto: EPA

V četrtkovi nesreči letala boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine je umrlo vseh 298 potnikov in članov posadke. Letalo naj bi zadel protiletalski izstrelek, vendar jasnih dokazov še ni, saj proruski uporniki ovirajo preiskavo in omejujejo dostop do območja z razbitinami.

Predstavnica ukrajinskih reševalnih služb je dejala, da so separatisti odnesli vseh 196 trupel, ki so jih reševalci našli na prizorišču letalske nesreče. Nekateri novinarji so v soboto videli upornike, kako so ti trupla v vrečah nalagali na tovornjake in jih odpeljali, v nedeljo pa na prizorišču trupel niso več našli. Kot je dejala Natalija Bistro, ukrajinska predstavnica, so bili reševalci prisiljeni trupla izročiti oboroženim upornikom.

Vodja upornikov in premier samooklicane Ljudske republike Doneck Aleksander Borodaj je pojasnil, da so njegove skupine odpeljale trupla stran od prizorišča iz "spoštovanja do družin" in ker v obstoječih okoliščinah stanje postaja "nečloveško".

"Nismo več mogli čakati zaradi vročine in tudi zaradi številnih psov in divjih živali na območju," je povedal Borodaj in še dejal, da so trupla naložili na vlak s hladilnimi vagoni, kjer bodo po njegovih besedah počakala na prihod mednarodnih opazovalcev.

Namestnik ukrajinskega premierja Vladimir Grojsman je predtem sicer zatrdil, da so z uporniki dosegli okvirni dogovor o odstranitvi trupel in da naj bi posmrtne ostanke žrtev z vlakom prepeljali v Harkov, ki leži zunaj območja nadzora separatistov.

Poročila o tem, kako trupla več dni razpadajo na poletnem soncu, so sprožila zgražanje po svetu. Zgodile naj bi se tudi kraje osebne prtljage potnikov. Posebej razburjeni so na Nizozemskem, od koder je bila več kot polovica potnikov.

Poveljnik sam pazi na črni skrinjici
Borodaj je še povedal, da so med razbitinami našli tudi predmeta, ki spominjata na črni skrinjici. Zatrdil je, da so jih pripravljeni izročiti mednarodnim preiskovalcem, saj lahko samo oni potrdijo, da gre za črni skrinjici, do takrat pa bo nanju pazil sam.

Mednarodni preiskovalci sicer opozarjajo, da nimajo zagotovljenega ustreznega dostopa do kraja padca letala in da jih proruski separatisti pri delu ovirajo.

"Uporniki so raketni sistem dobili od Moskve"
Po besedah ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja je raketni sistem, ki je bil uporabljen za sestrelitev letala, proruskim separatistom izročila Moskva. Ob tem se je skliceval na precej natančne dokaze ZDA, ki po njegovem mnenju kažejo na vpletenost upornikov v sestrelitev letala.

Kot je za ameriško televizijo CNN dejal Kerry, je precej jasno, da gre za raketni sistem, ki so ga proruski separatisti dobili od Rusije. Dodal je, da je bil v četrtkovi tragediji uporabljen sofisticiran raketni sistem SA-11.

Ukrajina po njegovih informacijah tega sistema v času, ko se je zgodila nesreča letala, ni imela nameščenega nikjer v bližini. To očitno kaže na proruske separatiste, meni Kerry.

Kerry je tudi opozoril na natančne dokaze, ki jih imajo ZDA in ki po njegovem prepričanju kažejo na vpletenost proruskih separatistov v sestrelitev letala. ZDA vedo, od kod je izstrelek prišel in kdaj je bil izstreljen.

V pripravi resolucija VS-ja
Varnostni svet Združenih narodov medtem pripravlja resolucijo, ki bi obsodila "sestrelitev" malezijskega letala, zahtevala od oboroženih skupin, da omogočijo dostop do prizorišča nesreče, in pozvala države v regiji, naj sodelujejo z mednarodnimi preiskovalci.

Avstralija (v nesreči je umrlo 28 avstralskih državljanov) je pripravila osnutek in ga 15 članicam VS-ja predstavila v soboto. Diplomati naj bi o njem glasovali v ponedeljek.

Medtem ukrajinska vojska sporoča, da so na njene položaje ponoči dvakrat streljali iz Rusije. Ukrajinska vlada je na strani na Facebooku objavila, da so izstrelke iz smeri Rusije zaznali malo po polnoči in ob dveh ponoči.

Črni skrinjici v rokah upornikov
Črni skrinjici v rokah upornikov