Kako bodo prepoved izvajali v praksi, niso pojasnili. Foto: EPA
Kako bodo prepoved izvajali v praksi, niso pojasnili. Foto: EPA

"Stanovalci bližnjega azilnega doma ne bodo imeli vstopa v bazen, dokler ne dojamejo, da je takšno vedenje nesprejemljivo," so pojasnile mestne oblasti. Dodali so, da so se za tak ukrep odločili, ker so prejeli veliko pritožb ženskih plavalk in osebja zaradi neprimernega vedenja.

"Dobivali smo pritožbe, da mladi moški spolno nadlegujejo plavalke in jim namenjajo neprijetne opazke v bazenu, zato so nekatere obiskovalke nehale prihajati," je dejal vodja za družbene dejavnosti v Bornheimu Markus Schnapka. Dodal je, da na policiji sicer niso prejeli nobene kazenske ovadbe.

Bornheim leži okoli 20 kilometrov južno od Kölna, kjer se je na silvestrovo na tamkajšnjem trgu zgodilo več ropov in spolnih napadov na ženske. Zagrešili naj bi jih predvsem Arabci in Severnoafričani, kar je sprožilo veliko ogorčenje javnosti, mnogi pa so prav zaradi teh dogodkov na prebežnike začeli gledati drugače.

V mestu Rheinberg pa so zaradi varnostnih skrbi odpovedali februarski pustni karneval. Kot je za BBC pojasnil mestni vodja varnosti Jonny Strey, so takšno odločitev spodbudili dogodki v Kölnu.

Podpora Merklovi pada
V Nemčiji je samo v letu 2015 prošnjo za azil oddalo 1,1 milijona prebežnikov, v nemški družbi pa se zaradi velikega števila prebežnikov pojavljajo vse večje napetosti. V raziskavi televizije ZDF je tako 66 odstotkov od 1.203 vprašanih ocenilo, da Nemčija ne zmore več nadzirati vseh prihodov v državo - še decembra je bilo takšnih 46 odstotkov. Da kanclerka Angela Merkel dobro vodi begunsko politiko, pa meni le še 39 odstotkov anketiranih - decembra je bilo takšnih osem odstotkov več.