"Banke so bile rešene, mi pa prodani," so v Dublinu opozarjali protestniki. Fotografija je s podobnega protesta leta 2010. Foto: EPA

Proteste proti davku na vodo, ki so ga uvedli na začetku lanskega leta, je pripravila organizacija Right2Change, ki združuje več skupin, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom. Davek je namreč še povečal jezo prebivalcev Irske zaradi vse večje revščine, proračunskih rezov in višanja davkov, ki so sledili gospodarski krizi.

"Voda je temeljna pravica," so vzklikali protestniki. "Banke so bile rešene, mi pa prodani," je pisalo na transparentih. Organizatorji se zavzemajo za Irsko, "ki bo temeljila na enakosti, demokraciji in socialni pravičnosti, in ne samo na korupciji in pohlepu". Kot je dejal upokojenec iz Dublina: "Bojujemo se za konec varčevanja, ki je ohromila ljudi v tej državi. Voda je bila zgolj kaplja čez rob."

V petek bodo na Irskem, ki je imela v prvih devetih mesecih leta 2015 s sedmimi odstotki sicer najvišjo gospodarsko rast v območju z evrom, parlamentarne volitve. Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da bo vladajoča koalicija pod vodstvom Ende Kennyja iz desnosredinske stranke Fine Gael težko osvojila 80 sedežev v parlamentu, ki so potrebni za oblikovanje vlade.

Dve stranki na oblasti že 80 let
Na Irskem se na oblasti že od leta 1932 izmenjujeta desnosredinski stranki Fianna Fail in Fine Gael, a se njun vpliv zaradi novih strank in neodvisnih politikov zmanjšuje.

Na čelu Irske, ki ima 4,6 milijona prebivalcev, se od leta 1932 okrepila se je leva republikanska stranka Sinn Fein, ki nasprotuje varčevanju, njeni predstavniki pa so se udeležili tudi sobotnih protestov.