Študentje zahtevajo spremembo davčnega sistema, ki bi uvedel pravičnejše plačevanje šolnin. Foto: EPA
Študentje zahtevajo spremembo davčnega sistema, ki bi uvedel pravičnejše plačevanje šolnin. Foto: EPA
Santiago
Množice študentov so preplavile Santiago. Foto: EPA

Po besedah organizatorjev se je po vsej državi zbralo najmanj 250.000 protestnikov, od tega v prestolnici Santiago kar 150.000, čeprav policija trdi, da je bila številka za polovico manjša.

Da bi policija razgnala nezadovoljne študente, je uporabila solzivec in vodne topove. Ranjenih je bilo osem policistov in prijetih 109 izgrednikov, poroča BBC.

Izobraževalni sistem v Čilu velja za enega najboljših v Latinski Ameriki, a po mnenju študentov je izjemno nepravičen.

Šolanje veliko breme za družine
Tako imajo posamezniki iz dobro situiranih družin dostop do najboljših in hkrati dragih univerz, medtem ko se morajo revni študentje zadovoljiti z podhranjenimi državnimi izobraževalnimi ustanovami.

Glede na raziskavo Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) družine v Skandinaviji za izobraževanje svojih otrok plačajo pet odstotkov stroškov, v ZDA več kot 40 odstotkov, medtem ko je v Čilu ta delež kar več kot 75 odstotkov.

Študentski protestniki od vlade zahtevajo, da spremeni sistem, tako da bi morali bogati plačevati večji delež za izobraževanje.

Zahtevajo tudi, da vlada znova vzpostavi nadzor nad večinoma privatiziranimi javnimi univerzami in tako poskrbi za kakovost. Prepričani so, da bodo spremembe prišle šele, ko bo zasebni sektor reguliran in izobraževanje ne bo več profitna dejavnost.

Kampanja čilskih študentov poteka že dve leti, a tokrat so prvič protesti potekali po vsej državi. Reforma izobraževalnega sistema bo tudi ena glavnih tem v kampanji pred novembrskimi predsedniškimi volitvami.

Kljub nekaterim poskusom sprememb v preteklih letih študentje očitajo, da je sistem še vedno pomanjkljiv s slabimi javnimi šolami, dragimi zasebnimi univerzami, nepripravljenimi učitelji in študentskimi posojili, ki si jih ne morejo privoščiti.