V Prištini je prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so policiste obmetavali z barvo in želeli vstopiti v stavbo parlamenta. Foto: Reuters
V Prištini je prišlo do spopadov med policijo in protestniki, ki so policiste obmetavali z barvo in želeli vstopiti v stavbo parlamenta. Foto: Reuters

Albansko nacionalistično gibanja Samoopredelitev je pred parlament privabilo okoli tisoč ljudi, med protestiranjem pa je prišlo tudi do spopadov s policijo. Policisti so uporabili solzivec in aretirali okoli 15 ljudi. Samoopredelitev zavrača kakršen koli dialog s Srbijo in si prizadeva za združitev Kosova z Albanijo.

Visoka politična podpora dogovoru
Kot je sporočila kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Citaku, je parlament dogovor ratificiral s potrebno dvotretjinsko večino. Za naj bi po navedbah kosovskih medijev glasovalo 84 poslancev, le trije pa so bili proti.

Premierja Srbije in Kosova Ivica Dačić in Hashim Thaci sta sporazum o normalizaciji odnosov, ki določa stopnjo avtonomije srbskih občin na severu Kosova, parafirala 19. aprila v Bruslju. Potrdili sta ga tudi že obe vladi, zdaj pa sta morala dogovor potrditi še oba državna parlamenta.

Pretep s policijo, napad na poslanko
Protestniki so želeli prepričati poslance, naj dogovora, ki je nastal pod pokroviteljstvom Evropske unije, ne potrdijo. Podporniki Samoopredelitve, ki ima v parlamentu 12 poslancev, ki so bojkotirali glasovanje, so poskušali celo blokirati vse vhode v stavbo parlamenta, a jim to ni uspelo. Poleg tega so napadli poslance Samostojne liberalne stranke (SLS), pri čemer je ena od poslank utrpela lažje poškodbe.