Protestniki po novem policijskem streljanju zahtevajo objavo posnetkov, ki prikazuje dogodek, a policija posnetkov ne želi objaviti. Foto: Reuters
Protestniki po novem policijskem streljanju zahtevajo objavo posnetkov, ki prikazuje dogodek, a policija posnetkov ne želi objaviti. Foto: Reuters
Narodna garda
Oblasti so uvedle policijsko uro in nad protestnike poslale tudi narodno gardo. Foto: Reuters
Charlotte
Na stotine protestnikov vztraja na ulicah in zahteva odgovornost policije. Foto: Reuters
Streljanje v Tulsi
Policistka je neoboroženega temnopoltega 40-letnika ustrelila in ubila, kasneje pa je dejala, da je bila prestrašena. Zdaj je obtožena uboja prve stopnje. Foto: Reuters
V Charlottu tretjo noč protesti

Na stotine protestnikov proti rasizmu in policijskemu nasilju je nasprotovalo prepovedi zborovanja. Policija pa je proti protestnikom, ki so zaprli glavno avtocesto, uporabila tudi solzivec in gumijaste naboje, sicer pa je protest minil mirno.

Protestniki zahtevajo, naj policija objavi posnetke policijskega streljanja, v katerem je bil ubit 43-letni Keith Lamont Scott. Policisti so sicer iskali drugo osebo, a naleteli na Scotta, za katerega policija trdi, da je bil oborožen in da je predstavljal nevarnost za policiste, zato so ga ubili. Očividci nasprotno trdijo, da je Scott v avtu bral knjigo med čakanjem na sina.

Policija ne želi objaviti posnetka
Načelnik mestne policije Kerr Putney je v četrtek zavrnil objavo videoposnetkov, ker naj bi to spodkopalo preiskavo. Kot je dejal, posnetek potrjuje navedbe policije, ne prikazuje pa jasno, ali je Scott uperil (domnevno) pištolo proti policistom. Policija je sicer posnetke pokazala le družinskim članom ubitega, ki so povedali, da se ne vidi, kaj natančno je imel Scott v roki.

Policist, ki je ustrelil in ubil Scotta, sicer tudi sam Afroameričan, je bil v civilni obleki, tako da na sebi ni imel kamere, a so dogodek posneli drugi prisotni policisti, pa tudi kamere na patruljnih vozilih. Policija je že prej sporočila, da na prizorišču niso našli nobene knjige.

Kljub predhodnemu zanikanju so oblasti v Charlottu uvedle policijsko uro, s katero želijo preprečiti novo noč nasilnih protestov. Drugo noč protestov je bil s strelnim orožjem ranjen moški, ki je v četrtek umrl. Policija je sicer sporočila, da je šlo za spor med dvema civilistoma, a je načelnik Putney nato sporočil, da preverjajo tudi domneve, da je moškega ustrelil policist.

Zaradi uboja v Tulsi obtožena policistka
Pred smrtonosnim streljanjem v Charlottu je temnopoltega moškega policija ubila tudi v Tulsi v Oklahomi. Tam je 40-letnega Terencea Crutcherja v hrbet ustrelila bela policistka Betty Shelby, ki so jo v četrtek obtožili uboja prve stopnje. Grozi ji kazen od štirih let zapora pa vse do dosmrtnega zapora.

Policistka Shelby je šla prejšnji petek posredovat po klicu zaradi nasilja v družini. Na poti je sredi ulice naletela na vozilo in Crutcherja. Hotela ga je aretirati, vendar naj je ne bi ubogal. Sama svoje kamere v vozilu ni vklopila, razplet pa je posnela kamera v drugem policijskem vozilu, ki je prispelo na prizorišče.

Na posnetku, ki so ga v Tulsi v nasprotju s Charlottom objavili, v mestu pa nato ni bilo nasilnih protestov, je videti Crutcherja, kako se oddaljuje od policistke z dvignjenimi rokami in gre proti svojemu avtomobilu. Okrog njega so se začeli zgrinjati tudi drugi policisti in ko je dal roke na vozilo, ga je policistka Shelby ubila. V Crutcherja je poleg tega streljal še en policist, in sicer s paralizatorjem.

Ni bilo orožja
Policistka je pozneje trdila, da se je bala za svoje življenje, ker je ni ubogal in je hodil proti avtomobilu, pri čemer ni vedela, ali gre po pištolo. Njen odvetnik je še dejal, da je menila, da je Crutcher pod vplivom sintetičnega mamila. Videoposnetek sicer prikazuje, da je bilo okno vozilo, pred katerim je stal Crutcher, zaprto, zato iz njega ni mogel vzeti orožja. Policija je pozneje sicer sporočila, da niso našli nikakršnega orožja, ne v vozilu ne na ubitem Crutcherju, poroča BBC.

Je pa policija sporočila, da je bil Crutcher v preteklosti kaznovan zaradi mamil, ki so jih tudi tokrat našli v vozilu. A policistka ob incidentu ni vedela, ali je osumljenec nevaren ali ne, kar je tožilstvo upoštevalo pri odločitvi za obtožnico. Na posnetku se tudi jasno vidi, da Crutcher v tistem trenutku ni predstavljal nevarnosti za nikogar. Roke je imel v zraku, okrog njega pa so bili tudi drugi policisti.

Pred sodiščem v Tulsi se je v četrtek zbralo nekaj protestnikov, ki niso bili zadovoljni z obtožnico. Zahtevajo namreč obtožbo za naklepni umor.

V Charlottu tretjo noč protesti