Svet

Poudarki

  • Protestniki vztrajajo tretjo nedeljo zapored
Povod za proteste je bila Janukovičeva odločitev, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU-jem. Foto: EPA
Razbijanje Leninovega kipa. Foto: Reuters
Kijev
Ukradli ste nam evropske sanje, protestniki sporočajo oblastem. Foto: EPA
Kijev
Protestniki so se zbrali kljub nizkim temperaturam. Foto: EPA
VIDEO
600.000 protestnikov v Kijevu

Dodaj v

Protestniki v Kijevu zrušili Leninov kip, zahtevajo obrat k Evropi

Protestniki Janukoviču postavili tri zahteve
8. december 2013 ob 14:22,
zadnji poseg: 8. december 2013 ob 18:44
Kijev - MMC RTV SLO, STA, Reuters

V središču Kijeva se je po navedbah opozicije zbralo 600.000 protestnikov, ki od oblasti zahtevajo, naj ne popusti pritiskom Rusije in naj se raje obrne proti Evropi.

Protestniki kljub mrazu in snegu že tretjo nedeljo zapored še vedno izražajo nasprotovanje predsedniku države Viktorju Janukoviču, ker je ta zavrnil podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo, dodatno pa jih je razbesnelo njegovo petkovo srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta se dogovarjala o novem strateškem partnerstvu med državama.

Kolone protestnikov so obkolile vladna poslopja, ki jih varujejo policisti in pripadniki posebnih enot, na trgu Neodvisnosti v središču mesta govorci pozivajo h krepitvi odnosov z Evropsko unijo in Janukoviča opozarjajo naj s Putinom ne skuša podpisati sporazuma o vstopu države v carinsko unijo z Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom, poroča RTV-jeva dopisnica Vlasta Jeseničnik.

Po petkovem srečanju Janukoviča in Putina v Sočiju so namreč zakrožile vesti, da se je ukrajinski predsednik z ruskim kolegom v zameno za cenejši ruski plin in ruska posojila, ki jih potrebuje zadolžena Ukrajina, že dogovoril o vstopu v carinsko unijo.

Protestniki so v središču prestolnice prevrnili kip nekdanjega sovjetskega voditelja Vladimirja Iljiča Lenina, ob tem pa so po navedbah policije vihteli zastavo nacionalistične stranke Svoboda.

V Kijevu se je zbralo tudi nekaj sto privržencev predsednika Janukoviča. Izgubljeni v množici modrorumenih ukrajinskih zastav in zastav opozicijskih strank so poudarjali, da je treba politično krizo končati.

"Ultimat ljudstva"
Opozicijski privrženci zavračajo pogovore z Janukovičem, dokler ta ne razpusti vlade in izpusti priprtih protestnikov ter dokler ne kaznuje policistov, ki so pred tednom dni nasilno zatrli proteste v središču ukrajinske prestolnice.

"To je ultimat ukrajinskega ljudstva in ne zgolj opozicije," je poudaril opozicijski voditelj Arsenij Jacenjuk.

Organizatorji protestov upajo, da se bo na kijevskih ulicah zbralo milijon protestnikov, potem ko jih je prejšnjo nedeljo na protestni shod prišlo okoli 350.000, kar je bil najštevilčnejši protest po oranžni revoluciji leta 2004.

"Nova Sovjetska zveza pomeni razpad Ukrajine"
Moskva si prizadeva, da bi se Ukrajina pridružila carinski uniji, v kateri sta poleg Rusije še Belorusija in Kazahstan. Protestniki v tem vidijo načrt Putina za oživitev nekdanje Sovjetske zveze.

"Vsak podpis sporazuma za ustanovitev nove Sovjetske zveze pomeni razpad države," je povedal Jacenjuk, ki v parlamentu vodi poslansko skupino stranke nekdanje premierke Julije Timošenko, potem ko so jo zaradi obtožb o korupciji obsodili na sedemletno zaporno kazen.

"Naš protest je miroljuben, a na vlado bomo pritiskali, da uresniči naše zahteve," je dejal eden izmed treh glavnih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko.

Šotori na Trgu neodvisnosti
Protesti potekajo že tretji teden in na glavnem prizorišču na Trgu neodvisnosti so protestniki postavili šotore, na katerih so obešene zastave Ukrajine in Evropske unije.

Napetosti bodo po mnenju opazovalcev samo še bolj negativno vplivale na že tako slabe gospodarske razmere in povzročile padec ukrajinske valute grivna.

Zaradi strahu pred naraščanjem nestabilnosti se je namreč močno povečalo povpraševanje po tujih valutah, medtem ko so se denarne rezerve državne banke konec novembra v primerjavi z oktobrom znižale za devet odstotkov.

Preiskujejo opozicijske politike
Ukrajinske varnostne oblasti so medtem odprle preiskavo zoper posamezne politike, ker naj bi nezakonito poskušali prevzeti oblast. Imen osumljenih niso razkrili, šlo pa naj bi za pripadnike opozicije, ki že dalj časa pozivajo k odstopu predsednika Janukoviča ter k blokadi vladnih stavb.

Začela se je preiskava "nezakonitih dejavnosti določenih politikov s ciljem prevzema oblasti", je dejala tiskovna predstavnica ukrajinske varnostne službe Lada Safonova. Kot je še pojasnila, so preiskavo sprožili v skladu s kazenskim zakonikom, ki za dejanja nasilnega spreminjanja ali strmoglavljenja ustavnega reda predvideva do deset let zaporne kazni.

EU poziva k dialogu
Na nadaljevanje protestov v Ukrajini se je odzval predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ki je Janukoviča pozval k dialogu z opozicijo. V telefonskem pogovoru je Barroso poudaril, da je treba napetosti v tej nekdanji komunistični državi razrešiti po politični poti.

Evropska komisija je sicer oznanila, da bo visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton v kratkem odpotovala v Kijev, kjer želi pomagati pri iskanju poti iz politične krize.

G. V., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
generusus
# 08.12.2013 ob 14:41
"Dajte mir zahodni falseflagovci! Ukrajina je bila vedno ruska zemlja in naroda sta ista.
Če zahod hoče novo Sirijo na meji z Rusijo, je to konec evrope in anglosaksonskih zarot za vedno."


Naivnost nekaterih je res brezmejna. Prepričanje, da so eni samo dobri, drugi pa samo zli, ne vzdrži nobene resne obravnave.
Korošec
# 08.12.2013 ob 14:42
"Ukradli ste nam evropske sanje"

A mislijo tiste, ko je narod cel anemičen med tem ko jim elite veselo ropajo banke, firme in naravne vire.
zeitgeist
# 08.12.2013 ob 19:26
V zadnjih dneh so tudi slovenske medije preplavile novice o množičnih protestih v Ukrajini, policijskem nasilju, buldožerjih in protestnikih, ki kljub mrazu na ulicah vztrajajo že osmi dan. Povod za proteste je bila odločitev predsednika Janukoviča, da ne podpiše trgovinskega sporazuma z EU. V medijih sicer izvemo, da je Ukrajina prizorišče boja med Evropo in Rusijo. Ne izvemo pa, kdo se bojuje, za čigave interese in kdo je žrtev tega boja.

Ukrajina, ki je bila v okviru Sovjetske zveze takoj za Rusijo gospodarsko najmočnejša republika z visokim življenskim standardom, bogata s surovinami, z močnim kmetijstvom in težko industrijo, ladjedelništvom in ladjarstvom, je z odcepitvijo od Rusije in restavracijo kapitalizma v začetku devetdesetih doživela večkratni šok. Na eni strani je gospodarstvo prizadela izguba velikega dela ruskega trga za izvozno usmerjeno industrijo in kmetijstvo, na drugi strani pa, zaradi liberalizacije trgov, dvig cen domačih surovin in proizvodov, kot tudi uvoženih energentov na svetovno raven, kar je še dodatno obremenilo že tako oslabljeno gospodarstvo. Prve žrtve tega procesa so bila podjetja, ki so proizvajala nizkotehnološke izdelke in kmetijstvo, med drugimi pa tudi Črnomorska ladjarska družba, ki je imela še v osemdesetih letih v lasti največjo floto tovornih ladij na svetu. Vlada je sredi devetdesetih padec kupne moči prebivalstva in težave podjetij skušala reševati z ugodnimi krediti za zagon gospodarstva, tiskanjem denarja in zadolževanjem, kar je poleg dviga cen privedlo do hiperinflacije.

Zlom gospodarstva je Ukrajina pod predsednikom Leonidom Kučmo po nasvetu MDS poskušala rešiti s preverjenimi neoliberalnimi metodami: še več liberalizacije, krčenje javnega sektorja na področjih zdravstva, sociale in šolstva, nižanje davkov, nadaljnja privatizacija državnih podjetij in deregulacija trgov. Rezultat konec devetdesetih, ko je vlada vsaj delno prenehala izvajati neoliberalne ukrepe, je bil porazen. Bruto domači proizvod je padel na manj kot polovico tistega iz začetka devetdesetih, življenski standard je padel za 80 %, polovica prebivalstva je živela pod pragom revščine, smrtnost pa je skokovito narasla zaradi slabe prehrane, alkoholizma in uničenega zdravstva. Obenem je narasla korupcija na vseh nivojih družbenega in gospodarskega življenja, domači kapitalistični razred, ki se je porajal iz vrst kriminalcev, birokracije in bivših direktorjev, pa je v navezavi s centri politične moči na bolj ali manj legalne načine prevzemal in izčrpaval vse še ohranjene sektorje gospodarstva za lastno korist.

Po letu 2000 je Ukrajina sicer dosegala gospodarsko rast, ki pa so jo, podobno kot drugod, napajali predvsem ugodni krediti in nepremičninski baloni. Življenski standard večine prebivalstva se zaradi te rasti ni dosti izboljšal, gospodarstvo pa ni nikoli niti približno doseglo ravni izpred leta 1991. Zlom finančnih in nepremičninskih trgov leta 2008, je Ukrajino še posebej prizadel prav zaradi te fiktivne rasti, BDP je leta 2009 padel kar za 15 %. Zaradi upada povpraševanja na svetovnih trgih je bila močno prizadeta železarska industrija, ki predstavlja več kot tretjino izvoza, celoten ukrajinski izvoz se je iz leta 2008 do leta 2009 zmanjšal za več kot 90 %, danes je na ravni petine tistega iz leta 2008, država pa je na robu bankrota.

Politične opcije, ki jih imajo na voljo prebivalci Ukrajine so precej ozke. Oranžna revolucija leta 2004 je sicer prinesla menjavo oblasti z Juščenkom in Timošenkovo, vendar so se od takrat vrstili odstopi in politična nestabilnost, predvsem zaradi stalnih medsebojnih obtožb o korupciji in povezavavah z notranjimi in zunanjimi kapitalističnimi oligarhi in interesnimi skupinami, v katere so vpletene bolj ali manj vse politične stranke. Trenutni predsednik Janukovič je na oblast prišel s predsedniškimi volitvami leta 2010. Na parlamentarnih volitvah leta 2012 pa so praktično vse stranke, tako vladne, kot opozicijske, v klasični neoliberalni maniri, kot poglavitni ukrep za zagon gospodarstva, predvidevale dodatno nižanje davkov, čeprav ima Ukrajina že zdaj nižje davke kot države EU. Poleg teh, je precejšen delež glasov dobila skrajna desničarska stranka Svoboda. Ukrajinski nacionalizem je še posebej močan na revnejšem zahodu države in je uperjen predvsem proti Rusom, ki živijo v industrijsko močnejših in relativno bogatejših območjih na jugu in vzhodu države, pa tudi ostalim manjšinam živečim v Ukrajini.

Trenutno spektakularno in medijsko odmevno dogajanje na ukrajinskih ulicah, s policijskim nasiljem na eni in protestniki z buldožerji na drugi strani, samo prikriva manj spektakularno, a veliko hujše, sistemsko nasilje zadnjih dvajsetih let. Protesti so predvsem izraz naivne vere dela prebivalstva, da bi sporazum z Evropo prinesel izhod iz dvajsetletne kapitalistične agonije. Vendar trgovinski sporazum z EU za ukrajinsko prebivalstvo ne bi pomenil bistvenega izboljšanja, najverjetneje pa celo poslabšanje življenskih razmer. Ne gre namreč za nikakršna pogajanja o približevanju ali celo vstopu v EU. V sporazumu niso predvidene nobene spremembe glede pretoka prebivalstva, ukrajinski državljani bi za vstop v EU še vedno potrebovali vizo, zdaj in v prihodnosti. Sporazum predvideva samo vzpostavitev skupnega trgovinskega območja z ukinitvijo carin, liberalizacijo pretoka kapitala in investicij. Glede na trenutno stanje ukrajinske trgovinske bilance z EU in izkušnje ostalih perifernih držav, ki so odprle svoje trge EU, je jasno, da bi sprostitev omejitev prinesla ogromne koristi predvsem evropskemu kapitalu, ki bi dobil dostop do ukrajinskega trga in možnosti novih, donosnih investicij, predvsem v energetski sektor. Usoda Ukrajine bi bila tako še slabša od ostalih perifernih članic EU. Popolno odprtje trga evropskemu kapitalu bi pomenilo uničenje še preostanka domače proizvodnje, brez možnosti migracij in zaposlitve prebivalstva v državah evropskega centra, ki jo, vsaj formalno, imajo članice Schengenskega območja. Na drugi strani bi bila Ukrajina izključena iz trgovinskega območja z Rusijo, kar bi bil še dodaten udarec industriji, ki je tako glede uvoza energentov, kot glede izvoza surovin in izdelkov močno navezana na ruski trg. S sprejetjem sporazuma, bi Ukrajina za EU postala predvsem vir nizkocenovnih surovin in energentov na eni strani in velik izvozni trg na drugi.

Ukrajinsko prebivalstvo je žrtev frakcijskih bojev znotraj domačega vladajočega razreda in interesov mednarodnega kapitala. Za večino ljudi je povsem vseeno ali zmagujejo oligarhične elite, ki so bolj povezane z ruskim kapitalom, ali tiste, ki so bliže evropskemu kapitalu. Prav tako je vseeno, ali so protesti spontani, ali so delo zunanjih igralcev, kot je izjavil ruski predsednik Putin. Politična opozicija vidi v sklenitvi sporazuma predvsem priložnost za okrepitev lastne politične in gospodarske moči, ki se populistično maskira kot osvoboditev izpod ruske nadvlade, boj proti korupciji in približevanje Evropi, medtem ko vladajoča Janukovičeva stranka, ki ima močno zaledje v lastnikih obratov na industrijskem jugu in vzhodu, noče pretrgati donosnih povezav z Rusijo. Položaj ljudi je po dvajsetih letih pajdaškega neoliberalizma katastrofalen. Boj za boljše življenje se zato ljudem v brezizhodnih razmerah kaže kot boj proti posameznim skorumpiranim predstavnikom kapitala in boj za domnevno demokratične evropske vrednote proti avtokratski Rusiji, skrajnejšim skupinam pa kot boj etničnih Ukrajincev proti ruski in ostalim manjšinam, ki domnevno slabšajo položaj prebivalstva. Na žalost pa so vse te možnosti za ukrajinsko prebivalstvo slabe, notranje delitve situacijo še poslabšujejo, vse skupaj pa le zastira splošen avtokratski in koruptiven značaj vladavine kapitala, ki je neodvisen od vsakokratnih nosilcev politične in gospodarske moči. Ukrajina je samo eden izmed najbolj očitnih primerov protislovij svetovnega kapitalističnega sistema, ki v vsej svoji brutalnosti izbruhnejo ravno v perifernih državah. Teh protislovij pa ni možno reševati znotraj kapitalizma samega. Dokler bo Ukrajina ostajala žrtev teh ali onih, notranjih ali zunanjih kapitalskih interesov, bodo imeli njeni prebivalci še naprej raven življenskega standarda primerljivo s tisto iz držav podsaharske Afrike in ostalih držav perifernega kapitalizma, brez kakršnekoli perspektive za boljšo prihodnost. Politični in gospodarski predstavniki kapitala pač sklepajo domača in mednarodna zavezništva glede na trenutno donosnost teh zavezništev in bijejo medsebojne boje za deleže profitov, brez obzira na potrebe prebivalcev. Za prebivalce same pa je možno eno samo zavezništvo: zavezništvo vseh delovnih ljudi v boju proti diktaturi kapitala!
http://www.demokraticni-socializem.si/ukrajina-20-let-kapitalisticne-agonije/
MucaMaca
# 08.12.2013 ob 15:53
A je tukaj mogoče zbor boljševikov? Če še niste opazili mi smo del zahoda in vsem, ki tako obožujete Россия-Матушка, predlagam, da se tja preselite in jo okusite iz prve roke. Sama sem v St. Petersburgu preživela dobro leto dni in od takrat naprej sem za vse večne čase ozdravljena ruske fame. Medčloveški odnosi so tam popolnoma na psu, hladna, vzvišena (sicer ne vem zaradi česa) in globoko razslojena družba, za povrhu pa še rasistična in nacistična do kavkaških in azijskih priseljencev. Ne vem kaj je tu za občudovat, mogoče pa nekateri Slovenci še vedno hrepenijo po trdi roki diktatorja, ki bi ga lahko (prikrito) krivili za lastno nesposobnost?
kyllingen
# 08.12.2013 ob 14:32
Vse lepo in prav, dokler se tuje države ne vmešujejo v notranje zadeve... kot npr. nemčija v zadnjih tednih z udeležbo zunanje ministra protestov, denarno podporo za stranko Udar ipd...
SI predstavljate da bi npr. ruski zunanji minister (Lavrov) prišel na proteste pri projektu Stuttgart 21 in se držal kot da je to čist normalno, obisk prijateljev,... ?!?!...
pustite jih da se sami odločijo kako naprej, će ste že tai zagovorniki "demokracije" in "svobode"...
da funk
# 08.12.2013 ob 14:45
Vse lepo in prav, dokler se tuje države ne vmešujejo v notranje zadeve...

dajte eni že preživet zapise iz raznoraznih Mladin o vanjskom neprijatelju koji stalno vreba. Posebej pa ne citirat zapise raznoraznih Putinov in Lavrovov - ker so ravno oni tisti, ki se mešajo najdlje in najintenzivneje.

Normalno, da ima EU interese v Ukrajini in to precejšnje. A to ne pomeni, da jih Rusija nima. Ker jih ima še več.

EU je po statistikah BDP-ja, blaginje, socialnih pravic, politične svobode in pravosodja daleč pred Rusijo.
In to Ukrajinci hočejo. S tem dokazujejo, da so Evropejci. Dolga bo še pot za njih, a vseeno -
srečno Ua!
heureka
# 08.12.2013 ob 16:24
@Kosana
Zgodovina nas uči, da Ukrajina nima nič skupnega z Rusijo

Prva ruska drzava je nastala v11 stoletju in njena prestolnica je bil Kiev.
Aonar123
# 08.12.2013 ob 15:25
prejšni teden so zrušili kip Lenina... enako bo s Kidričem v Ljubljani...
canis-lupus
# 08.12.2013 ob 14:52
MMC lahko bi povedal da se je večina protestnikov pripeljala iz zahoda Ukrajine in da so na osrednjem trgu izobesili velik plakat z sliko julije Timošenko (kot da bi pri nas slavili Zidarja, kordeža, Tovšakovo itd.) LOL narobe svet..btw. dva velika liderja opozicije bivši boksar Kličko in fuzbaler Andrej Ševčenko LOL...za nemškega zunanjega ministra pa brez besed, očitno je vsem da befeli prihajajo direkt iz Bruslja, čakam samo še kdo bo danes vodil "udarne oddelke" "udarnike" ki bodo spet izvajali nasilje nad policisti in drugače mislečimi ..video o njihovi organiziranosti priložen spodaj

http://www.youtube.com/watch?v=ORHIDKw0Q
Yg&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com
%2Fwatch%3Fv%3DORHIDKw0QYg&has_verif
ied=1
kyllingen
# 08.12.2013 ob 18:26
upam da tokrat banditka Timoščenko ne pride nazaj na oblast... ženska ki je z državnim podjetjem postala ena izmed najbogatejših ukrajink... seveda vse legalno...
B in .
# 08.12.2013 ob 21:07
So rekli Ukrajinci, da bi radi bili druga Slovenija. :-P
Fernspaher
# 08.12.2013 ob 16:18
MucaMaca:
ne spet prosim o raznih rdečkotih in domobrančkih! trenutna Rusija nima niti malo veze s komunizmom. Gre se za to kje je meja med resnico in lažjo oz.slaba propaganda. Veliko dejstvo je da Ukrajini z vstopom v EU grozi finančni in gospodarski propad, med tem ko ji realno Evroazijska unija ponuja veliko, veliko več...še enkrat treba je pogledati dejstva, in kaj je najboljše za narod...Ukrajinci še sami ne vedo za kaj so na ulicah, ker jim EU propaganda nenehno nabija kako se v evropi cedita med in mleko...še enkrat dejstva so važna, v Evropi uspeva samo Nemčija.zakaj? to je pa že druga bolj temačna zgodba...in btw. dvomim da si kdaj živela v Rusiji, ker Moskva ni in nemore bit tista prava Rusija. Ti govoriš o St petersburgu kjer pa sploh nimajo nekih problemov s tujci? btw. zelo zelo lepo mesto...tudi sam sem preživel poletje v mrzlem Irkutsku. pač Rusi so poseben narod in se ne smejijo z odprtimi usti ker to pri njih velja za "konjski nasmeh" Rusi se smejijo samo z znanci zato so trgovke v trgovini etc. tako resne do tujcev in se smejijo samo poznanim..pač Rusija je drug svet in prav je tako, zakaj bi se moral cel svet ravnati tako kot to počno v Washingtonu, Londonu, Berlinu, Parizu?? priporočam da si pogledaš kaj pomeni etnocentrizem
Fernspaher
# 08.12.2013 ob 14:59
Voham vzorce OTPORa ;)
grafit
# 08.12.2013 ob 20:10
Boljševiško revolucijo v Rusiji z pomorom njihove carske družine Romanov so izpeljali židje.

- Boljševistično revolucijo v Rusiji v glavnem financiral ameriški bankir židovskega porekla Jacob Schiff (Kuhn, Loeb & Co)
- Boljševistična oblast v Rusiji v letih 1917 in 1918 je bila sestavljena iz 556 pomembnih položajev od katerih so 457 zasedali židje. Rusov je bilo na primer samo 17.
- Stalin tudi bil v resnici četrtina žid? V gruzinskem jeziku »Djuga« pomeni žid, »shvili« pa sin (son of). Ste vedeli, da je Stalin v svojem življenju imel 3 žene in vse so bile židinje (Ekaterina Svanidze, Kadya Allevijah, Rosa Kaganovich). Tudi Stalinova hči je imela 4 može od katerih so trije bili židi.
- Lenin je bil četrtino Žida in njegova žena je bila židinja (Nadezhda Krupskaya.
- Leon Trotsky bil žid? Njegovo pravo ime je David Bronstein.
- Lazar Moiseyevich Kaganovich, ki je izvrševal Stalinove ukaze o pobitju miljonov ljudi in rušenju tisočev krščanskih cerkva je bil žid?
- Karl Marx bil žid? Njegov dedek je bil rabin Mordeccai.
Korošec
# 08.12.2013 ob 19:13
@Danger_Mouse

Nimam navdušenja nad nobenim imperijem, so pa vse velike imperije pobrala notranja korupcija in razprtije ne vem zakaj bi moral izpostavljat glih bizantince, tudi ostali so šli po tej poti...

Pojasni, zakaj se to silno ropanje, dokapitalizacije in goljufije niso prej dogajale v takem obsegu? Pa so imele iste politične elite oblast še bolj trdo v svojih rokah. Zakaj šele takrat, ko smo vstopili v evropsko unijo in evro območje? Kaj se je spremenilo? Vsekakor pa ne dajem čisto evropi krivdo, neki pa mora bit na tem vsem sistemu, da je našim elitam toliko razvezalo roke.
veza
# 08.12.2013 ob 19:05
Ukrajina

bo šla na pol, samo naj se kulturno zmenijo, če so na vzhodu za Rusijo, so na zahodu za Evropo, ni druge rešitve...
heureka
# 08.12.2013 ob 16:34
@Dr, Jones
Ukrajina je bila urejena evropska država, ko Rusi še vedeli niso za sebe.

Kje si ti pa to pobral,gotovo ne pri citanju ruske zgodovine. To je zabloda,in utvara. Ukrajina ni bila zgodovinsko NIKOLI suverene drzava, Pod kievskimi knezi v 11 stoletju je bila to prva ruska drzava.
prešern
# 08.12.2013 ob 15:19
Na zahodu nic novega, na vzhodu vse po starem
da funk
# 08.12.2013 ob 22:32
Vprašaj Islandce zakaj so se uprli EU in izstopili

Polahko.

Napiši kdaj je vstopila Islandija v EU, potem pa otresaj teorije zarote zlobnih zahodnih kapitalistov.

nikoli ni bila član EU.
grafit
# 08.12.2013 ob 19:58
Ne vem zakaj mi je admin odstranil komentar, ko sem se vprašal kaj poreko židje ob tem, da so se nasilneži znesli nad Leninovim kipom. Kajti Lenin je bil četrtino Žida in njegova žena je bila židinja (Nadezhda Krupskaya.
Njegovo pravo ime je bilo Vladimir Ulyanov.
grafit
# 08.12.2013 ob 19:02
Že od leta 2007 je večini postalo jasno , da Washington hujska k vojnim konfliktom po vsem planetu ne samo tam kjer je nafta, bogate rudnine, ugodna stratežka lega pač pa je v njihovih vojaških planih jasno zapisano, da s preventivno vojno, tudi nuklearno uničiti vsakogar, ki bi ogrožal ameriško vlogo nespornega gospodarja planeta in se polastiti njihovih gospodarstev. V dobršni meri je USA vladnim zločincem oziroma tistim, ki z njimi upravljajo /sionisti/ to tudi uspelo. EU, Japonska, zalivske absolutistične monarhije.... so njih vazali in marionete. Tudi porivanje čim več držav v teroristično zvezo Nato je v tem kontekstu. Le redke države se jim lahko še uprejo. Širjenje njihovih oporišč - cca 900 - po celem planetu in gradnja novih in novih je dokaz za to.
V največjo pomoč pri razbijanju odpora v teh državah so USA vladne in nevladne organizacije z finančno pomočjo multinacionalk in privatnih mogotcev iz ozadja. Samo nekatere, ki so sodelovale pri vseh barvnih revolucujah v Jugoslaviji, Iranu, Ukrajini, Tibetu, Mjanmaru, na BV in S. Afriki, ki opravljajo delo CIA in se prikazujejo kot borke za človekove pravice. Samo nekatere: NED, USAID, Open Society Foundation multimiljarderja Georga Sorosa, Freedom House, ki so jo za potrebe Natove propagande ustanovili že v štiridesetih letih prejšnjega stoletja in še nekaterimi specializiranimi za Kitajsko/Tibet..... Človek, ki ga je Washington podprl v prejšnji barvni revoluciji s ciljem spremembe režima in nastavitvijo zahodnih marionet je bil Viktor Juščenko nekdanji guverner ukrajinske centralne banke. Ste vedeli, da je Juščenkova žena Katarina ameriška državljanka, rojena v Chicagu in je sodelovala v Reganovi vladi, nato pa še v vladi Busha starejšega? Podoben podtaknjenec ZDA je bil na Poljskem Radek Sikorsky od leta 1984 tudi britanski državljan, ki je postal poljski obrambni minister in najbolj zaslužen za namestitev spornih ameriških raket pri bodočem napadu zahoda na Rusijo.
Žal bodo, zahodni satanisti naredili še eno klavnico tako kot v Libiji, Siriji in na desetine drugih.
Naj se jim povrne po njihovih dejanjih.
Fernspaher
# 08.12.2013 ob 17:35
Na govorniški oder v Kijevu je stopil Mikhail Saakashvili

The former president of Georgia, Mikhail Saakashvili, has appeared before the pro-EU protesters on Independence Square in Kiev and addressing the crowd in the Ukrainian language, RT’s Irina Galushko reports.
......ok to je pa že malo smešno, res spontane demonstracije :)
nagual
# 08.12.2013 ob 17:03
Svetovalec nemške vlade Kristod Hersel je izjavil naslednje:
Zahodne države z uporabo tajnih služb, nameravajo zamenjati oblast v Ukrajini.
EU in NATO ni mar korist Ukrajincev. EU želi moč, oblast, naravne vire in minerale.
generusus
# 08.12.2013 ob 23:36
"Boljševiško revolucijo v Rusiji z pomorom njihove carske družine Romanov so izpeljali židje.

- Boljševistično revolucijo v Rusiji v glavnem financiral ameriški bankir židovskega porekla Jacob Schiff (Kuhn, Loeb & Co)
- Boljševistična oblast v Rusiji v letih 1917 in 1918 je bila sestavljena iz 556 pomembnih položajev od katerih so 457 zasedali židje. Rusov je bilo na primer samo 17.
- Stalin tudi bil v resnici četrtina žid? V gruzinskem jeziku »Djuga« pomeni žid, »shvili« pa sin (son of). Ste vedeli, da je Stalin v svojem življenju imel 3 žene in vse so bile židinje (Ekaterina Svanidze, Kadya Allevijah, Rosa Kaganovich). Tudi Stalinova hči je imela 4 može od katerih so trije bili židi.
- Lenin je bil četrtino Žida in njegova žena je bila židinja (Nadezhda Krupskaya.
- Leon Trotsky bil žid? Njegovo pravo ime je David Bronstein.
- Lazar Moiseyevich Kaganovich, ki je izvrševal Stalinove ukaze o pobitju miljonov ljudi in rušenju tisočev krščanskih cerkva je bil žid?
- Karl Marx bil žid? Njegov dedek je bil rabin Mordeccai."


Razlog je preprost. Nemiri, vojna, nasprotja, rušenja in izgradnja so posel in to mnogo večji, kot pa obdobja s stabilnimi razmerami.
bori
# 08.12.2013 ob 23:07
Bleščeča praznina zahoda kičasto omamlja.
Lepa obleka, pod obleko pa nič. Našemljena demokracija. Pust 364 dni na leto.
Bivši uporabnik
# 08.12.2013 ob 22:30
Aonar123

Evropski krediti so dejansko potuha za lenobe in brezbrižneže. Če nebi bili v EU se nebi pufali, kar pomeni, da bi v državi dobili prednost sposobni ljudje in tisti, ki nekaj znajo. Slovenija je bila v veliko boljšem gospodarskem stanju pred vstopom v EU. Ko smo vstopili v to famozno obljubljeno deželo, se je zgodil največji gospodarski kriminal s pomočjo evropskih bank. Zavedno so kreditirale skorumpirance in ljudi brez finančnih pokritij. Za kredite so pa jamčili politiki brez odgovornosti. Šlo se je za nateg stoletja, s katerim se je zgodila prodaja države, brez našega privoljenja.
dr.Mockba
# 08.12.2013 ob 22:28
Na Majdanu govorniki z odra govorijo ljudstvu:

"Ko vstopimo v EU, se bo povišala rodnost in življenjska doba bo daljša!"

Temu se pravi propaganda. In MMC pri tem pridno sodeluje. Zato mi tudi briše komentarje. Resnica boli? Z ognjem se igrate, pa niti ne veste da se..
manrose.
# 08.12.2013 ob 19:12
Kaj pa vi, a bi protesitrali še danes za vstop v EU? :)
Korošec
# 08.12.2013 ob 18:44
@Danger_Mouse
Dajte si že enkrat dopovedati, da EU nima prav veliko s tem, če pri nas, v Grčiji, na Cipru, na Portugalskem... kraljuje bizantinska mentaliteta permanentnega goljufanja in iskanja načinov, kako kogarkoli prinesti naokoli. Diskurz "zunanjega sovražnika" je preživet diskurz po večini socialističnih diktatur, ki so z njim opravičevale lastno nesposobnost in neuspeh.


Kakšne streljaš kar neki na pamet, kaj pa ti veš kakšna je bila bizatinska mentaliteta, glede na to da so bili dolgo časa mogočen imperij je bila verjetno boljša kot naša ali pa še od koga... Kot drugo, nisem omenjal zunajnjih sovražnikov, dejstvo je pa da smo bili relativno uspešna država dokler nismo prišli v evropsko unijo in predvsem v evro območje, potem pa je začela naša krivulja padat strmo navzdol, takrat se je tudi začelo na veliko ropat, vsekakor je neki v tem sistemu ki to dopušča, pa še daleč nismo osamljen primer, v vseh državah se je to dogajalo.
Wagra
# 08.12.2013 ob 18:25
@rastislav, složni bi Slovani bili močnejši kot ZDA in Kitajska, da o gnili EU ne govorimo.
malidelnicar
# 08.12.2013 ob 18:02
Šmrc, šmrc, Lenin je padel:
Odlično. Kdaj sledi Kidrič?
Črnibog
# 08.12.2013 ob 17:58
Nekaj je fascinantno, le zakaj Ukrajinci nosijo na proteste simbol države in ne SFRJ. Bi se ja mogli zgledovat po naših "neodvisnih" protestnikih, ki vedo, da je rdeča zvezda simbol znanja, napredka in razvitosti :D
alinonka
# 08.12.2013 ob 17:07
malidelnicar

Romuni niso slovanskega porekla. ;-)
Kosana
# 08.12.2013 ob 15:44
dajmo izvest referendum o tem, kateri organizaciji naj se Slovenija pridruži:
-EU
ali
-Rusiji


V današnjem času rezultat najbrž ne bi bil, kot bi si ga ti želel.
Aonar123
# 09.12.2013 ob 00:42
Vsa propaganda pa seveda temelji na laži.Če pogledaš življenje danes v EU...nič ni stvarno-vse je lažno in umetno.

lepo si opisal jugoslavijo oz socialistične oz komunistične sisteme... tam je vse lažno.. kao vsi enaki, bratstvo i jedinstvo pa to hahaahah.. razultat? klanje 5 let po balkanu hahaha. seveda ti ponujaš alternativo zdajšnji "krizi"... "demokratični" socializem, ki pa je v bistvu diktatura. pač ne razumem jaz vas, socializem je bil že viden, na svetu je bil 70 let... in kaj prinesel? nič, samo grobišča po svetu, pa revolucije, ki niso prinesle nobenih sprememb. npr, rusija? kaj se je tam spremenilo? nič, edino več mafije, protistucije in korupcije imajo. največ kar lahko človek trenutno doseže je vladavina prava. ne pa neki "demokratični" socializem model. če hočete to imeti podjite v venezuelo ali kubo živeti pa tam furajte svoj socializem kjer še za zobne ščetke nimajo.
generusus
# 09.12.2013 ob 00:41
"Eh aonar123...kje je fašizem?Si kdaj slišal za izraz-"kriza kapitalizma"?Ko kapitalizem začne propadati-kar imamo danes v EU-potem se spremeni v naslednjo obliko..ta pa je fašizem.Udejanja se pa z enoumjem,diktaturo in širjenjem propagande preko političnih strank,ki so mu naklonjene oz.tistih strank,ki podpirajo trenutni politični sistem v EU.Vsa propaganda pa seveda temelji na laži.Če pogledaš življenje danes v EU...nič ni stvarno-vse je lažno in umetno.
Zapomni si aonar123-kapitalizem se je še vedno nadgradil v fašizem."


Hmmm... Tako preprosto pa to ni. Tvoja hipoteza, da kapitalizem avtomatično zdrsne v fašizem se zdi podobno bizarna kot pa teza marksistov, ki so govorili o t.i. znanstvenem socializmu, oziroma o neizbežnosti, da bo kapitalizem pripeljal sprva do socializma, kasneje pa do komunizma. Oni so torej to utemeljevali s t.i. znanstveno dokazljivostjo. Marksisti so govorili tudi, da bodo razredi in rase (!), ki se ne bodo prilagodili izgoreli oziroma se izničili v revolucionarnem boju. A te to na kaj spominja?

Poleg tega si se lahko tudi že sam marsikje prepričal, da je današnja Evropa eno redkih področij na Zemlji, kjer je življenje razmeroma udobno, socialne pravice in življenjski standard najvišji. Torej kraj, kjer bi hotel živeti velik del Zemljanov. Nimam pa nobenih informacij, da bi si kdo želel živeti v npr. Severni Koreji oziroma da si je kdo želel živeti v bivši Sovjetski zvezi ali pa v preostalih komunstičnih državah širom sveta.
mk89
# 08.12.2013 ob 21:01
Glavno, da Timošenko duvajo v višave. Simbol nedolžnosti in pravičnosti Ukrajine :)
hektor11
# 08.12.2013 ob 20:39
evropa ponuja ukrajini oh in sploh pogoje za vstop istočasno pa se jezijo na ruse češ da jih nagovarjajo naj ne vstopijo...kar evropa lahko počne rusi ne bi smeli....navijam da ukrajina ne gre v evropo...če smo mi šli in smo sedaj v totalnem gnoju, naj vsaj oni ostanejo zunaj in srečni...
anny22
# 08.12.2013 ob 16:47
Počilo bo....potem bo pa majka Rusija zaprla plinsko pipo sredi najhujše zime in bo konec.
canis-lupus
# 08.12.2013 ob 15:06
Zakaj ni prišel ta Gnido Westerwelle prišel podpret nedavne proteste v Turčiji? ...nimam nič proti temu da je gey, ampak da svoje frustracije in kljubovanje proti Rusiji kaže na tak način...no to pa ni ravo okusno
Bivši uporabnik
# 08.12.2013 ob 15:02
Kakorkoli se že Ukrajinci odločijo, naj bo to brez nasilja enih nad drugimi. V kolikor zgubijo narodno enotnost bodo zmanipulirani in uporabljeni kot topovska hrana med EU(ZDA) in Rusijo. Nekako me spominjajo na Libijce, ki so nasedli na pravljice o ameriški demokraciji. Danes pa vemo kaj se tam dogaja.
Fernspaher
# 08.12.2013 ob 14:58
Taktika se je spremenila....začeli so s talanjem vrtnic. Pa naj še kdo reče da negre vse po istem vzorcu ;)

http://www.kyivpost.com/content/ukraine/
euromaidan-rallies-in-ukraine-live-updates-332341.html
Bivši uporabnik
# 08.12.2013 ob 14:50
Najboljša varianta bi bil referendum o vstopu v EU. Najbolj pa je smešno dejstvo, da mnogi Ukrajinci mislijo, da se jim bodo povečale plače, pokojnine in da jim bo EU prinesla nova delovna mesta. Gre se za tipično agrarno državo, kot je še nekaj vzhodnih držav v EU, ki z vstopom v EU niso dvignile ravni kmetijstva, kaj šele industrije. Zgodilo se je ravno nasprotno. Mnogi Ukrajinci so tudi prepričani, da bodo z vstopom v EU lažje odpravili korupcijo. Glede na izkušnje nas in še nekaterih, se to ne bo zgodilo, ampak se bo korupcija še povečala. Res pa je da bodo milijoni nezaposlenih Ukrajincev preplavili Evropo, kot skoraj zastonj delovna sila. Evropa tako dobi nov multikulturni val, ZDA pa vojaške baze na mejah z Rusijo.
hm85
# 08.12.2013 ob 14:49
@kyllingen
Ampak zanimivo, da se zaradi tega prihoda razburja samo Rusija, ne pa tudi Ukrajina, in da si tudi ti navedel "nasprotni" primer prihoda ruskega zunanjega ministra na demonstracije v Nemčiji, ne pa ukrajinskega.
Sicer pa, kakšno zvezo naj bi imela Rusija s projektom Stuttgart 21?
kyllingen
# 08.12.2013 ob 14:47
a nemški spiegel je za tebe mladina?
http://www.spiegel.de/politik/ausland/uk
raine-merkel-will-klitschko-zum-praesidenten-aufbauen-a-937853.html
Aonar123
# 08.12.2013 ob 23:56
V Španiji so se izoblikovale razne "brigade" a so jih počistili za šalo. Povej mi kje ti vidiš fašizem? A se ti malo blede tebi? vse kar nasprotuje komunizmu je fašizem in nacizem...to je bolezensko stanje model.
Aonar123
# 08.12.2013 ob 21:35
Od kdaj levaki podpirajo Rusijo? Podpirajo geye a v isti sapi tudi Rusji kjer gayi nimajo nobenih pravic hahaah kaj je kamsomolec hahahaah. tukaj se vidi neumenost levako ki zagovarjajo samo tisti kar njim paše... kao "intelektualci" hahahaha. a sami neposobneži v življenju ki bi živeli na račun tujin... socializem style... vi boste delali mi bomo pa šefi hahaha.
mk89
# 08.12.2013 ob 21:02
Dajmo, dajmo Ukrajinci!!!

A je že padel kak gol? :)
Veteran91
# 08.12.2013 ob 20:40
Vsaka čast folku, da vztrajajo. Držim pesti za Ukrajino.
Whitetrasher
# 08.12.2013 ob 20:14
No ja.Kipi niso krivi ničesar.so le obeležja časa ali umetniško videnje nekega dogotka.Ne zdi se mi prav rušenje bilikakršnh kipov.Če je še moteč za okolico se ga umakne v kak park ali muzej.
Kazalo